Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Καταρροϊκός Πυρετός & Ευλογιά σε πρόβατα της Ξάνθης

Ενημέρωση από την κτηνιατρική υπηρεσία της Ξάνθης

provata

Η Δνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον Καταρροϊκό Πυρετό και την Ευλογιά  των προβάτων στην Περιφέρεια ΑΜΘ:

Ι. Καταρροϊκός Πυρετός των προβάτων: Μετά το πρώτο κρούσμα , στις 10/7/2014 στον οικισμό Κυριακής του Δήμου Σουφλίου,  η επιδημία του Καταρροϊκού Πυρετού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ήδη έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα σε τρείς Π.Ε(Έβρος,, Ροδόπη, Καβάλα). Έχουν προσβληθεί μέχρι τώρα 13 εκτροφές ενώ υπάρχει υπόνοια για άλλες 27, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 250. Η νόσος εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και το ποσοστό θανάτων κυμαίνεται γύρω στο 3-6%. Επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες . Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με έντομα(κουνούπια)

Τα κυριότερα  συμπτώματα που παρατηρούνται είναι :

Πυρετός, σιαλόρροια, ρινικό έκκριμα , υπεραιμία των βλεννογόνων του στόματος και της μύτης , Οίδημα των χειλιών , της  γλώσσας ή και ολόκληρου το προσώπου, Γλώσσα έντονα κυανωτική (σπανιότερα), χωλότητα, αποβολές και θάνατοι. Πολλά από τα ασθενή ζώα αναρρώνουν.

Μετά και το τελευταίο κρούσμα στην Καβάλα(22/7/2014) όλη η Περιφέρεια εντάσσεται σε  Ζώνη Προστασίας ακτίνας 100Km.

Τα περιοριστικά μέτρα που σε γενικές γραμμές εφαρμόζονται είναι τα εξής:

Καταγράφονται όλες οι εκτροφές στις οποίες εκτρέφονται ζώα των ευαίσθητων στον καταρροϊκό πυρετό ειδών

Δεν καταστρέφονται όλα τα ζώα της εκτροφής. Θανατώνονται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις,  μόνο τα ζώα που παρουσιάζουν βαριά κλινικά συμπτώματα

Εφαρμόζεται πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης στηριζόμενο στον περιοδικό ορολογικό έλεγχο ζώων δεικτών(κυρίως βοοειδών)

Έλεγχος του πληθυσμού των εντόμων φορέων με την χρήση εντομοκτόνων

Απαγορεύεται η έξοδος ζώων των ευαίσθητων ειδών από την ζώνη προστασίας χωρίς την έγγραφη άδεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών

Περιορισμός στις μετακινήσεις των ζώων

Εμβολιασμός των ζώων εφαρμόζεται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μόνο στην Ζώνη Προστασίας  και μόνο μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι που παρατηρούν τα παραπάνω συμπτώματα να απευθύνονται άμεσα στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Αρχές, απ’ όπου μπορούν να πάρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νόσημα. Παρακαλούνται επίσης να αποφεύγουν την κυκλοφορία των ζώων μετά την δύση του ηλίου(αυξημένη δραστηριότητα των εντόμων φορέων) και να χρησιμοποιούν τακτικά εντομοαπωθητικά για την προστασία των ζώων.

ΙΙ. Ευλογιά: Σχετικά με την Ευλογιά  φαίνεται να υπάρχει αναζωπύρωση του νοσήματος στον Νότιο Έβρο , όπου παρατηρήθηκαν ήδη 6 νέες εστίες , στους οικισμούς Λυκόφη, Προβατώνα, Λαγυνά, ενώ υπάρχει και υποψία για νέο κρούσμα στο Αρδάνιο. Θανατώθηκαν  808 ζώα και τέθηκαν εκ νέου σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού σύμφωνα με τις αποφάσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης. Αντίθετα πολύ καλά εξελίσσεται η κατάσταση στον Βόρειο Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη όπου έκλεισαν ήδη 6, 5 και 4 μήνες αντίστοιχα,  χωρίς την εμφάνιση νέου κρούσματος.

Σχετικά Άρθρα