slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Καμία αλλαγή στη λειτουργία της φοιτητικής λέσχης. ¨Όχι στις απολύσεις των εργαζομένων

Για ακόμη μια φορά οι εργαζόμενοι της φοιτητικής λέσχης του ΔΠΘ στη Ξάνθη βρίσκονται μπροστά σε νέες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας της, ενώ οι μαζικές απολύσεις είναι προ των πυλών.

Με πρόσφατη απόφαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο φορέας διαχείρισης των λεσχών) ανακοινώνεται η διενέργεια διαγωνισμού για την εξολοκλήρου ανάθεση της σίτισης των φοιτητών της πόλης σε ιδιώτη εργολάβο (τροφοδοσία και προσωπικό). Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί την κατάργηση του εστιατορίου της λέσχης και την μετατροπή του σε catering. Άμεσο αποτέλεσμα οι μαζικές απολύσεις για τους εργαζόμενους του εστιατορίου ανεξαρτήτως του ποιος εργολάβος θα αναλάβει.

Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να κλείσει όλες τις λέσχες που ανήκουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ, με βασικό σκοπό την αλλαγή του καθεστώτος λειτουργίας και το χτύπημα του δικαιώματος των φοιτητών στην δωρεάν σίτιση για όλους. Τότε η λέσχη έκλεισε για μερικές εβδομάδες και οι 16 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, χωρίς να γνωρίζουν αν και πότε θα επαναλειτουργήσει η λέσχη, χωρίς να γνωρίζουν αν και με τι όρους θα επαναπροσληφθούν. Τελικά μετά από πολυήμερες κινητοποιήσεις των φοιτητών η λέσχη άνοιξε και οι εργαζόμενοι επαναπροσλήφθηκαν, για να βρεθούν ξανά σήμερα μπροστά στον ίδιο εφιάλτη, την ανεργία.

Είναι ξεκάθαρο πως η Κυβέρνηση, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η διοίκηση του ΔΠΘ και ο εκάστοτε εργολάβος-ιδιώτης δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργαζόμενους της λέσχης και τις οικογένειες τουςΟι μισθοί πείνας στο ύψος του βασικού μισθού, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η παρατεταμένη ανασφάλεια, ο κίνδυνος της απόλυσης που κάθε τόσο επανέρχεται, αποδεικνύουν πως το κεφάλαιο και η εργοδοσία έχουν σαν μοναδικό στόχο να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Γίνεται πέρα για πέρα φανερό πως η κυβερνητική πολιτική της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων δεν έχει τελειωμό.

Ο μαζικός και παρατεταμένος αγώνας των φοιτητών πέρυσι κατάφερε να βάλει φραγμό στα σχέδια της κυβέρνησης. Πίεσε αποφασιστικά για την επαναλειτουργία της λέσχης και ταυτόχρονα επέδρασε καταλυτικά για την επαναπρόσληψη των εργαζόμενων. Φέτος ο φοιτητικός σύλλογος βρίσκεται πάλι σε κοινοποιήσεις. Φοιτητές και εργαζόμενοι της λέσχης πρέπει να ενώσουν τις φωνές τους υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, απαιτώντας να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της λέσχης και η απαίτηση να μην προχωρήσει καμία απόλυση αποτελεί καθήκον για κάθε εργαζόμενο της πόλης μας που βρέθηκε ή θα βρεθεί στη θέση τους, για κάθε ένα που εργάζεται στις συνθήκες του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα, για κάθε νέο ο οποίος ψάχνει για δουλειά στο βάλτο της ανεργίας, για κάθε φοιτητή που του κόβουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση.

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΕ CATERING
  • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σχετικά Άρθρα