Κόμματα Τελευταία Νέα

Και ερώτηση στην βουλή για τις καταστροφές που προκάλεσε ο ανεμοστρόβιλος στην Γενισέα

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Θέμα: Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος έπληξε την Γενισέα του Δήμου Αβδήρων στην ΠΕ Ξάνθης.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν, την Τρίτη 14 Ιουνίου 2016, οικισμούς του Δήμου Αβδήρων (Άβδηρα, Βιστωνίδα, Γενισέα, Κουτσό), Π.Ε. Ξάνθης και ιδιαίτερα τη Γενισέα, προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές.

Ο ανεμοστρόβιλος που συνοδεύονταν και από χαλάζι, κατέστρεψε ολοσχερώς τη φυτική παραγωγή, το φυτικό κεφάλαιο και αποθήκες, αρκετών παραγωγών, έπληξε ανεπανόρθωτα δενδροκαλλιέργειες, ροδάκινων, ροδιών και ακτινιδίων.

Πάνω από 25 οικογένειες στη Γενισέα ξεσπιτώθηκαν εξαιτίας των σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στις κατοικίες τους. Καταστράφηκαν σκεπές, ξηλώθηκαν κεραμίδια και λαμαρίνες, τοίχοι έπεσαν και το νερό αλλά και υλικά μπήκαν μέσα σε σπίτια.

Παράλληλα ξηλώθηκαν δέντρα, προκαλώντας και αυτά ζημιές κατά το πέσιμο τους, ενώ καταστροφές προκλήθηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Σημαντικές είναι οι καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος των νεκροταφείων του οικισμού, ελάχιστοι είναι οι τάφοι που δεν έχουν υποστεί ζημιές, ενώ σπασμένος είναι ο αυλόγυρος και το σκέπαστρο στην είσοδο. Μεγάλες είναι και οι καταστροφές στο Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ) Γενισέας Ξάνθης.

Οι κάτοικοι προσπαθούν μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, καθώς δεν έχουν βοήθεια από πουθενά, οι σκεπές είναι σκεπασμένες εν μέρει με νάιλον, ενώ τους έχει ζητηθεί να μην πειράξουν τίποτα, μέχρι την καταγραφή των καταστροφών. Την ώρα που χρειάζεται άμεσα να γίνει καθαρισμός των αυλών από μπάζα, τους έχει διατεθεί, από το Δήμο, μόνο ένας μεγάλος κάδος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με τα καιρικά φαινόμενα και κυρίως τις καταστροφές που αφήνουν πίσω τους. Στο πρόσφατο παρελθόν τρεις ανεμοστρόβιλοι είχαν πλήξει τμήματα της πεδινής Ξάνθης προκαλώντας καταστροφές σε οικισμούς τόσο του Δήμου Αβδήρων (Παλαιό Κατράμιο) όσο και του Δήμου Τοπείρου (Δέκαρχο και Μάγγανα).

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην περιοχή, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;

Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση όλων των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

Να γίνει άμεση καταγραφή των υπόλοιπων ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης όλων των υποδομών που υπέστησαν καταστροφές στην περιοχή.

Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.

Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

Σχετικά Άρθρα