Γενική

Καθημερινά τα λουκέτα καταστημάτων στην Ξάνθη

Η οικονομική κρίση «γονάτισε» αγορά και πολίτες

Του
Σταύρου Καρυπίδη
Ασφυκτικές συνθήκες δημιουργούν τόσο στον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης όσο και στους ίδιους τους πολίτες η οικονομική κρίση και τα δυσβάσταχτα μέτρα που διαρκώς παίρνει η Κυβέρνηση σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων και επιχειρηματιών. Όσον αφορά την τοπική αγορά, το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες της Ξάνθης αποτυπώνεται τόσο στα «λουκέτα» τα οποία μπαίνουν σε καθημερινή σχεδόν βάση σε μαγαζιά του εμπορικού κέντρου στην 28 ης Οκτωβρίου και την Μιχ. Καραολή, όσο και στις μετακινήσεις καταστημάτων σε πιο φθηνές περιοχές. Και δεν φτάνουν μόνο αυτά αλλά έχουμε όλο και περισσότερους Ξανθιώτες που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, όπως για παράδειγμα η εξόφληση των λογαριασμών, των κοινοχρήστων, των φροντιστηρίων, ακόμα και του ίδιου του ενοικίου τους. Όαση ίσος και ο μόνος τρόπος να βγούμε από την κρίση είναι οι περιπτώσεις όπου ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και καταστημάτων, κρατούν σταθερά ή κατεβάζουν τα ποσά που ζητούν κατά 20- 25%, ώστε να διευκολυνθούν οι ενοικιαστές τους αλλά και οι ίδιοι, αφού δύσκολα πλέον ξανανοικιάζεται όποιος χώρος μένει κενός!
«Βροχή» τα λουκέτα σε όλη την Θράκη
Κάθε εβδομάδα κλείνει στην Ξάνθη αλλά και στις γειτονικές μας πόλεις- Καβάλα, Χρυσούπολη, Κομοτηνή κλπ, ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός εμπορικών καταστημάτων. Μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, εσώρουχα βάζουν λουκέτο, αφού οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, καθώς ο τζίρος έχει πέσει αισθητά τους τελευταίους μήνες. Σε ίδια και ακόμη χειρότερη θέση είναι και οι παραγωγικές, μικρές βιοτεχνίες που ενώ παράγουν δεν έχουν που να διαθέσουν τα προϊόντα τους και καταγράφουν πτώση παραγγελιών κατά 70%!!!
Ή αλλάζω ή βουλιάζω
Επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ με το οποίο παραμυθιάστηκε ο κόσμος και τους ψήφισε στις τελευτές εκλογές. Όσοι έμποροι λοιπόν «αντέχουν», καταφεύγουν σε αλλαγές προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωση των επιχειρήσεών τους. Η πιο συχνή αλλαγή έχει να κάνει με την μετακίνηση και μεταστέγασή τους από τους κεντρικούς και φυσικά πιο ακριβούς δρόμους της Ξάνθης σε οδούς όπου τα ενοίκια είναι πιο φθηνά. Εξάλλου, ο λεγόμενος «αέρας» και το μηνιαίο ενοίκιο είναι το κύριο οικονομικό βάρος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες.
Έτσι, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταστηματάρχες εγκαταλείπουν δρόμους όπως η 28 ης Οκτωβρίου, η Βας. Κωνσταντίνου και μετακομίζουν σε οδούς όπως η Ανδρέου Δημητρίου και η Λ. Στρατού, όπου πληρώνουν ενοίκια πολύ χαμηλότερα, γλιτώνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τα μισά χρήματα απ όσα κατέβαλλαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες.
Υποχρεώσεις σπιτιού
Εκτός από τους επιχειρηματίες όλο και πιο δύσκολο γίνεται και για τους Ξανθιώτες να ανταπεξέλθουν στις βασικές οικονομικές υποχρεώσεις τους, με κυριότερες την πληρωμή του ενοικίου, των κοινοχρήστων, των φροντιστηρίων των λογαριασμών των ΔΕΚΟ και φυσικά ακόμη… του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις σήμερα στην Ξάνθη πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση όπου, επειδή αρκετοί ένοικοι αργούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα, ανάβουν τα καλοριφέρ λιγότερες ώρες κάθε μέρα για να εξοικονομήσουν πετρέλαιο. Υπάρχουν δε και λίγοι που δεν το ανάβουν καθόλου μιας και δεν έχουν να γεμίσουν το τεπόζιτο και την βγάζουν με ηλεκτρικά καλοριφέρ. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ιδιοκτήτες που κρατούν σταθερές τις τιμές στα ενοίκια ή τις μειώνουν ελαφρώς για να διευκολύνουν τους ενοικιαστές τους.
Κατασχέσεις
Πολλές, δεκάδες είναι και οι κατασχέσεις που γίνονται μεταξύ επαγγελματιών και πελατών τους για χρωστούμενα και αν ρίξετε μια ματιά στις τοπικές εφημερίδες, καθημερινά υπάρχουν κατασχετήριες εκθέσεις που εκτελούνται ακόμη και για μικρά ποσά.
Κοινωνικές εκρήξεις
Η κατάσταση στην Ξάνθη έχει φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα και οι πολιτικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τις συνθήκες ανάπτυξης και απασχόλησης στην περιοχή μας θα ρέπει άμεσα να επέμβουν. Μιλάμε για τ στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που πρέπει επιτέλους κάτι να κάνουν. (Αλλιώς φοβόμαστε ότι θα έχουμε πολύ σύντομα κοινωνικές εκρήξεις).

Σχετικά Άρθρα