slider Καβάλα Τελευταία Νέα

Καβάλα: Και η Μητρόπολη ΦΝΘ συμμετέχει στα έξοδα της εκδήλωσης για την ενθρόνιση  στις 18-11| Συνέντευξη τύπου του τοποτηρητή Μητροπολίτη Παντελεήμονα

 

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονας, Τοποτηρητής στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου για λίγες ακόμη ημέρες συνάντησε χτες το μεσημέρι τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης και λίγο πριν την πραγματοποίηση σύσκεψης για τη ρύθμιση των λεπτομερειών αναφορικά με την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Στεφάνου, ο Τοποτηρητής μίλησε για τα γεγονότα του Σαββάτου, απάντησε σε ρωτήσεις δημοσιογράφων, σχολιάζοντας την κριτική και προς το δήμο Καβάλας αλλά και προς την Ιερά Μητρόπολη, που διατυπώνεται ακόμη και σήμερα από αρκετούς πολίτες.

Πρόκειται για τη γνωστή κριτική αναφορικά με τις δαπάνες για τις εκδηλώσεις για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Με τρόπο συγκεκριμένο, ευγενικό και ταυτόχρονα προσεκτικό ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας υπερασπίστηκε των αποφάσεων του δήμου Καβάλας, συμπληρώνοντας ότι τα έξοδα για την τελετή ενθρόνισης βαρύνουν και το ταμείο της Ιεράς Μητρόπολης Φ – Ν – Θ.

Τέτοια γεγονότα, είπε κατ’ αρχήν ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας, καταγράφονται στην ιστορία. επέμενε πως ότι θα γίνει το Σάββατο σχετικά με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Στεφάνου θα είναι για την Καβάλα ένα ιστορικό γεγονός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε προηγούμενη παρόμοια τελετή, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1974. Θυμάμαι, είπε ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας, την ενθρόνιση του  Μακαριστού Προκόπιου. Ήταν μια απλή υποδοχή, συμπλήρωσε, χωρίς αγήματα και εξέδρες.

Ακόλουθα, είπε ότι ο δήμος Καβάλας και η Ιερά Μητρόπολη στηρίζουν τους πολίτες της περιοχής, ενώ τα έξοδα για την εκδήλωση του Σαββάτου που βαρύνουν το δήμο δεν είναι ολόκληρος ο προϋπολογισμός του. Έπειτα ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας τόνισε:

«Θέλω ο λαός της Καβάλας να είναι άρχοντας. Να δείχνει την αρχοντιά του και να είναι φιλόξενος σε όσους εκείνες για τις ημέρες θα έρθουν στην πόλη. Να φανεί η Καβάλα ως αρχοντούπολη. Ευχαριστώ τη δήμαρχο για όσα αποφάσισε και θα πραγματοποιήσει εκείνη την ημέρα».

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας αναφέρθηκε αναλυτικά στις εκδηλώσεις του Σαββάτου, σημείωσε ότι στην πλατεία Ελευθερία θα υπάρχουν δύο εξέδρες, ενώ τις τελετές θα παρακολουθήσει και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, καθώς κι εκπρόσωποι Πατριαρχείων. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας θυμήθηκε ότι μετά από τριακόσια χρόνια ο Μακαριστός Προκόπιος είναι ο πρώτος Μητροπολίτης που τάφηκε στη γη στης Καβάλας.

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας απάντησε στην κριτική που δέχθηκε για το ταφικό μνημείο και επί ερωτήσεων για τα σχόλια των πολιτών παρατήρησε: «Παρακολούθησα σαράντα τελεστές ενθρονίσεων έως τώρα. Δε θέλω να υστερούν ούτε η πόλη ούτε η Ιερά Μητρόπολη Φ – Ν – Θ. Η ενθρόνιση που προγραμματίζεται δεν έχει τίποτε παραπάνω από όλες τις προηγούμενες. Όσο για το νέο Μητροπολίτη, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως είναι ένας σεμνός άνθρωπος».

Η τελευταία ερώτηση προς το Μητροπολίτη Παντελεήμονα αφορούσε σε πιθανές δαπάνες για την τελετή ενθρόνισης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως. Διευκρίνισε λοιπόν ότι πολλά πράγματα θα τα πληρώσει από το ταμείο της η Μητρόπολη Φ – Ν – Θ και κυρίως τα έξοδα φιλοξενίας.

Ακολούθησε σύσκεψη για τις λεπτομέρειες των εκδηλώσεων στην οποία έλαβαν μέρος ο Στρατηγός Διοικητής της Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής με συνεργάτες του, η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα και ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ενώσω ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου απαντούσε στην κριτική των πολιτών για τις δαπάνες της τελετής ενθρόνισης, ήταν ξεκάθαρο ότι συμφωνούσαν με όσα έλεγε και η κ. Τσανάκα και ο κ. Μαρκόπουλος.

 

Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Αν και επίσημα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί το παραμικρό, το Σάββατο θα υπάρξουν κυκλοφοριακές αλλαγές και απαγορεύσεις στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για μέτρα διευκόλυνσης της τελετής ενθρόνισης του νέου Μητροπολιτη.

Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία ετοιμάζονται για τα εξής (ώρες από 06.00 το πρωί του Σαββάτου ως το μεσημέρι):

1.Οδός Ομονοίας από παλιά δικαστήρια έως Άγιο Παύλο κλειστή- απαγόρευση της στάθμευσης

2.Οδός Κουντουριώτου από Δαρδανελλίων έως Βενιζέλου κλειστή- απαγόρευση της στάθμευσης

Οδός Ύδρας κλειστή- απαγόρευση της στάθμευσης

Οδός Δοϊράνης από Βενιζέλου έως Ομονοίας κλειστή- απαγόρευση της στάθμευσης

5.Οδός Δαγκλή από ΕΥΚ έως Άγιο Παύλο κλειστή. Στο δρόμο θα σταθμεύσουν τα οχήματα των Μητροπολιτών και επισήμων που θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

Οδός Ι. Σγουρού (πίσω από τον Άγιο Παύλο) κλειστή

Οδός Ερυθρού Σταθμού, μικρό τμήμα πίσω από τα παλιά δικαστήρια απαγόρευση στάθμευσης.

Για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το πρωί του Σαββάτου (ανάλογα με την εξέλιξη της πομπής στην οδό Κουντουριώτου) η έξοδος πόλης θα γίνεται μόνο μέσω της Περιφερειακής οδού!

 

 

Πρώτη δημοσίευση Πρωινή

 

 

Σχετικά Άρθρα