Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ιστορικό Μυθιστόρημα της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου: Το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη

palimpsisto toy arximidh (1) palimpsisto toy arximidh

Η μυθιστορηματική πορεία στο χρόνο μιας χαλκέντερης περγαμηνής, που επικαλύφθηκε με χριστιανικά κείμενα.  Ένα παλίμψηστο ειλητάριο με κρυμμένα μυστικά που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών. Ποιος βίασε τη φίνα περγαμηνή αποξέοντας το αρχικό κείμενο του Αρχιμήδη; Ποιοι εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, στο πνεύμα και στην αρχαία ελληνική γραμματεία;

Ποιοι σώριασαν σε ερείπια ή μετέτρεψαν σε ασβέστη τους ναούς και τα μνημεία των Εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά έργα τέχνης; Ποιοι έκαψαν τις μεγάλες βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου κόσμου; Ποιοι κατέστρεψαν συστηματικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων;

Ποιοι έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές που άναψαν στην αιχμή του μεσαίωνα της Ανατολής; Ποιοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου; Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Αρχιμήδη από τη γέννησή του το 287 π.Χ. μέχρι το περίφημο “Μη μου τους κύκλους τάραττε” που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει στα παρασκήνια της Ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της.

Αποκαλύπτει επίσης πως κατάφεραν να διασωθούν από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχριστιανικής εποχής όπως το παλίμψηστο του Αρχιμήδη.

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, εξειδικευμένη στο οικονομικό ναυτιλιακό ρεπορτάζ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθή-να. Σπούδασε Ναυτιλιακά & Ναυτικό Δίκαιο στο Λονδίνο και τη συνέχεια πήρε Μaster στον τομέα του Shipping Management.

Ασχολήθηκε αρχικά με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Κέρδος» και στη συνέχεια εργάσθηκε ως ναυτιλιακή συντάκτης στην εφημερίδα «Εξπρές», τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και το «Shipping Outlook» ενώ παράλληλα αρθρογραφεί για πολιτιστικά θέματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Από το 1986 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ στη ΝΕΤ 105,8 ενώ παρουσίαζε στη ΝΕΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι κυρίαρχοι των θαλασσών» με σημείο αναφοράς το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό ως πρόεδρος ή βασική εισηγητής προσκεκλημένη Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, Διεθνών Ναυτιλιακών Οργανισμών και φορέων της Ναυτιλίας. Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Γενική Γραμματέας της Διεθνούς οργάνωσης Women’s International in Shipping and Trading Association,

Επίτιμο Μέλος Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά καθώς και του Greek Children Found – New York Memorial Cancer Center αλλά και ενεργό μέλος γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων. Το πρώτο της διήγημα με τίτλο «Πειραιάς και Piraeus» απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό διηγήματος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ενώ τον Απρίλιο του 2004, κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η τέχνη της ζωής».

Το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας που αρχίζει από την Τεργέστη το Μάρτιο του 1824 και εκτυλίσσεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι,

τα μαυροθαλασσίτικα λιμάνια, την Πόλη, τη Βοστόνη, το Παρίσι του μεσοπολέμου, τη λεηλατημένη Σμύρνη και φτάνει στην Καλαμάτα του σήμερα. Το 2005, κυκλοφόρησε η εμπεριστατωμένη πολιτισμική μελέτη με τίτλο «Στου κύκλου τα γυρίσματα» ξετυλίγοντας ήθη, έθιμα, λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες.

Με εκτίμηση

Μιχάλης Σπανίδης

Isbn:978-960-7549-70-9/σχήμα:14χ21/σελίδες:419/τιμή:18,00

Σχετικά Άρθρα