slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

ΙΘΤΠ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου και τον σκηνοθέτη Roger Vadim

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου (13 Φεβρουαρίου), το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, πραγματοποιούν ένα αφιέρωμα μνήμης στον διάσημο Γάλλο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ, (Roger Vladimir Igorevich Plemiannikov).

Στις 11 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 18 χρόνια από τον θάνατο του Ροζέ Βαντίμ, ενός σκηνοθέτη που αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη του γαλλικού κινηματογράφου της εποχής του και «θεωρήθηκε ο σκηνοθέτης που έφτιαχνε ντίβες».

Βιογραφικά στοιχεία Ροζέ Βαντίμ

Γεννήθηκε στο Παρίσι, στη Γαλλία, το 1928. Ο πατέρας του, Ιγκόρ Πλεμιάνικοφ, ήταν Λευκορώσος, εβραϊκής καταγωγής, που μετανάστευσε από την Ουκρανία το 1917 στη Γαλλία. Τελικά έγινε Γάλλος υπήκοος και μάλιστα, αντιπρόξενος της Γαλλίας στην Αίγυπτο. Η μητέρα του, Μαρία Αντουανέτα Αρντιλούς, ήταν Γαλλίδα ηθοποιός.

Το 1949, γνωρίζει τον σκηνοθέτη Μαρκ Αλεγκρέ (Marc Allégret), πλάι στον οποίο εργάστηκε ως συγγραφέας και βοηθός σκηνοθέτη. Την ίδια εποχή εργαζόταν και λίγες ώρες ως δημοσιογράφος για το περιοδικό Paris Match. Σκηνοθέτησε ταινίες, κυρίως αισθησιακές και έγραψε τα απομνημονεύματά του, τα οποία αναφέρονται στην ερωτική του ζωή, στους γάμους του και στη δυσκολία του να παραμείνει πιστός στις συντρόφους του.

Είναι αλήθεια, ότι τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική του ζωή, συναναστράφηκε με γυναίκες εξαιρετικής ομορφιάς, κάποιες από τις οποίες υπήρξαν μάλιστα και σύζυγοί του. Λάτρης του ωραίου φίλου, αλλά όχι ιδιαίτερα σταθερός στις σχέσεις του, γνώρισε και παντρεύτηκε τις: Μπριζίτ Μπαρντό, Ανέτ Στρόιμπεργκ (Annette Stroyberg), Τζέιν Φόντα (Jane Fonda), Κάθριν Σνάιντερ (Catherine Schneider) και τελευταία του γυναίκα υπήρξε η Μαρί Κριστίν Μπαρό (Marie-Christine Barrault).

Ωστόσο, στις ταινίες του εμφανίστηκαν και η Κατρίν Ντενέβ (Catherine Deneuve), η Άντζι Ντίκινσον (Angie Dickinson), η Ζαν Μορό (Jeanne Moreau) και η Σούζαν Σαράντον (Susan Sarandon). Ο Ροζέ Βαντίμ, έφυγε, στις 11 Φεβρουαρίου του 2000, σε νοσοκομείο στο Παρίσι, έχοντας αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του, στο Γαλλικό και παγκόσμιο Σινεμά.

Επιμέλεια:

  • Βασίλης Μακέδος, Ιστορικός Τέχνης/Υπεύθυνος Κινηματογραφικού Εργαστηρίου Ι.Θ.Τ.Π.
  • Αντώνης Βαρβατσούλιας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας/Δημοσίων Σχέσεων Ι.Θ.Τ.Π.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:00 στον πολιτιστικό πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π (Καπνεργατών 9).

Σχετικά Άρθρα