slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Θεία λειτουργία υπέρ της μνήμης του Αλέξανδρου Μπαλτατζή αυτήν την Πέμπτη το πρωί

Το Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», τιμώντας την μνήμη του αειμνήστου Προέδρου μας, κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, ημέρα εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου, θα τελεσθεί, από ώρα 07.30 -9.30 π.μ., Θεία Λειτουργία  στον Ιερό Ναό Κηρύκου και Ιουλίτης των Κοιμητηρίων  Ξάνθης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ψαλλεί τρισάγιο στο τάφο του αειμνήστου Αλεξάνδρου Μπαλτατζή και στην συνέχεια θα προσφερθεί καφές.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Αλεξάνδρου Μπαλτατζη

Γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1904  στην Κουταϊδα του Καυκάσου. Η οικογένεια με ρίζες από την Αργυρούπολη του Πόντου εγκαταστάθηκαν στο Σοχούμ, το 1902.  Το 1908 με την επικράτηση των Νεό­τουρκων το  Σοχούμ δέχεται μεγάλο κύμα Ποντίων και ο νεαρός Αλέξανδρος ζει από κοντά το δράμα τους.   Με την ανακήρυξη της Σοβ. Σοσ. Δημοκρατίας της Γεωργίας και την κρατικοποίηση των ιδιοκτησιών ο πατέρας του χάνει όλη τηνπεριουσία και με  λίγες αποσκευές αποβιβάζεται στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια  στο Νεοχώρι της περιοχής Σου Γιαλεσί της Ξάνθης,  παγκόσμια γνωστή για τα καπνά της.

Εγγράφεται στην Νομική Αθηνών και ευαισθητοποιείται με τις πολιτικές ιδέες του Αλ. Παπαναστασίου, ιδίως στο αγροτικό ζήτημα. Επιστρέφει στην Ξάνθη και αποφασίζει την ενεργή ενασχόληση του με τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.    Ιδρύει συνεταιρισμό στο χωριό του και σε ηλικία 26 ετών, εκλέγεται Πρόεδρος της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ν. Ξάνθης. Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ιδρύει την ΠΑΣΕΓΕΣ και το 1935 διετέλεσε πρώτος Πρόεδρος της.

Παράλληλα εμπλέκεται στην πολιτική και ορίζεται γραμματέας του Αλ. Παπαναστασίου.  Ιδρύει το «Κόμμα Αγροτών και Εργαζομένων» και εκλέγεται πολλάκις Βουλευτής.  Το 1960 πρωτοστατεί  στην ίδρυση της Ένωσης Κέντρου, εκλέγεται Βουλευτής και ορίζεται Υπουργός Γεωργίας (1963-65).

Ο Αλέξανδρος  Μπαλτατζής οραματίστηκε ένα σύγχρονο συνεταιριστικό κινήμα στην υπηρεσία της γεωργίας, «χρησιμοποιεί» την πολιτική του ιδιότητα και δημιουργεί συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η ΣΕΚΕ , η ΣΠΕ, η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ, η ΑΣΕ, η ΣΠΕΚΑ κ.α. Εμπνέεται και δημιουργεί τον θεσμό των Συνεταιριστικών Υποτροφιών της ΣΕΚΕ από το 1949-1965 μέσω του οποίου πάνω από 400 αγροτόπαιδα σπουδάσαν στα Πανεπιστήμια  Αθηνών και  Θεσ/νίκης.

Στην Ξάνθη δημιουργεί την ΡΟΔΟΠΗ, την ΣΕΒΑΘ, την ΣΕΚΑΠ, την ΣΕΠΕΚ οι οποίες απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους συμβάλλοντας στην οικονομία του τόπου.

Απεβίωσε στις 29 Ιουλίου του 1987. Στην μνήμη του  το 1987  συστήθηκε το «ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ» με έδρα την Ξάνθη.

Με την φροντίδα του Κέντρου, το 2016, το πατρικό σπίτι του αειμνήστου Προέδρου, που βρίσκεται στο Νεοχώρι περιοχής Σταυρούπολής Ξάνθης, έχει μετατραπεί σε Μουσείο : «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, με είσοδο ελεύθερη κατόπιν συνεννόησης.

Σχετικά Άρθρα