Λάσπη Τελευταία Νέα

Θα τρελαθούμε; Υπάρχουν ακόμα και σήμερα συντάξεις πάνω από 3600 ευρώ τον μήνα!!!!!!!!

Στενό μαρκάρισμα για ΔΕΚΟ, γιατρούς, δικαστικούς, τραπεζικούς, μηχανικούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δανειστές ζητούν πλαφόν 2.000 ευρώ από τα 3.600 ευρώ που ισχύει σήμερα. «Ψαλίδι» στα εφάπαξ και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές και προνοιακές συντάξεις.

Το κουαρτέτο αναχώρησε από την Αθήνα χωρίς να βγάλει εισιτήρια επιστροφής, αφήνοντας πίσω του έναν κατάλογο στον οποίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «καταγράψαμε σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και σε ποια χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο».

Παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις ότι όλες οι πλευρές κατανοούν την ανάγκη μιας εύλογης συμφωνίας, η ουσιαστική διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει, αφού στις πέντε ημέρες που έμεινε το κουαρτέτο στην Αθήνα εξέφρασε αρνήσεις, ενστάσεις και επιφυλάξεις για τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα οι δανειστές ζήτησαν το ξήλωμα διοικήσεων ΔΕΚΟ, Αρχών, κρατικών και ημικρατικών εταιρειών του Δημοσίου, επειδή θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση την πλήρη αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Πλαφόν 2.000 ευρώ για τις πολλαπλές συντάξεις απαιτούν οι δανειστές

Ουσιαστικά, η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό πήγε στο καλάθι των αχρήστων, καθώς θα χρειαστεί ριζική αναδόμηση. Ειδικότερα, οι δανειστές θέτουν σκληρούς όρους που συνεπάγονται μεγάλες μειώσεις για τις υψηλές κύριες συντάξεις, τις πολλαπλές, τις επικουρικές, καθώς και τα εφάπαξ, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Στο στόχαστρο μπαίνουν κατά προτεραιότητα όσοι παίρνουν διπλές συντάξεις (δικηγόροι, δικαστικοί, γιατροί, μηχανικοί κ.λπ.), καθώς και οι συνταξιούχοι που συνολικά μαζί με τις συντάξεις χηρείας και τις επικουρικές εισπράττουν μηνιαίως πάνω από 2.000 ευρώ. Η πρόταση Κατρούγκαλου προβλέπει το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις από 3.600 -που είναι σήμερα- να μειωθεί στα 3.000 ευρώ. Οι δανειστές προτείνουν η μείωση να είναι δραστικότερη και το πλαφόν να κατέβει στα 2.000 ευρώ, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι.

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι πρέπει να περικοπεί οποιαδήποτε κύρια σύνταξη των ΔΕΚΟ που σήμερα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ μεικτά. Σε άλλα Ταμεία, μετά τις μνημονιακές περικοπές, δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις ανάλογου ύψους.

Επιπλέον, απαιτούν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, είτε με την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος είτε με άλλο τρόπο. Μόνο με την περικοπή κατά 6% -μεσοσταθμικά- των επικουρικών, που εισπράττουν 1.200.000 συνταξιούχοι, εξασφαλίζονται 330 εκατ. ευρώ ετησίως. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά 15%, 20% και 30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ, η απόδοση ανέρχεται ετησίως σε 300 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η περικοπή των υψηλών επικουρικών άνω των 400 ευρώ έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος μόνο 10 εκατ. ευρώ.

Αναπόφευκτο είναι το κούρεμα και στα εφάπαξ, προκειμένου να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη. Σήμερα 62.000 εφάπαξ από το 2013 έχουν παγώσει, έως ότου οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους. Οι δανειστές εκτιμούν ότι η μείωση των εφάπαξ που ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 25.000 ευρώ πρέπει να υπερβεί το 10% για να συμπληρωθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σχετικά Άρθρα