slider Κόμματα Τελευταία Νέα

Θα τους βρει τους πρόθυμους για να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών: Αυτό είναι το “μαγικό” 151!

Συμφωνία των Πρεσπών και… παρασκήνιο που οργιάζει στην πολιτική ζωή του τόπου! Θα περάσει; Κι αν ναι, ποιοι θα είναι οι έξι βουλευτές που θα συνταχθούν με τους 145 που αποτελούν την… μπετόν αρμέ κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ;

Γιατί αυτό ψάχνει ο Αλέξης Τσίπρας για να “περάσει” την Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή: Έξι βουλευτές που θα πουν “ναι” και θα “ξεκλειδώσουν” την… Βόρεια Μακεδονία. Διότι, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να “περάσει” με 151 ψήφους.

ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι βρίσκονται σε… αναβρασμό. Οι εξελίξεις στα δύο κόμματα “τρέχουν”, την ώρα που κυβέρνηση και ΝΔ… σφάζονται για το “φλέγον” ζήτημα κι ενώ την προσεχή Κυριακή, 20.01.2019, οι διοργανωτές του νέου συλλαλητηρίου για την Μακεδονία έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: Να “βουλιάξουν” το Σύνταγμα!

Σε αυτή την… ωραία ατμόσφαιρα, λοιπόν, έχει έρθει η ώρα για την αριθμητική. Τα πράγματα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα, ωστόσο ειδικά μετά τις εξελίξεις ειδικά στο Ποτάμι, όλα δείχνουν πως υπάρχουν λόγοι για να ατενίζει το Μαξίμου με αισιοδοξία το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών…

Κι αυτό διότι στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού αποφασίστηκε η “γραμμή” να είναι η “ψήφος κατά συνείδηση”. Χωρίς “απειλές” για διαγραφές, χωρίς “κομματική πειθαρχία”, χωρίς… τίποτα.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως όποιος από το Ποτάμι σκεφτόταν να υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, μπορεί πια να το κάνει χωρίς “κυρώσεις”.

Πώς θα “βουν” οι 151 για την Συμφωνία των Πρεσπών

Έχουμε και λέμε λοιπόν: 145 είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο πιθανό είναι να δει κανείς άθροισμα… πέντε αν προσθέσει “δύο και δύο” σε ένα κομπιουτεράκι, παρά να δει κάποιον ή κάποια εκ των 145 να λένε “όχι”.

Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει ακόμη έξι “ναι”. Τέσσερα εξ αυτών, μπορούν να θεωρηθούν “σίγουρα”. Πρόκειται για τις ψήφους της Κατερίνας Παπακώστα, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, της -προσφάτως διαγραφείσας από τους ΑΝΕΛ- Έλενας Κουντουρά και του -επίσης προσφάτως διαγραφέντα από το Ποτάμι- Σπύρου Δανέλλη.

Μας κάνει 149 και λείπουν μόλις δύο. Αυτοί οι δύο, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Όπως προέκυψε και από την συνεδρίαση στο Ποτάμι, οι δύο άνδρες προσανατολίζονται προς το “ναι”, την ώρα που προς το «όχι» κινούνται ο Γρηγόρης Ψαριανός και ο Γιώργος Αμυράς.

Οι πληροφορίες λένε πως περισσότερο ξεκάθαρη θέση υπέρ του «ναι», χωρίς να χρησιμοποιηθεί η λέξη «ψηφίζουμε», πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος το έδειξε με το… καλημέρα, κάνοντας μια δήλωση που έλεγε πολλά, προσερχόμενος στην συνεδρίαση.

“Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν και κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο,όμως δεν θα γίνουμε στείρα αντιπολίτευση με κραυγές“, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, 18.01.2019, αναμένεται να ξεκαθαρίσει την στάση του ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος επίσης μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Υπάρχουν κι άλλα “ναι” για την Συμφωνία των Πρεσπών;

Πάντως, ακόμη κι αν αποφασίσουν οι κ.κ. Θεοδωράκης και Μαυρωτάς να μην υπερψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχει ένα ακόμη υποψήφιο… ναι, που μπορεί να βοηθήσει ώστε να “περάσει” η Συμφωνία.

Πρόκειται για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος ωστόσο “άκουσε” χθες, Πέμπτη 17.01.2019, την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά να στέλνει σαφή μηνύματα “εντός των τειχών”.

Δεν το είπε ξεκάθαρα, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση διαφοροποίησης από την “γραμμή” του κόμματος, που είναι το “όχι” στην Συμφωνία των Πρεσπών, θα υπάρξουν διαγραφές στα στελέχη του κόμματος, την ώρα που και το όνομα του Γιώργου Παπανδρέου “ακούγεται” στην λίστα όσων βλέπουν θετικά την Συμφωνία…

Το τι τελικά θα γίνει, αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο είναι δεδομένο πως το παρασκήνιο για την Συμφωνία των Πρεσπών οργιάζει…

Σχετικά Άρθρα