slider Τελευταία Νέα

Η ABTTF συμμέτειχε στο πάνελ με θέμα ”Σαρία” | φωτογραφίες

 

Δελτίο Τύπου

Στο πάνελ που οργανώθηκε στην Κομοτηνή συζητήθηκε η εφαρμογή της Σαρία στην Τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης που ζούν στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τουρκικής Δυτικής Θράκης ( ABTTF), συμμέτειχε στο πάνελ που διοργάνωσε ELSA τμήμα Κομοτηνής στις 28 Νοεμβρίου 2017 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα «Η εφαρμογή της Σαρία ( Ισλαμικού Νόμου) στους Μουσουλμάνους Πολίτες της Θράκης». Στο πάνελ που είχε έντονο ενδιαφέρον  συμμέτειχε και η μέλος της ομάδας λόμπι των Διεθνών Σπουδών Φατμά Αχμετζίκ.

Στο πάνελ συζητήθηκε οι αρμοδιότητες των μουφτήδων πάνω σε οικογένειες και του κληρονομικού νόμου

Στην εκδήλωση οι ομιλητές που συμμέτειχαν ο επίκουρος Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Boazici και δικηγόρος ο Δρ. Γιάννης Κτιστάκης και ο δικηγόρος εγγεγραμμένος στον Δικηγορικό Σύλλογο Κομοτηνής και μέλος της τουρκικής κοινότητας της Δυτικής Θράκης Χαλήλ Μουσταφά. Ο Κτιστάκης, στην παρουσίαση του με τίτλο “Μουφτή και Σαρία:  Η Θεοκρατία  και  ο Νόμος στην  Σύγχρονη Ελλάδα”,  το γεγονός στην Ελλάδα οι Έλληνες μουσουλμάνοι που ζουν στη Δυτική Θράκη και άλλοι Έλληνες πολίτες δεν είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, καθώς οι μουσουλμάνοι έχουν ειδικό νόμο περί θρησκείας, τονίζοντας ότι ο μοναδικός αρμόδιος φορέας στον τομέα της οικογενειακής και κληρονομικής νομοθεσίας διορίζεται  από τον μουφτή (διορισμένο) δηλώνοντας ότι η σαρία που εφαρμόζεται από μουφτήδες στη Δυτική Θράκη πρέπει να καταργηθεί  και μπορεί με ένα απλό νόμο που θα θεσπιστεί.

Μιλώντας μετά τον Κτιστάκη, ο Μουσταφά, το γεγονός ότι η Σαρία  δηλαδή ο Ισλαμικός νόμος που εφαρμόζεται στον τομέα της οικογενειακής και κληρονομικής νομοθεσίας στη Δυτική Θράκη  σύμφωνα με αυτά και οι αρμοδιότητες των μουφτήδων έχουν μια ιστορική πορία και βασίζονται σε διάφορες συνθήκες, και  τόνισε ότι δεν είναι ακριβώς το ίδιο με το νόμο της Σαρία που εφαρμόζεται σε μερικές ισλαμικές χώρες είναι τελείως διαφορετικό και συνέχισε  ότι αυτό το δικαίωμα που χορηγείται στην τουρκική κοινότητα της Δυτικής Θράκης δεν μπορεί να αρθεί μονομερώς από την  κυβέρνηση.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης διεξήχθη Αγώνας Νομικής Επιχειρηματολογίας, μεταξύ δύο ομάδων φοιτητών, η μία εκ των οποίων παρέθεσε νομικά επιχειρήματα υπέρ της εφαρμογής της Σαρία στο Ελληνικό δίκαιο, και η δεύτερη κατά. Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο που δείχνει με πρωσοπικές γνώμες τους μερικούς μουσουλμάνους Τούρκους που ζουν στη Δυτική Θράκη σχετικά με την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου ή όχι.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα