Κοινωνία Τελευταία Νέα

Η σεισάχθεια και ο λαϊκισμός των κομμάτων

Επιστολή από τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

 komnhnos

Καιρό τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει «χαρίζοντας» τα χρέη στους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση στο ίδιο διάστημα ισχυριζόταν, σωστά κατά την άποψή μας, πως αν χαριστούν τα χρέη, τα κόκκινα δάνεια (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά κλπ) θα βούλιαζε το τραπεζικό σύστημα.

Αυτά μέχρι πριν μερικές μέρες, όταν βιαστικός, πριν φύγει από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς το Υπουργείο Άμυνας, ο ελεήμων κ. Δένδιας έσπευσε να προτείνει τροπολογία σύμφωνα με την οποία χαρίζονται τα χρέη στους δανειολήπτες.

Δε θα μπούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες για το τι ποσά κουρεύονται από το κεφάλαιο, τους τόκους, τις υπερημέριες, τι πάει στο μέλλον κλπ.

Αυτό που θα επισημάνουμε είναι για άλλη μια φορά, η μετάσταση του λαϊκισμού από την αντιπολίτευση και τον Τσίπρα στην Κυβέρνηση.

Η «θαυματουργή Δημοκρατία» έκανε πάλι το θαύμα της. Επειδή πολλοί οσμίζονται εκλογές, αρχίζει το παραμύθι στο «σοφό Ελληνικό λαό». “Θα σας τα χαρίσουμε”, λέει ο Τσίπρας και τα ποσοστά του ανεβαίνουν στα γκάλοπ. “Και δε τα χαρίζουμε και εμείς;”, σκέφτεται η Κυβέρνηση, “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Το ίδιο νομίζουμε έλεγε και ο Χίτλερ.

Έτσι λίγες μέρες μετά τα στρες τέστ, που έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν στην κρίση και δεν έχουν ανάγκη τα 11,5 δις, βάλθηκαν να τις καταστρέψουν.

Η αλήθεια είναι ότι αν προχωρήσουν σε «σεισάχθεια» οι ελεήμονες πολιτικοί μας, οι τράπεζες θα χάσουν κάποια αρκετά δις.

Φυσικά οι τράπεζες δε θα αντέξουν και θα χρεοκοπήσουν.

Οι τράπεζες όμως σήμερα δεν είναι των 2-3 τραπεζιτών, όπως διακηρύσσουν οι λαϊκιστές πολιτικοί και Μ.Μ.Εδες.

Οι τραπεζίτες δε δάνεισαν δικά τους λεφτά, αλλά λεφτά των Ελλήνων καταθετών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων κλπ.

Αυτών λοιπών τα λεφτά θα χαθούν με ένα ενδεχόμενο κούρεμα των καταθέσεων. Αν πάλι προστρέξει το κράτος να βοηθήσει τις Τράπεζες με τα αναγκαία δις ευρώ, τότε θα κληθούν πάλι όλοι οι Έλληνες να τα πληρώσουν μέσα από νέους δυσβάσταχτους φόρους.

Εκείνο όμως που πρέπει να βροντοφωνάξουμε εν ονόματι όλων των συνεπών δανειοληπτών, των φορολογουμένων και όλων των νοικοκυραίων (αριστερών, κεντρώων και δεξιών) που με κόπο και ιδρώτα είναι πάντα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, δηλαδή εν ονόματι του 80% του Ελληνικού λαού, είναι το εξής:

“Αγαπητοί λαϊκιστές ψηφοθήρες, σταματήστε να χαρίζετε και να ελεείτε κλέβοντας τα λεφτά του Ελληνικού λαού. Σταματήστε να κάνετε κόλλυβα με τα λεφτά των άλλων.”

Μπορεί η σιωπηρή μάζα του Ελληνικού λαού να μη βγαίνει στα κανάλια να κλαψουρίζει όπως πολλά λαμόγια και να σας καταγγέλλει, αλλά μπορεί να τη βρείτε μπροστά σας στις κάλπες! Αν ξυπνήσει βέβαια!! Σταματήστε λοιπόν να φορτώνετε επιτέλους τα ίδια υποζύγια κάθε φορά, τη μεσαία τάξη. Σταματήστε να χωρίζετε την Ελληνική κοινωνία σε ξύπνιους που ξεγλιστράνε, δεν πληρώνουν, το παίζουν φτωχοί και ανήμποροι και σε βλάκες που μια ζωή εργάζονται, πληρώνουν, υπομένουν και τους απομυζούν τα γνωστά τσιμπούρια της Ελληνικής κοινωνίας.

Καλή η κοινωνική πολιτική, όταν όλοι μαζί βοηθούμε κάποιους που πραγματικά έχουν πρόβλημα, όχι όμως να πληρώνουμε κάθε φορά τα λαμόγια.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι ορισμένοι με το που πήραν εργατική κατοικία δεν πλήρωσαν καθόλου ή ελάχιστα, εκβιάζοντας στη συνέχεια να την πάρουν τζάμπα σε βάρος των λοιπών Ελλήνων.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της αδικίας ας πάρουμε δύο αδέρφια φτωχής οικογένειας. Ο ένας παίρνει δάνειο 100.000€ και πληρώνει δόσεις των 300€, ο άλλος επιλέγει να μένει με ενοίκιο δίνοντας και αυτός 300€ ενοίκιο για το σπίτι του. Αν μετά από 5 χρόνια ο πρώτος αποφασίσει να μην πληρώνει τη δόση του, γιατί προφασίζεται ότι δεν έχει να πληρώσει γιατί είναι άνεργος, γιατί ήρθε η κρίση κλπ, τότε έρχεται ο ελεήμων πολιτικός και χαρίζει το σπίτι σε αυτόν και στο παιδί του που θα κληρονομήσει το σπίτι.

Αντίθετα, αν ο δεύτερος χάσει και αυτός τη δουλειά του και δεν έχει να πληρώσει τα 300€, θα βρεθεί στο δρόμο χωρίς σπίτι να βάλει την οικογένειά του. Δηλαδή ο πρώτος χωρίς να πληρώσει μία ή πληρώνοντας π.χ. στα 5 χρόνια 10 ή 15 χιλιάδες, κερδίζει ένα σπίτι για τον ίδιο και για το παιδί του και έτσι δε θα πληρώσει νοίκι για τα επόμενα 100 χρόνια. Ενώ ο δεύτερος αντίθετα, αφού θα έχει πληρώσει 5Χ12Χ300=18.000€ για ενοίκια θα μείνει στο δρόμο χωρίς σπίτι για αυτόν και το παιδί του. Έχει δεν έχει, για να στεγάσει την οικογένειά του και το παιδί του, θα πρέπει να βρει και να πληρώσει αυτός και το παιδί του τα επόμενα 100 χρόνια 100Χ12Χ300=360.000€!!

Αντιλαμβάνεται λοιπόν και ο πιο αδαής την τεράστια αδικία μεταξύ των δύο αδερφών.

Εμείς λέμε να βοηθηθούν και οι δύο αν πράγματι έχουν πρόβλημα. Ο πρώτος να πληρώνει μικρότερη δόση και να πάει σε βάθος χρόνου η υποχρέωσή του, ακόμα και στο παιδί του η εξόφληση του δανείου του. Ο δεύτερος να βοηθηθεί με επιδότηση του ενοικίου του μέχρι και αυτός να ορθοποδήσει. Σε κάθε όμως περίπτωση δουλειά χρειάζεται ο λαός και όχι ελεημοσύνες φίλοι μας πολιτικοί.

Αυτή είναι η δίκαιη, ορθή και αποτελεσματική λύση και όχι η σεισάχθεια λαμόγια πολιτικοί-ψηφοθήρες.

Για τις Ομάδες Κοινωνικής Δράσης

Υπεύθυνοι θέματος

Τίνας Δήμος- Οικονομολόγος, Ιωάννινα

Κομνηνός Γιώργος- Οικονομολόγος, Ξάνθη

Παρχαρίδης Βασίλης- Οικονομολόγος, Καβάλα

Σχετικά Άρθρα