slider Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Η ποίηση της Ξάνθης και ο Κωνσταντίνος Ταβουλτσίδης

Του Θανάση Μουσόπουλου

φιλόλογου – συγγραφέα – ποιητή

Κάθε κοινωνία, μικρή ή μεγάλη, έχει κάποιους δείκτες που βοηθούν  – όσοι ζουν μέσα στην κοινωνία αυτή να καθορίζουν το βηματισμό τους και την πορεία τους – όσοι ζουν εκτός της συγκεκριμένης κοινωνίας ή εποχής να κρίνουν το βαθμό εξέλιξης αυτής της συγκεκριμένης συσσωμάτωσης ανθρώπων.

Κατεξοχήν σημαντικοί είναι οι δείκτες που αναφέρονται στην τέχνη και γενικότερα στο χώρο του πνεύματος. Η τέχνη του λόγου εξακολουθεί να είναι το δημιουργικότερο εφεύρημα του ανθρώπου.

Η Ξάνθη ευτύχησε από τα τέλη του 19ου αιώνα να έχει μια σειρά από πνευματικούς ανθρώπους που διαμόρφωσαν το πρόσωπο της πόλης, στηρίζοντας έτσι το παρόν και το μέλλον της – κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Ιδιαίτερα σημαντική παρουσία έχουν οι ποιητές.

Πρώτος αναφερόμενος ποιητής είναι ο Άργης Κόρακας (1880 – 1940), ακολουθούν Γ. Ξ. Στογιαννίδης (1912 – 1994), Κατίνα Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989), Στέφανος Ιωαννίδης (1923 – 2001), Ευάγγελος Λάμπρου (1927 – 1987). Ξέχωρη περίπτωση ποιητή είναι ο πολυτάλαντος Μάνος Χατζιδάκις (1925 – 1994).

Νεότεροι ποιητές / ποιήτριες  Θανάσης Κατσάς, Μαρία Ράλλη Υδραίου, Έλενα Ψαραλίδου Φιλιππιτζή, Ελένη Δημητριάδου Εφραιμίδου, Θανάσης Μουσόπουλος, Θωμάς Βουγιουκλής, Γιώργος Κωτούλας, Αναστάσιος Συμεωνίδης, Ραμπάν Ιμπράμογλου, Άννα Ζανιδάκη, Αλεξάνδρα Χρηστακίδου, Χάρις Καρακατσάνη, Γιάννης Αντωνιάδης, Μαρία Μουσοπούλου (αναφέρονται όσοι/όσες εξέδωσαν βιβλίο).

Ποιητής με πλούσιο και ενδιαφέρον λογοτεχνικό έργο είναι ο Κωνσταντίνος Ταβουλτσίδης, που γεννήθηκε το 1976, στις όχθες του Νέστου. Έχει εκδώσει τις συλλογές:

1.Επτά σπόνδυλοι του έρωτος, 1999

  1. Αυτόματος γεφυροπλάστιγξ, 2002
  2. Άναξ, 2012
  3. Η ΄Ελιξ – Το βιβλίο με τις πέστροφες, 2016

Η νέα συλλογή  «Μικρά Διονύσια» περιέχει ποιήματα από τις συλλογές:  Αυτόματος γεφυροπλάστιγξ, Άναξ και η Έλιξ (την ‘τριλογία του ξι’ όπως είπα στην προηγούμενη παρουσίαση, πριν ένα χρόνο) αλλά και ποιήματα από την ανέκδοτη συλλογή  «Ανορθογραφία». Συνοδεύεται το βιβλίο από ψηφιακό δίσκο με  τις απαγγελίες του ποιητή και με τη συνοδεία του Βαγγέλη Κοντόπουλου στο κοντραμπάσο.

 

Σχετικά Άρθρα