slider Τελευταία Νέα

Η περιφορά του επιταφίου στο χωριό Γκιώνα | φωτογραφίες

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε χτες  Μ. Παρασκευή στις 7 το απόγευμα και στο μικρό χωριό Γκιώνα των 38 οικογενειών η ακολουθία  και η περιφορά του Επιταφίου.

Νωρίτερα οι γυναίκες του χωριού κρατώντας τα βιβλιαράκια στα χέρια έψαλαν τα εγκώμια σε τρεις στάσεις : Ἡ ζωὴ ἐν τάφῳ α’ στάση, Ἄξιόν ἐστί β’ στάση, και Αἱ γενεαὶ πᾶσαι γ’ στάση.

Αργότερα ο ιερέας  Πατέρας Απόστολος Λαπαντώνης μαζί με όλους του κατοίκους και τους επισκέπτες μετέφεραν τον επιτάφιο σε όλο το χωρίο…

Δείτε φωτογραφίες:

         

Δείτε φωτογραφίες από τον εσταυρωμένο κ τον επιτάφιο της Γκιώνας:

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής αποτελεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ έχει ετοιμαστεί ο Ιερός Επιτάφιος έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου και το βράδυ οι πιστοί παρακολουθούν με κατάνυξη τον όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου και την Ακολουθία του Επιταφίου και ψάλλονται τα Εγκώμια.

Σχετικά Άρθρα