Γενική

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι Οκτώβριος 2012

Συνδιοργάνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ και της ΦΕΞ
Στη Ξάνθη, την πόλη που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις εδώ και 5 χρόνια η ΦΕΞ έχει αναλάβει και πραγματοποιεί το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» μια ξεχωριστή εκδήλωση από αυτήν την οποία πραγματοποιούσε ο Δήμος της Ξάνθης. Ταξιδεύοντας με τη μουσική του Μάνου, το Φεστιβάλ έχει ως στόχο τόσο την γνωριμία με το μεγάλο αυτό συνθέτη και άνθρωπο, αλλά και με την ίδια την πόλη. Τι ήταν εκείνο που τον γοήτευε. Ποια ήταν τα στοιχεία για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν.
Η ΦΕΞ αναζήτησε τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου. Αυτοί παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι αυτόν. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 15 ώρες συνεντεύξεων.
Για το Μάνο και την Ξάνθη έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής, ο Ηλίας Λιούγκος ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα, η Έλλη Πασπαλά…
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ το οποίο ξεκήνησε χθες και θα διαρκέσει είκοσι ημέρες περιλαμβάνει Εκθέσεις, Κινηματογραφικές προβολές, Συναυλίες, Πάνελ, Ραδιοφωνικά αφιερώματα και πολλά happenings για μικρούς και μεγάλους.
Στην συνδιοργάνωση είναι η Περιφέρειας Ανατολική Μακεδονίας και Θράκης που πρόθημα βοήθησε στην πραγματοποίησή του αφήνωντας τον Δήμο Ξάνθης στην απλή υποστήριξη. Οι εκδηλώσεις:
12 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Μουσείο – Παρουσίαση η Γενιά του ’30 «Σπυρόπουλος & Μαυροϊδης».
16  & 30 Οκτωβρίου & ώρα 19.00 στο «+ Βιβλία Καφετζή»- προβολές. «Νίκος Γκάτσος & Μάνος Χατζιδάκις» από το αρχείο της ΕΡΤ.
19 έως και 21 Οκτωβρίου- Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι». O Νίκος Κυπουργός συντονίζει τις συζητήσεις για τις νέες δομές του Φεστιβάλ.
20 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ- Συναυλία. 1 η Συναυλία  των φοιτητών που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ.
21 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 στο καφέ «Κήπος»- Κυριακάτικο πρωινό. 2 η Συναυλία των φοιτητών που φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ.
21 Οκτωβρίου και ώρα 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο- Συναυλία. Η Σόνια Θεοδωρίδου τραγουδά Χατζιδάκι & έργα Χατζιδάκι για πιάνο και βιολί με τον Σπύρο Γκικόντη & Στέφανο Κατσαρό.
24 έως & 28 Οκτωβρίου & ώρα 21.30 στο Μουσείο- Θεατρική παράσταση. θέατρο & ποίηση  «Έρως & ψυχή».
27 Οκτωβρίου & ώρα 21.00 στο σπίτι πολιτισμού της ΦΕΞ- Συναυλία. «με τη γεύση της παρέας στα χείλη» μουσική & τραγούδια του Γ. Φραντζολά.

Σχετικά Άρθρα