Παραπολιτικά Τελευταία Νέα

Η Λαϊκή συσπείρωση του Γ. Κολλάρου περιόδευσε στο Νοσοκομείο της Ξάνθης

KKE xanthis nosokomeio kolaros KKE xanthis nosokomeio (1) kolaros

 

Πραγματοποιήθηκε περιοδεία στο χώρο του Νοσοκομείου Ξάνθης από κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης με επικεφαλής τον Γιώργο Κολλάρο υποψήφιο Δήμαρχο Ξάνθης και δημοτικό σύμβουλο. Συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα στο χώρο της υγείας με τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους επισκέπτες. Διανεμήθηκε έντυπο υλικό και έγινε κάλεσμα για μαζική ενίσχυση των ψηφοδελτίων που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κολλάρο η πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυβέρνησης βλάπτει σοβαρά την Υγεία.

Η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ αποτυπώνεται στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό του 2014, με δραματικές περικοπές των δαπανών Υγείας κατά 19,7% σε σχέση με το 2013, με μείωση της χρηματοδότησης του ΠΕΔΥ (πρώην ΕΟΠΥΥ) κατά 30%, των δημόσιων νοσοκομείων κατά 32% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Η πολιτική αυτή έχει οδυνηρές συνέπειες για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα:

Ραγδαία φθορά της υγείας των εργαζομένων από την αλματώδη αύξηση των ανέργων,

Επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς και κατοικίας,

Ανυπαρξία ουσιαστικά δημόσιων υποδομών και μέτρων για τη δημόσια Υγεία και την πρόληψη.

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνεργοι και ανασφάλιστοι δεν έχουν δικαίωμα στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για τη φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία.

Έλλειψη προσωπικού και αντικατάσταση ενός μέρους του μόνιμου προσωπικού με εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, ιδιωτικών συνεργείων και της “κοινωνικής εργασίας” επιδεινώνουν τις συνθήκες δουλειάς, αλλά και υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ασθενείς στα νοσοκομεία. Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης είναι παράδειγμα για όλα τα παραπάνω με πιο πρόσφατη τη διαθεσιμότητα ΟΛΩΝ των οδηγών ασθενοφόρων.

 

Σύμφωνα με το «σχέδιο Ευρώπη 2020» στην Ελλάδα πρέπει να κλείσουν κοντά στα 50 νοσοκομεία. Ήδη το σχέδιο αυτό υλοποιήθηκε κατά το ένα πέμπτο και αναμένεται να συνεχιστεί άμεσα με το κλείσιμο των πέντε ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση επικαλείται το χτύπημα της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας και της παραοικονομίας και προσπαθεί να κρύψει την άγρια περικοπή που γίνεται στα φάρμακα, στις εξετάσεις, στη νοσηλεία και στις θεραπείες των ασθενών. Στην φαρμακευτική περίθαλψη, η μεσοσταθμική συμμετοχή στα φάρμακα από 9% το 2009, ανέβηκε στο 21% το 2013, και εκτιμάται ότι το 2014 θα εκτιναχτεί στο 32%. Η νέα επίθεση της κυβέρνησης χρειάζεται να συναντήσει ισχυρή λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση. Τα μέτρα – κόλαφος και για τους ασθενείς και για τους υγειονομικούς είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι για να έχει θετικά αποτελέσματα η λαϊκή πάλη, να βάζει εμπόδια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και στην Υγεία και να αποσπά κατακτήσεις, πρέπει να συνδέει τον αγώνα με την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής και όλης της κοινωνίας. Την κατάκτηση και οικοδόμηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου λαού

 

Η Δημόσια Υγεία έχει μεταβληθεί σε ένα χώρο όπου αλωνίζουν οι επιχειρήσεις με σκοπό την απόσπαση μεγαλύτερου κέρδους. Η καπιταλιστική κρίση επιτάχυνε μια σειρά αναδιαρθρώσεις οι οποίες είναι η στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Υγείας. Στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών κλείνουν νοσοκομεία και πολυϊατρεία, ενώ αναγκάζουν χιλιάδες ανασφάλιστους να μένουν μακριά από ιατρική περίθαλψη. Παραδίνουν όλο και περισσότερες υπηρεσίες σε εργολάβους. Οι ελλείψεις σε υλικά και σε προσωπικό στα νοσοκομεία απαξιώνουν ακόμα πιο πολύ το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας. Άνθρωποι στοιβάζονται -ατελείωτες ώρες- στα επείγοντα, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το 5ευρω. Το μοντέλο του νοσοκομείου-επιχείρηση που προωθούν και οι περικοπές στους προϋπολογισμούς έχουν μόνο ένα σκοπό: Να βάλει ο λαός ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας.

Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Με τη σημερινή ανάπτυξη της επιστήμης και της υποδομής που διαθέτουμε με ικανό ιατρικό και νοσοκομειακό προσωπικό, υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για παροχή υπηρεσιών Υγείας που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Η υλοποίηση αυτής της δυνατότητας εμποδίζεται από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, στον οποίο όλα υποτάσσονται στο κέρδος.

Ο Λαός

Να δυναμώσει την πάλη του για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση με υπηρεσίες που θα αποτελούν κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Να δυναμώσει τις οργανώσεις, τα σωματεία και τα ταξικά συνδικάτα του

Να βροντοφωνάξει στην απεργιακή συγκέντρωση της 1ης ΜΑΗ στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία: «Τέρμα πια στις Αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».

και με την ψήφο του να στείλει μήνυμα αντίστασης και ανυπακοής

στηρίζοντας το Ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

και τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους και Περιφέρειες.

 

Σχετικά Άρθρα