slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Η Λαϊκή Αντίσταση Ξάνθης για Sunlight: Ποιος εγγυάται ότι δεν θα πληγεί η παραγωγή των αγροτών

Η πυρκαγιά που ξέσπασε ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης, έβγαλε στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα, που έχουν να κάνουν τόσο με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υγεία των περιοίκων, όσο και με το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους της εταιρίας το επόμενο διάστημα.

Η πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο που παρασκευάζει μπαταρίες, το μεγαλύτερο μάλιστα στην Ευρώπη, όπου χρησιμοποιούνται ένα σωρό τοξικές χημικές ουσίες, δικαίως προκαλεί ανησυχία και αναστάτωση σε όλο τον ντόπιο πληθυσμό. Αναδεικνύει παράλληλα και τους κινδύνους που ενυπάρχουν στη λειτουργία τέτοιου είδους βιομηχανιών για τους εργαζόμενους -όσοι εργάζονται εκεί γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες που επικρατούν-, αλλά και γενικά για το περιβάλλον. Η καθημερινή επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες, δρα σωρρευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό και με αποτελέσματα τα οποία δεν εκδηλώνονται αμέσως.

Τα προληπτικά μέτρα που πάρθηκαν, όπως η εκκένωση των γύρω χωριών, το κλείσιμο των σχολείων για δυο μέρες, η προτροπή για αποφυγή εργασιών σε υπαίθριους χώρους και αντίστοιχα μέτρα σε στρατόπεδα της περιοχής, σίγουρα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. Την ίδια στιγμή όμως τα περισσότερα εργοστάσια που βρίσκονται στη ζώνη επικινδυνότητας λειτουργούν κανονικά, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στον καθαρισμό και αποκατάσταση της μονάδας, δηλαδή σε δουλειές άσχετες με το αντικείμενο εργασίας τους, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους.

Από την άλλη, οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον δεν μπορούν από τώρα να προβλεφθούν σε όλη τους την έκταση. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα πληγεί η παραγωγή των αγροτών της περιοχής, ότι θα είναι σε θέση να διαθέσουν τα προϊόντα τους για να ζήσουν; Ποιος εγγυάται ότι οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να συνεχίσουν την εκτροφή των ζώων τους; Ποιος εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, του αέρα ή των εκτάσεων γης, διαταράσσοντας το γύρω οικοσύστημα;

Όσον αφορά τους εργαζόμενους, καμία επανάπαυση δεν μπορεί να υπάρχει από τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της εταιρίας. Μόνο η αγωνιστική απάντηση, με την απαίτηση να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι εργασιακές σχέσεις, μπορεί να δώσει διέξοδο στους εργαζόμενους, που κανείς δεν ξέρει αν, πότε και με τι όρους θα ξαναδουλέψουν στην παραγωγή. Αυτοί που με τον κόπο και τον ιδρώτα τους έχουν δημιουργήσει τον πλούτο των αφεντικών τους, αυτοί είναι που καμιά σχέση δεν πρέπει να έχουν με το ποιος θα πληρώσει τη χασούρα από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπουν μαζικά στον αγώνα, με συνελεύσεις, με δημιουργία πρωτοβουλιών και επιτροπών, που θα κάνουν την αγωνία τους φωνή διεκδίκησης. Παράλληλα σε εγρήγορση πρέπει να βρίσκονται και οι κάτοικοι της γύρω περιοχής, για να προστατέψουν την υγεία και το μόχθο τους. Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη, να εκδηλώσουμε την πιο πλατιά υποστήριξη και να απαιτήσουμε:

  • Καμία απόλυση, καμία αναστολή μισθοδοσίας.
  • Καμιά χειροτέρευση των μισθολογικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.
  •     Άμεση κρατική φροντίδα για την υγεία και την παραγωγή των κατοίκων της      περιοχής.

 

Σχετικά Άρθρα