Κοινωνία Πολιτική

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΥΓΕΙΑ


– Λένε ψέματα ότι «αναβαθμίζεται» η υγεία με τους πειραματισμούς στον ΕΟΠΥΥ.
Στην πραγματικότητα κλείνουν άμεσα 350 πολυιατρεία του πρώην ΙΚΑ που εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Στην Ξάνθη καθημερινά 500 ασθενείς μπορούσαν μέχρι σήμερα να εξεταστούν από ειδικούς γιατρούς, να έχουν τακτική παρακολούθηση και να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.
– Λένε ψέματα ότι το κενό θα καλύψει δήθεν το νοσοκομείο.
Στην πραγματικότητα το Γ. Ν. Ξάνθης, λόγω συνεχών μειώσεων του προσωπικού σε νευραλγικά Τμήματα (παθολογικό, καρδιολογικό, νευρολογικό, ακτινολογικό, αναισθησιολογικό, ψυχιατρικό) με δυσκολία ανταπεξέρχεται στα νοσοκομειακά περιστατικά, είναι πρακτικά αδύνατο να φορτωθεί και τον τεράστιο όγκο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
– Λένε ψέματα ότι το κενό θα καλύψουν τα συμβεβλημένα ιδιωτικά ιατρεία.
Στην πραγματικότητα η μεγάλη μείωση τιμών στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ και η μεγάλη καθυστέρηση με την οποία πληρώνει, καθιστά το απλό ιδιωτικό ιατρείο ασύμφορο στην λειτουργία. Το κενό θα καλύψει ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας, αλλά ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει μόνο ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών, τα υπόλοιπα η τσέπη σου. 3.500.000 ανασφάλιστοι δεν θα έχουν καμία κάλυψη.
– Λένε ψέματα ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα μπουν στο ΕΣΥ, αν κλείσουν τα ιατρεία τους.
Στην πραγματικότητα όσοι επιλέξουν το ΕΣΥ αφού μείνουν 1 μήνα σε διαθεσιμότητα, θα εργαστούν προσωρινά με τον τωρινό μισθό τους, αλλά για 60%περισσότερες ώρες  και στη συνέχεια θα κριθούν από επιτροπή του υπουργείου αν θα προσληφθούν μόνιμα. Στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται πουθενά ο αριθμός των οργανικών θέσεων του νέου οργανισμού (ΠΕΔΥ). Το υπουργείο έτσι εξωθεί όλους σε τους ιατρούς σε αποχώρηση, γιατί κανείς δεν θέλει μετά από 8 μήνες να βρεθεί και απολυμένος και χωρίς ιατρείο.
– Λένε ψέματα ότι θα φτιάξουν νέα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) που θα λειτουργούν επί  24ωρου βάσεως.
Στην πραγματικότητα το ν/σ δεν έχει καμία πρόβλεψη για νέα ΚΥ. Άλλωστε  από την task force προβλέπεται η ύπαρξη 1 μόνο ΚΥ για 200.000 κατοίκους. Δηλαδή ο νομός Ξάνθης με 110.000 κατοίκους δεν δικαιούται ούτε νοσοκομείο (έχει 1), ούτε ΚΥ (έχει 3)! Η δε περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης μόνο 1 νοσοκομείο (από 6) και 3 ΚΥ (από 15)! Όσο για την λειτουργία τους προβλέπεται να «δύνανται να λειτουργούν όλο το 24ωρο», τη στιγμή που ούτως ή άλλως σήμερα όλα τα ΚΥ λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Η κυβέρνηση καταστρέφει τη δημόσια δωρεάν υγεία, πλήττει την επαγγελματική προοπτική των νέων ιατρών και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
AMEΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
(Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και κέντρων υγείας Ξάνθης).

Σχετικά Άρθρα