Επιστολές Μαυρομιχάλη 6 Τελευταία Νέα

Η επιστολή του Μ. Φανουράκη με την οποία προσχωρεί στην παράταξη του Χρήστου Πούλιου

Με την παρακάτω επιστολή ο αντιδήμαρχος του Μ. Στυλιανίδη κ. Μανώλης Φανουράκης προσχωρεί στην παράταξη του Χρ. Πούλιου και ετοιμάζετε για τις εκλογές του Μαΐου. «Οι επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπων στην τοπική αυτοδιοίκηση συμπίπτουν με την ολοκλήρωση ενός κύκλου 40 ετών της μεταπολιτευτικής διαδρομής του τόπου. Ενός κύκλου που παρά τις αναμφισβήτητες κατακτήσεις (πολιτική σταθερότητα, εδραίωση δημοκρατικών ελευθεριών, αύξησης βιοτικού επιπέδου, ανάπτυξη υποδομών) σημαδεύτηκε παράλληλα από εγγενείς αδυναμίες με διχοστατικές αντιπαραθέσεις και ιδεολογικά στεγανά.

Η κρίση που δοκιμάζει τη λειτουργία των θεσμών και τις αντοχές των ελλήνων πολιτών απαιτεί αλλαγή προτύπου διοίκησης και προ πάντων αλλαγή πολιτικής παιδείας. Οι προσεχείς εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πρόκριμμα για μια άλλη λειτουργία του δημόσιου βίου. Οι περιχαρακώσεις που υπονομεύουν εκ προοιμίου κάθε δυναμική ουσιωδών πολιτικών παρεμβάσεων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να αντικατασταθούν με συνθέσεις και συναινετικές αναζητήσεις σε θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.

Υπηρέτησα τα προηγούμενα χρόνια την τοπική αυτοδιοίκηση ακολουθώντας με συνέπεια τις βασικές συνιστώσες που ορίζουν τον αναπτυξιακό και πολιτισμικό ορίζοντα της πόλης. Ο Δήμαρχος μας, Μιχάλης Στυλιανίδης με τίμησε με θέσεις ευθύνης, στήριξε και περιέβαλλε με εμπιστοσύνη τις προσπάθειές μου για να ενισχύσουμε την εικόνα της Ξάνθης.

Παράλληλα προσπαθήσαμε να επικαιροποιήσουμε τους τρόπους σύνδεσης του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης με αναπτυξιακές επιλογές που αναδεικνύουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Χωρίς εκκεντρικές αναζητήσεις, αλλά με προσήλωση στο στόχο να είναι η πόλη της Ξάνθης τόπος γόνιμης συνύπαρξης και δημιουργίας.

Η αποχώρησή του Μιχάλη Στυλιανίδη από το στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής, αλλά προοιωνίζει ταυτόχρονα την απαρχή μιας άλλης. Η μετριοπάθειά και η διαλλακτικότητά του στην άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν βασικό στοιχείο της πολιτικής υπερδομής για μια νέα εποχή στο Δήμο Ξάνθης.

Καλούμαστε πλέον να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα απαντά στην αγωνία των πολιτών για το μέλλον του τόπου. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της νεολαίας μας που ασφυκτιά σήμερα και απορρίπτει τα διλήμματα που αναπαράγουν αδιέξοδες πολιτικές.

Να προχωρήσουμε επιτέλους σε ενοποιητικές χειρονομίες για να συνδιαμορϕώσουμε πολιτικές και στρατηγικές παρέμβασης στα καίρια, κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα που έχει ο τόπος, Γι αυτό χρειάζεται τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, να επιχειρήσουμε την υπέρβαση που επιζητούν οι πολίτες.

Να κάνουμε πράξη αυτό που υποδείκνυε ο ποιητής:

Άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

Αλλιώς θα στροβιλιζόμαστε σε αυτόκεντρους κύκλους και θα ανακυκλώνουμε τα προβλήματά μας.

Αποδέχτηκα την πρόταση του Χρίστου Πούλιου να συστρατευθώ σε ένα νέο και ανανεωτικό εγχείρημα αποτολμώντας την υπέρβαση, απορρίπτοντας τη βολή του παραταξιακού, ούτως ή άλλως διχασμένου, καταλύματος. Στις προσωπικές στρατηγικές και τους τακτικισμούς πρέπει να αντιπαραθέσουμε δημιουργικότητα, σχέδιο και προ πάντων όραμα για να καταστεί η πόλη της Ξάνθης περισσότερο ανταγωνιστική και περισσότερο ελκυστική.

Αν στηριχθούμε στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο τόπος, στους προικισμένους νέους μας που νιώθουν παροπλισμένοι, μπορούμε να εμπλουτίσουμε τις θεσμικές οντότητες πολιτισμού που έχει η πόλη ή να αναδείξουμε νέες πιο τολμηρές και ευφάνταστες.

Με τη συναίσθηση ευθύνης που η σημερινή συγκυρία επιβάλλει αποδέχτηκα την υπέρβαση με μοναδικό κριτήριο επιλογής μια ποιοτική συγκρότηση της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η απόφασή μου αυτή επιβάλλει, με αίσθηση σεβασμού προς το πρόσωπο του Δημάρχου αλλά και του θεσμού που υπηρετώ, να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας, Παιδείας, και από τη θέση του Προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού για να διευκολύνω το έργο της δημοτικής αρχής μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας της.

Εμμανουήλ Ι. Φανουράκης»

Σημειώνουμε εδώ ότι ούτε η παραίτηση Φανουράκη αλλά ούτε και η παραίτηση του Δημήτρη Μπένη που έγινε πριν ενάμιση μίνα περίπου έγιναν δεκτές από τον Δήμαρχο.

Σχετικά Άρθρα