Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Η απόδοση του Πάσχα και η γιορτή της αναλήψεως.. και στην Ξάνθη εορτάσθηκε σε όλους τους Ιερούς Ναούς

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 εορτάσθηκε με βάση το χριστιανικό εορτολόγιο η Απόδοση του Πάσχα η οποία εορτάζεται την 39η ημέρα δηλαδή στην έκτη εβδομάδα μετά το Πάσχα. Ο όρος «απόδοσις», συναντάται στη λειτουργική γλώσσα με την εξής έννοια: Μετά την πάροδο οκτώ συνήθως ημερών επανάληψης κάποιας εορτής, η διάρκεια της οποίας παρατείνεται και μετά την εορτή, μέχρι και την ημέρα της απόδοσης. Αυτό δείχνει και η γιορτή της Αποδόσεως του Πάσχα. Τα ιδία γράμματα (δηλ. η ίδια ακολουθία) της νύχτας της Αναστάσεως, ακούγονται και κατά την Απόδοση του Πάσχα. Τελείται μια μέρα πριν απ’ τη γιορτή της Αναλήψεως.

Κάθε μεγάλη γιορτή στην Ορθόδοξη λατρεία έχει την «απόδοσή» της. Κάθε γιορτή είναι ζωντανό γεγονός, που επαναλαμβάνεται στη ζωή της Εκκλησίας, στη ζωή του πιστού. Κατά την απόδοση της Εορτής του Πάσχα καταλύεται ψάρι.

Και στην Ξάνθη την Τετάρτη  εορτάσθηκε σε όλους τους ιερούς Ναούς η Απόδοση του Πάσχα και να διευκολυνθούν οι πιστοί και οι εργαζόμενοι στις λατρευτικές εκδηλώσεις σε αρκετούς ναούς τελέσθηκαν ιερές αγρυπνίες.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τον ιερό ναό Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης όπου τελέσθηκε η απόδοση της εορτής του Πάσχα και αγρυπνία για την γιορτή της ανάληψης.

Σχετικά Άρθρα