Γενική

Η απάντηση της ΔΕΥΑΞ για το θέμα του Υδραγωγείου στην Παλιά Πόλη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τις τελευταίες ήμερες διαβάσαμε στον τοπικό τύπο σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με το έργο που εκτελείται στην περιοχή Υδραγωγείου Παλιάς Πόλης και την προσπάθεια μερίδας του Τύπου να αποδοθούν ευθύνες στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Ξάνθης και στον Πρόεδρο της προσωπικά, για παράνομες ενέργειες, βλαπτικές του δασικού περιβάλλοντος και περί προσβολής θρησκευτικού χώρου, με την αβασάνιστη υιοθέτηση ισχυρισμών περί υπάρξεως στην περιοχή μουσουλμανικού νεκροταφείου.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, την οποία πρέπει να υπηρετούν τα ΜΜΕ, και σε μία προσπάθεια να σταματήσει επιτέλους ο «βιασμός» της αλήθειας και της κοινής λογικής, οφείλουμε να θέσουμε υπόψη του λαού της πόλης μας τα παρακάτω:
1. Το συγκεκριμένο έργο εκτελείται από την ΔΕΥΑ Ξάνθης, κατόπιν μελέτης που υποβλήθηκε και εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (βλ.υπ αρι8μ.11135/30-9-2009 απόφαση του Γ.Γραμματέα Περιφέρειας Α Μ Θ), και αφορά κατασκευή υδατοδεξαμενής 2.000 κ.μ σε αντικατάσταση παλαιάς που βρίσκεται στο χώρο, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας ένεκα παλαιότητας, και θα υδροδοτεί το 50% του πληθυσμού της πόλης, συγκεκριμένα την Παλαιά Πόλη, τις συνοικίες Γυμναστηρίου και Μ. Αλεξάνδρου.
2. Η περιοχή στην οποία εκτελείται, είναι δημόσια δασική έκταση και βρίσκεται στην ευθύνη του Δασαρχείου Ξάνθης, το οποίο αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία του έργου για την πόλη και την ανάγκη που θα εξυπηρετήσει, συνήνεσε και εισηγήθηκε την χορήγηση άδειας επέμβασης στην περιοχή η οποία και δόθηκε με απόφαση του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Α.Μ. Θράκης (η υπ αριθμ. 4125/4-7-2008 απόφαση του).
3. Το έργο δημοπρατήθηκε, ο ιδιώτης εργολάβος εγκαταστάθηκε και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010 υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου, αλλά σταμάτησαν λόγω παράστασης μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι στην περιοχή υπάρχει νεκροταφείο.
4-Κατανοώντας την ευαισθησία των συμπολιτών μας κατοίκων της περιοχής και μέχρι να διευκρινισθεί το ζήτημα και να τους δοθεί χρόνος να κάνουν τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς, οι εργασίες σταμάτησαν.
5. Παρά τον χρόνο που πέρασε οι κάτοικοι της περιοχής, δεν απέδειξαν τους ισχυρισμούς τους, ούτε προέβησαν σε κάποια σοβαρή ενέργεια -παράσταση ενώπιον των αρμοδίων Υπηρεσιών. Στο μεταξύ η Περιφέρεια θορυβημένη από την καθυστέρηση του έργου, στις 11-4-2011 απείλησε με απένταξη του έργου από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του και τόνισε την προθεσμία υλοποίησης του έως το τέλος του 2011.
6. Το έργο ξεκίνησε και πάλι, οπότε κάποιοι εκ των κατοίκων της περιοχής (πέντε τον αριθμό) προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, ζητώντας την διακοπή των εργασιών, όμως το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους.
7. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες: Η περιοχή είναι δασική, δεν φυλάσσεται, δεν έχει περίφραξη ούτε έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι κάποιος κάνει χρήση αυτού (έστω και παράνομα) πολύ δε περισσότερο δεν έχει καμία ένδειξη ότι υφίσταται εκεί νεκροταφείο.
8. Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα και κάνουν λόγο για αυθαίρετες ενέργειες της ΔΕΥΑΞ και του Προέδρου της σε βάρος του περιβάλλοντος και σε βάρος δήθεν μουσουλμανικού νεκροταφείου, είναι ψευδή και κακόβουλα και δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Είναι πραγματικά απογοητευτικό και συνάμα, περίεργο το γεγονός ότι πριν δημοσιευτούν όλες αυτές οι υπερβολές και πριν εκδηλωθούν αυτές οι υποκινούμενες δημοσιογραφικές «κραυγές διαμαρτυρίας», ουδείς δημοσιογράφος έσπευσε να ζητήσει πληροφορίες για το ζήτημα από τους εμπλεκόμενους φορείς και να δώσει στην κοινή γνώμη ακριβείς και επιβεβαιωμένες πληροφορίες προς ενημέρωση της.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι πρόθεση μας είναι να προσφέρουμε στην πόλη υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με κατασκευή έργων μεγάλης σημασίας για την πόλη και τους κατοίκους της, σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον, το περιβάλλον και φυσικά τα θρησκευτικά μνημεία, όταν αυτά προκύπτουν από επίσημα βιβλία και στοιχεία των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Σχετικά Άρθρα