Γενική

«Η αγάπη στην πρίζα!»


Πετυχημένη η βιβλιοπαρουσίαση του Ιάκωβου Μαρτίδη στην Ξάνθη
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Κατάμεστο ήταν το θεατράκι του Μονοπατιού της Ζωής, το Σαββατόβραδο, στην βιβλιοπαρουσίαση του κ. Ιάκωβου Μαρτίδη, ψυχιάτρου- ψυχοθεραπευτή. Ο τίτλος του βιβλίου είναι: «Η αγάπη στην πρίζα» και περιγράφει το ψυχολογικό ταξίδι των σχέσεων στον έρωτα, τον γάμο και το διαζύγιο. Μια τρυφερή και ψυχολογική ματιά σε όσα συμβαίνουν στη ζωή ενός ζευγαριού, πριν και κατά τη διάρκεια του γάμου, αλλά και του διαζυγίου. Καταδεικνύει με έναν απλό και προσιτό τρόπο, μέσα από παραδείγματα, ιστορίες και παραμύθια, το πως δημιουργούνται τα προβλήματα και το πως οι άνθρωποι συχνά φτάνουν σε αδιέξοδο. «Προτείνει» λύσεις και δοκιμασμένους τρόπους, ώστε να αντιμετωπισθούν επιτυχώς τα προβλήματα και να βελτιωθούν οι σχέσεις.
Την συνδιοργάνωση είχαν το Δίκτυο Λόγου και Πράξης, το ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ν. ΞΑΝΘΗΣ και το Βιβλιοπωλείο Εκδόσεις Σπανίδη.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο κ. Μάκης Βαϊόπουλος, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, ο π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, Msc Θεολογίας και ο συγγραφέας. Συντονιστής ήταν ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Ο κ. Βαϊόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Σκοπός είναι να μας ταξιδέψει στην περιπέτεια γιατί όπως αναφέρει μέσα: «Περιπέτεια είναι αυτή που οδηγεί από τον έρωτα στο γάμο». Είναι κάτι σαν ταξιδιωτικός οδηγός. Πραγματεύεται τη φυσιολογία των ανθρώπινων συναισθημάτων».
Ο π. Σωφρόνιος μίλησε από την σκοπιά του απλού αναγνώστη σημειώνοντας: «Είναι ένα βιβλίο που αφορά τον καθένα. Δεν υπάρχει πτυχή της ανθρώπινης ζωής που να μην την αγκαλιάζει ο Ιάκωβος στο βιβλίο αυτό. Οπότε, ο καθένας μας διαβάζοντας το μπορεί να βρει κάποιες πτυχές του εαυτού του, ακόμη και αν δεν έχει δημιουργήσει οικογένεια, όπως ο υποφαινόμενος.
Υπάρχει μια φρέσκια ματιά στα πράγματα. Το βιβλίο είναι επιστημονικό αλλά δεν ρέπει καθόλου προς τον ακαδημαϊσμό. Έχει μια ζωντάνια. Είναι σαν να βρίσκεσαι στο γραφείο του Ιάκωβου και να κουβεντιάζεις μαζί του και να σου αναλύει διάφορα περιστατικά. Μας βάζει σε δύσκολα πράγματα, αλλά η χαρά είναι στις δυσκολίες».
Ο συγγραφέας σημείωσε: «Το βιβλίο είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός εφ όλης της ύλης, ο οποίος επιχειρεί με τρόπο επιστημονικό και νηφάλιο να χαρτογραφήσει τις βασικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στις σχέσεις των ανθρώπων και να φωτίσει κάποιες από τις πιθανές διαδρομές που ενδέχεται να ακολουθήσει ένας έρωτας όταν τεθεί σε τροχιά γάμου.
Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στους παντρεμένους. Σε αυτούς ιδιαίτερα που ο γάμος τους ήταν κατάδυση σε άγνωστα νερά τα οποία τελικά αποδείχθηκαν αφιλόξενα. Αυτούς που έχουν ανάγκη υποστήριξης για να μπορέσουν να ξαναβγούν στην επιφάνεια, να βρούνε την προσωπική του ισορροπία και να δημιουργήσουν μια λειτουργικότερη προοπτική στη σχέση τους. Γιατί εκτιμώ ότι η σχέση ενός ζευγαριού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται και σε αυτούς που διέλυσαν το γάμο τους και προσανατολίζονται προς τη σύναψη ενός νέου γάμου».
Ο κ. Μαρτίδης πιστεύει ότι πάντοτε υπάρχει ο τρόπος να βελτιωθεί η καθημερινότητα ενός ζευγαριού για να κάνει την έγγαμη ζωή του πιο δημιουργική και πιο ενδιαφέρουσα γιατί όπως επεσήμανε: «Το έχουμε ανάγκη σήμερα αυτό. Μας λείπει το δημιουργικό, το ενδιαφέρον, η έκπληξη, η ευχάριστη ανατροπή».
Επίσης το βιβλίο απευθύνεται και στους υποψήφιους προς γάμου κοινωνία, καθώς μιλάει για τις προσδοκίες αυτών που πρόκειται να παντρευτούν και για τα προβλήματα που προκύπτουν στην αρχή και στην μετέπειτα πορεία του γάμου. Τίθενται τα ζητήματα: Για ποιους λόγους παντρευόμαστε και με ποια κριτήρια επιλέγουμε το σύντροφο μας; Αν όλοι είναι κατάλληλοι για να παντρευτούν και να γίνουν γονείς; Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούν οι γονεϊκές οικογένειες στους νεόνυμφους;
Τέλος αποδέκτες του βιβλίου είναι όλοι οι ερωτευμένοι που θέλουν να γνωρίζουν τι βρίσκεται πίσω από τον έρωτα, αυτό το θείο παραλήρημα κατά τον Πλάτωνα.
Επίσης απευθύνεται σε όλους αφού ο έρωτας και η αγάπη αφορούν όλους μας και χαρακτηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλες τις σχέσεις.

Σχετικά Άρθρα