Επιστολές Τελευταία Νέα

Η ένωση ιδιωτικών υπαλλήλων Ξάνθης για τον Κορωναϊό

Συναδέλφισσα, Συνάδελφε

            Οι ώρες αυτές είναι δύσκολες συνολικά για την κοινωνία, αλλά και για τους εργαζόμενους στον κλάδο μας. Τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την προφύλαξη μας και για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού δεν πρέπει να συνοδεύονται μόνο με καραντίνες από την κυβέρνηση αλλά κυρίως με ενεργητικά και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας εδώ και τώρα κενά και ελλείψεις που αποτελούν βόμβα για την υγεία του λαού, ιδιαίτερα σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η κυβέρνηση όλες αυτές τις μέρες και με καμπάνιες αναδεικνύει την ατομική ευθύνη για να κρύψει κάτω από το χαλί τις τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία, σε προσωπικό και εξοπλισμό, τις αθλιότητες που εμφανίζονται σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Την ίδια στιγμή όμως δε μπορούμε να κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Κυβέρνηση και εργοδοσία χτυπάνε ξανά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά μας και φορτώνουν το μάρμαρο στους εργαζόμενους. Συμφώνησαν να δοθεί πράσινο φώς για να συνεχίσουν εντελώς ανεξέλεγκτα, (χωρίς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, χωρίς υποβολή αλλαγής προγραμμάτων των εργοδοτών στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”) να καταπατούν εργασιακά δικαιώματα για να εξασφαλίσουν την όσο γίνεται λιγότερη χασούρα για τις επιχειρήσεις, χωρίς να εξασφαλίζουν στο ελάχιστο το χαμένο εισόδημα των εργαζομένων. Ήδη έχουν έρθει καταγγελίες συναδέλφων για αλλαγές στα ωράρια, μείωση των ωρών εργασίας, αναγκαστικές άνευ αποδοχών άδειες, αλλά και απολύσεις.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και οι εξαγγελίες για τη δημόσια Υγεία δε λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Το δημόσιο σύστημα Υγείας είχε και έχει τεράστια κενά σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και υλικά. Οι 2.000 προσλήψεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δε φτάνουν να καλύψουν ούτε τις ανάγκες της σημερινής περιορισμένης εξάπλωσης του ιού, πόσο μάλλον τις ανάγκες αντιμετώπισης πλατιάς εξάπλωσής της.

Η άδεια ειδικού σκοπού που νομοθετήθηκε για τους εργαζόμενους γονείς μεταθέτει το βάρος στους εργαζόμενους πετσοκόβοντας ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει, την κανονική άδεια με αποδοχές.  Μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος εάν συνεχιστεί η πανδημία και τον Απρίλη, να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων.

Ενώ οι εργαζόμενοι μένουν στην ουσία χωρίς εισόδημα, η κυβέρνηση προβλέπει για τις επιχειρήσεις αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Δηλαδή οι επιχειρηματίες που μέχρι σήμερα θησαυρίζουν θα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερα μέτρα στήριξης και από την άλλη οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν με ανεργία, απληρωσιά και με την κανονική τους άδεια.

Τόσα χρόνια εμείς οι εργαζόμενοι πληρώσαμε τη χασούρα τους στην κρίση, πληρώσαμε την ανάπτυξη τους, τώρα πληρώνουμε και τον κορονοϊό!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

► Για τα επισιτιστικά καταστήματα που έχουν κλείσει απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την κυβέρνηση για έκτακτη ενίσχυση ώστε κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά του δικαιώμα.

► Για τα καταστήματα take away, delivery, catering κτλ που λειτουργούν με ευθύνη της εργοδοσίας να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με απολυμάνσεις, γάντια, μάσκες, αντισηπτικά, αποφυγή συνωστισμού κτλ.

► Σε οποιαδήποτε περίπτωση μη δεχτείς, μην υπογράψεις αλλαγή στη σύμβασή σου ή απόλυση/παραίτηση. Μη δεχτείς και μην υπογράψεις άδειες άνευ αποδοχών, κατάργηση δικαιωμάτων. Πριν κάνεις οτιδήποτε, ενημέρωσε το σωματείο μας, ώστε συλλογικά να αποτρέψουμε την επίθεση που δεχόμαστε.

Ειδικά για τους διανομείς

            Συνάδελφε οι πιθανότητες σε όλη αυτή την κατάσταση είναι ότι εσύ θα επωμιστείς το μεγαλύτερο βάρος, με ενδεχόμενη εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω της αύξησης των παραγγελιών.

Πέρα από τα παραπάνω μέτρα:

  • Να μην εκφραστεί η αύξηση της δουλειάς σε εξαντλητικούς όρους εργασίας. Να τηρηθούν όλα τα απαιραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να υπάρχει ο προβλεπόμενος χρόνος ξεκούρασης.

Παράκληση προς όλους όσους κάνουν παραγγελίες

Ο κάθε ένας από μας που κάνει παραγγελία, να παίρνει τα μέτρα που απαιτούνται, ειδικά αν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου συμπτώματος σε οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον. Να προστατέψουμε τους διανομείς που βρίσκονται εκτεθειμένοι, γιατί είναι μεγάλος ο κίνδυνος τόσο για τους ίδιους, όσο και για τη διασπορά του ιού.

Απαιτούμε από τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

  • Έκτακτη ενίσχυση για τους εργαζόμενους όπου λόγω της πανδημίας οι επιχειρήσεις που απασχολούνται μειώνουν ή σταματούν τη δραστηριότητά τους.
  • Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις επιθεωρήσεις εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δε μπορεί να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω επιδημίας.
  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλιστεί πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς.

β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.

  • Άμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μετρά υγιεινής, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την υγεία μας.
  • Επιπλέον στελέχωση στα τμήματα καθαριότητας – συντήρησης, ώστε οι χώροι να απολυμαίνονται επαρκώς και να είναι ασφαλείς για χρήση.
  • Να παραταθεί το επίδομα ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους στη περίπτωση που δεν προσληφθούν από τα εποχικά ξενοδοχεία μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις στους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης (διαλείπουσα εργασία, συμβάσεις μιας μέρας κλπ).
  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων
  • Κατάργηση του νέου νόμου ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους στα επίπεδα των σύγχρονων αναγκών είτε βρισκόμαστε σε περίοδο επιδημίας είτε όχι.

Στοιχεία επικοινωνίας με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων:

Email: [email protected] –  Τηλέφωνα: 6980189491– 6980821551      

Σχετικά Άρθρα