slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία βομβάρδισαν το βράδυ στόχους στην Συρία

Στόχος των βομβαρδισμών είναι θέσεις που συνδέονται με το χημικό οπλοστάσιο του καθεστώτος Άσαντ, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συντονισμένες επιδρομές εναντίον εγκαταστάσεων του συριακού καθεστώτος εξαπέλυσαν τα ξημ ώρα οι ένοπλες δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Στόχος των βομβαρδισμών «ακριβείας» είναι θέσεις που σχετίζονται με τις «χημικές οπλικές δυνατότητες» του καθεστώτος Άσαντ, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Έως τώρα έχει γίνει γνωστό πως επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο στην πρωτεύουσα Δαμασκό, όπου νωρίτερα ακούστηκαν εκρήξεις, και τουλάχιστον δύο στρατιωτικές αποθήκες κοντά στην πόλη Χομς.

Η ερευνητική μονάδα πιστεύεται πως ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη, δοκιμή και παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων. Η πρώτη εγκατάσταση στη Χομς πιστεύεται ότι περιείχε μεγάλες ποσότητες αερίου σαρίν ενώ η δεύτερη, πέραν από υλικό, φιλοξενούσε και κέντρο διοίκησης, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός των αμερικανών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις διαβεβαίωσε ότι οι στόχοι επελέγησαν και οι επιχειρήσεις εκτελέστηκαν με μέριμνα να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για ξένες δυνάμεις, σε μια έμμεση αναφορά στους ρώσους στρατιώτες που υπηρετούν στη Συρία.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός. Για τρεις άμαχους τραυματίες στη Χομς κάνει λόγο το συριακό κρατικό πρακτορείο SANA, ενώ το ρωσικό πρακτορείο Sputnik τοποθετεί τον αριθμό των τραυματιών σε έξι.

Στόχος να τεθεί τέλος στα χημικά

Οι συμμαχικές επιχειρήσεις έρχονται στον απόηχο της φερόμενης χημικής επίθεσης στην πόλη Ντούμα, προπύργιο των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Η συριακή κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες.

Ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη φερόμενη χρήση χημικών στη Ντούμα ως«σημαντική κλιμάκωση» της συστηματικής χρήσης χημικών όπλων από τις δυνάμεις του σύρου προέδρου. «Αυτά είναι τα εγκλήματα ενός τέρατος», είπε σε έκτακτο διάγγελμά του.

Τόνισε πως απώτερος στόχος της συμμαχικής επέμβασης είναι να αποτρέψει μελλοντική χρήση χημικών από τη Δαμασκό, διευκρινίζοντας πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη να επιμείνει στην «απάντησή της» έως ότου το καθεστώς Άσαντ σταματήσει να χρησιμοποιεί «χημικούς παράγοντες».

Ο κ. Ντάνφορντ τόνισε πως τα πλήγματα θα υποβαθμίσουν σημαντικά τις δυνατότητες του συριακού καθεστώτος να παράγει και να χρησιμοποιεί χημικά, στερώντας του υλικό αλλά και χρόνια έρευνας.

«Είναι σαφές ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έλαβε το μήνυμα πέρυσι», δήλωσε ο κ. Μάτις υπενθυμίζοντας το αμερικανικό πλήγμα του Απριλίου 2017 στη στρατιωτική βάση του αλ-Σααϊράτ, κοντά στη Χομς, έπειτα από επίθεση με χημικά όπλα που είχε αποδοθεί στη Δαμασκό.

Ο κ. Τραμπ άφησε εκ νέου αιχμές εναντίον των δύο κυριότερων υποστηρικτών της Δαμασκού, τη Ρωσία και το Ιράν, σημειώνοντας πως τα κράτη κρίνονται από τους φίλους και τους συμμάχους τους.

«Ιράν και Ρωσία σας ερωτώ: Τι είδους έθνος θέλει να συνδέεται με την μαζική δολοφονία ανδρών γυναικών και παιδιών», είπε.

Κατηγόρησε ειδικά τη Μόσχα ότι μολονότι το 2013 υποσχέθηκε τον χημικό αφοπλισμό της Συρίας οι εξελίξεις αποδεικνύουν την «αποτυχία» της. Κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να βαδίζει στον «σκοτεινό δρόμο» που έχει επιλέξει ή εάν θα ενώσει τις προσπάθειές της με τη διεθνή κοινότητα.

Τα μηνύματα Μέι και Μακρόν

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσαν, με σύντομες γραπτές δηλώσεις τους, τη συμμετοχή των χωρών τους στις επιχειρήσεις.

Αμφότεροι υπογράμμισαν ότι η διεθνής κοινότητα δεν δύναται να επιτρέψει την ατιμώρητη χρήση απαγορευμένων χημικών όπλων, ουσιαστικά συναινώντας στο να γίνουν φυσικό μέρος του πολέμου.

Η κ. Μέι επισήμανε πως οι εξελίξεις δεν άφησαν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις πέραν της βίας, με δεδομένη την επανειλημμένη χρήση χημικών εναντίον αμάχων στη Συρία και τα ρωσικά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διευκρίνισε πάντως πως το Λονδίνο δεν επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος ούτε θέλει να εμπλακεί στον εμφύλιο πόλεμο, που μαίνεται επί επτά και πλέον χρόνια.

Σε παρόμοια μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Μακρόν, αναφέροντας πως οι επιθέσεις στη Ντούμα παραβίασαν μια «κόκκινη γραμμή». Υποστήριξε δε πως δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ.

Σχετικά Άρθρα