Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Ημερίδα με θέμα: «Φίλιπποι: αποκαλύπτοντας το παρελθόν-οδεύοντας στο μέλλον»

Με αφορμή τη φωτογραφική έκθεση «Φίλιπποι 1914-2014: 100 χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών».

Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Φιλίππων αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Οι συστηματικές ανασκαφικές έρευνες άρχισαν από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στις αρχές του 20ού αιώνα. Σπουδαία ονόματα της ευρωπαϊκής αρχαιολογίας συνέδεσαν το έργο τους με τους Φιλίππους, όπως οι αρχαιολόγοι Ch. Avezou και Ch. Picard, P. Collart, P. Ducrey, P. Lemerle. Στην ανασκαφική έρευνα συνέβαλαν επίσης η Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία και το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Οι πολυετείς εργασίες έφεραν στο φως το μνημειακό κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το Θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, διάφορα ιερά καθώς και τις χριστιανικές βασιλικές. Πλήθος μελετών αποτυπώνουν την μακρόχρονη ιστορία της πόλης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, με αφορμή την φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Φίλιπποι 1914-2014: 100 χρόνια ερευνών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών» που φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, διοργανώνει Ημερίδα με θέμα «Φίλιπποι: αποκαλύπτοντας το παρελθόν -οδεύοντας στο μέλλον». Οι αρχαιολόγοι Μαρία Νικολαΐδου – Πατέρα, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, και η Σταυρούλα Δαδάκη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, θα μας παρουσιάσουν το ανασκαφικό έργο και τις δράσεις ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Σας προσκαλούμε λοιπόν το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρωννα παρακολουθήσετε τις ομιλίες ης Μαρίας Νικολαΐδου- Πατέρα «Οι εργασίες της ΙΗ΄ ΕΠΚΑ στους Φιλίππους» και της Σταυρούλας Δαδάκη «Οι εργασίες της 12ης ΕΒΑ στους Φιλίππους»

Είσοδος ελεύθερη

Η φωτογραφική έκθεση θα φιλοξενείται έως τον Απρίλιο 2016 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων. Θα είναι ανοικτή καθημερινά 8.30-15.00.

Σχετικά Άρθρα