slider Λάσπη Τελευταία Νέα

Ε όχι και να αλλάξουμε τον Μπρωκούμη ρε παιδιά…

Η παρακάτω πρόταση θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και πιστεύουμε ότι είναι πέρα για πέρα λάθος η αλλαγή της ονομασίας της Οδού Μπρωκούμη… υπάρχουν άλλες οδοί που μπορούν να μετονομαστούν…

 

Προς  τον Δήμαρχο Ξάνθης

τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

τους Δημοτικούς Συμβούλους Ξάνθης

Ξάνθη 16/10/2019

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης. Μια σημαντική προσωπικότητα που έδρασε στην πόλη μας τις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης ήταν ο καπνεργάτης Βασίλης Βερβέρης. Ο Βασίλης Βερβέρης γεννήθηκε το 1891, πιθανά στα Κιμμέρια από μετοικούντες από το Άργος Ορεστικό (Χρούπιστα). Διατελεί γραμματέας της ηρωικής Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωτικής ΓΣΕΕ. Είναι από τους πρώτους γραμματείς της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης, το 1924, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από το 1934. Είναι υποψήφιος Δήμαρχος Ξάνθης το 1929 και το 1934 και εκλεγμένος βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Ροδόπης που περιλάμβανε και την Ξάνθη το 1932 και το 1936. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε πολλές φορές για την συνδικαλιστική και πολιτική του δράση. Ήταν στην απομόνωση της Ακροναυπλίας από το 1938, ένας από τους εκατοντάδες Έλληνες κομμουνιστές πολιτικούς κρατούμενους που παραδόθηκαν στους Γερμανούς ναζιστές. Εκτελέστηκε από τους ναζί στις 12 Δεκέμβρη του 1943 στο Χαϊδάρι.

Θεωρούμε πως η μετονομασία της οδού Μπροκούμη που συνδέει την οδό Καπνεργατών με το μνημείο των πεσόντων καπνεργατών του Ιούνη του 1928 σε οδό Βασίλη Βερβέρη αποτίει φόρο τιμής σε μια σημαντική προσωπικότητα που έδρασε στην πόλη μας και διατέλεσε βουλευτής της σε 2 κοινοβουλευτικές θητείες, ενώ έχει και νοηματική συνέχεια. Το όνομα του Χρ. Μπροκούμη θα μπορούσε να δοθεί σε κάποια άλλη οδό της πόλης.

Σημειώνουμε πως ήδη στον τόπο καταγωγής του, το Άργος Ορεστικό υπάρχει από το 2002 πλατεία Βασ. Βερβέρη με την αιτιολογία εκτελέστηκε το 1943.

Με βάση τα παραπάνω αιτούμαστε να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης η μετονομασία της οδού Μπροκούμη σε οδό Βασίλη Βερβέρη.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Ποιος ήταν ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης

Ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης (1880 – 18 Νοεμβρίου 1941) ήταν Έλληνας πολιτικός που υπηρέτησε ως βουλευτής στην Ροδόπη και ως πρώτος δήμαρχος Ξάνθης. Το επίθετο απαντάται και ως “Μπροκούμης”.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1880, με καταγωγή από το Μονοδένδρι Ζαγορίου. Πατέρας του ήταν ο Πολύβιος Μπρωκούμης. Ο Χριστόδουλος διορίστηκε αρχικά βοηθός δημάρχου, όταν δήμαρχος Ξάνθης διορίστηκε από τους Γάλλους ο Ταχήρ Εφένδης.

Έπειτα από την απελευθέρωση της πόλης από τον βουλγαρικό ζυγό, ο Μπροκούμης διορίστηκε δήμαρχος , υπηρετώντας από τις 2 Φεβρουαρίου 1921 ως τις 10 Νοεμβρίου 1923. Παρέλαβε τη δημαρχία από κάποιον βούλγαρο υπάλληλο, ο οποίος είχε παραμείνει στην Ξάνθη. Στη συνέχεια διορίστηκε ξανά δήμαρχος, υπηρετώντας από τις 12 Μαρτίου 1935 ως τις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους.

Στις εκλογές του 1936 ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης εξελέγη βουλευτής Ροδόπης με το Λαϊκό Κόμμα. Ο γιος του, Τιμολέων Μπρωκούμης ήταν βουλευτής Ξάνθης από το 1961 ως το 1963.

Σχετικά Άρθρα