Γενική

Ευχάριστη εξέλιξη όμως…όλα κρίνονται στη συμφωνία


Η ΣΕΚΑΠ απέκτησε επτά μνηστήρες: «επενδυτές- δυνατούς παίκτες»
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Εμφανίστηκαν οι επτά μνηστήρες της ΣΕΚΑΠ που κατέθεσαν προσφορές για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της καπνοβιομηχανίας που προχώρησε η Αγροτική Τράπεζα. Ήδη έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού μετά την αρχική αξιολόγηση.
Στην ανακοίνωση της η ΑΤΕ αναφέρει: «Σχετικά με τον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει η ATEbank για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής της 50.36% στην Συνεταιριστική Καπνοβιομηχανία Ελλάδος ΣΕΚΑΠ Α.Ε. προκρίθηκαν για να συμμετάσχουν στην Β Φάση του διαγωνισμού οι κάτωθι:
1. Adris Grupa D.D. (Κροατία)
2. British American Tobacco (BAT) (Μεγ. Βρετανία)
3. Bommidala Enterprises Pvt. Ltd (Ινδία)
4. Ηλίας Παπαδόπουλος Α.Ε.
5. Imperial Tobacco Group Plc (Μεγ. Βρετανία)
6. KT&G Corporation (Ν. Κορέα)
7. SEBA Group (Τουρκία)
Σύμβουλος πώλησης για την ATEbank ενεργεί η Deloitte»
Ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ δήλωσε σχετικά με αυτήν την ευχάριστη εξέλιξη στην XanthiNews: «Αυτή η εκδήλωση ενδιαφέροντος επενδυτών για την εταιρεία είναι αυτό που προσδοκούσαμε. Τώρα περιμένουμε τη δεύτερη φάση που έχει κηρύξει η Αγροτική Τράπεζα. Η ΑΤΕ δεν παρακαλάει για την εταιρεία που έλεγε κάποτε ότι είναι για πέταμα και ούτε ένα ευρώ δίνουν. Το θέμα είναι ότι σε αυτούς που ενδιαφέρονται, μπορούν να θέσουν όρους και προϋποθέσεις, για να κρατηθούν η λειτουργία του εργοστασίου και οι θέσεις εργασίας. Μπορεί να βάλει την καλύτερη δικλείδα ασφαλείας.
Ανάμεσα στις 7 είναι 4- 5 δυνατές εταιρείες. Μεταξύ αυτών και ο Ινδός επενδυτής».
Οι εργαζόμενοι είχαν μια συνάντηση προχθές και έγινε ενημέρωση αναφορικά με την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Πάντως έχουν πάλι καθυστέρηση καταβολής μισθού. Τους διαβεβαίωσαν ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα τους δώσουν χρήματα και θα τους ξεπληρώσουν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
Πάντως το γεγονός ότι τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι διεκδίκησης οι μεγάλοι επενδυτές, δίνεται η ελπίδα στους εργαζόμενους ότι θα δούνε καλύτερες μέρες, αρκεί να γίνει σωστή συμφωνία και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. «Πάνω από όλα βάζουμε την εργασιακή γαλήνη», τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας: «Το Βήμα»: Οι Κινέζοι έχουν κάνει σχετικές συζητήσεις καθώς σχεδιάζουν την εισαγωγή των τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ στην Κίνα με δικό τους σήμα. Αν όντως συμβεί αυτό, η εταιρεία θα εξαντλήσει την παραγωγική της δυναμικότητα με ευεργετικά αποτελέσματα στο τζίρο και τα κέρδη».
Η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει βάσει των εξής κριτηρίων: α) Το προσφερόμενο τίμημα το οποίο ορίζεται σαν συνδυασμός της προτεινόμενης διασφάλισης των υφιστάμενων δανείων και εγγυητικών επιστολών της ATEBank, του ποσού που θα καταβληθεί για την αγορά των μετοχών και τυχόν αύξησης στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, β) τον προτιθέμενο βαθμό αξιοποίησης του υφιστάμενου προσωπικού της εταιρείας, γ) τη σχεδιαζόμενη στρατηγική και το σχέδιο δράσης και δ) τη χρηματοοικονομική και επιχειρησιακή ισχύ του υποψηφίου.
Η ΣΕΚΑΠ ιδρύθηκε το 1975, έχει έδρα και τις εγκαταστάσεις της στην Ξάνθη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εμπορία και διάθεση τσιγάρων. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα σημάτων στην ελληνική αγορά, όπως τα BF, Cooper, BF κ. α. Το 2010 πραγματοποίησε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 36 εκατ. ευρώ (53,2 εκατ. ευρώ το 2009) και είχε ζημίες 18,5 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2010 απασχολούσε 296 εργαζόμενους, μειωμένους κατά 79 σε σχέση με τις 31/12/2009.
Είναι η δεύτερη αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία μαζί με τον Καρέλια και σήμερα ελέγχει το 8,5% της εγχώριας αγοράς τσιγάρων.

Σχετικά Άρθρα