Face to Face Τελευταία Νέα

Ευριπίδης Στυλιανίδης: “Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ!”

Υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητή, κ. Μελέτιου – Αθανάσιου Δημόπουλου, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και πλήθους κόσμου παρουσιάστηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών το νέο βιβλίο του τέως βουλευτή Ροδόπης και πρώην Υπουργού, Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, με τίτλο:

“Θράκη: Το επόμενο βήμα…”.

Για το βιβλίο και το συγγραφέα, μίλησαν:

Ο Πρύτανης, Καθηγητής Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, εξήρε την επιστημονική και πολιτική διαδρομή του συγγραφέα, αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του ως Υπουργού στην εκπαίδευση και ως πολιτικού στη Θράκη.

Ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, καθηγητής, κ. Νίκος Κοτζιάς, υιοθέτησε επίσημα την πρόταση του Ευριπίδη Στυλιανίδη και 57 βουλευτών για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής, με στόχο την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης, που είναι και η κεντρική ιδέα του βιβλίου. Αναγνώρισε την εθνική προσπάθεια, αλλά και τη σημαντική συμβολή του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην ιδιαίτερη πατρίδα του και στη δημόσια ζωή, δίνοντας έναν σπάνιο τα τελευταία χρόνια τόνο συνεννόησης.

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Α’ Αθήνας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο σύγγραμμα με κολακευτικά λόγια: “Με γνώμονα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με οδηγό την εμπειρία του παρελθόντος, με στιβαρό σχεδιασμό, με διακομματική συναίνεση για την εκ νέου οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με το λαό της Θράκης, με μια ελληνική καρδιά γεμάτη θάρρος και νου ανοιχτό στη διαφορετικότητα, μπορούμε να βρούμε διεξόδους.”.

Ο Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Άγγελος Συρίγος, αναφέρθηκε στη δεξιοτεχνική ισορροπία που κρατά τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός της περιοχής ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανάμεσα στην ξένη παρεμβατικότητα που προσπαθεί να χειραγωγήσει τη μουσουλμανική μειονότητα και τον εθνικισμό, προασπιζόμενος αποτελεσματικά τη θρακιώτικη ανοιχτή κοινωνία του αλληλοσεβασμού και της ειρηνικής συμβίωσης. Ανέφερε μετρήσιμα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής πριν την κρίση.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Μανώλης Κοττάκης. Αίσθηση έκανε η ειδική αναφορά του στον κατευναστικό και ειρηνοποιό ρόλο της τοπικής εκκλησίας, την οποία επαίνεσε στα πρόσωπα των Θρακών Μητροπολιτών που ήταν παρόντες, μαζί με τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο εκδότης του οίκου “ΜΙΝΩΑΣ”, κ. Γιάννης Κωνστανταρόπουλος, ο οποίος εξήγησε για ποιούς λόγους αποφάσισε την υιοθέτηση του συγκεκριμένου βιβλίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον πολιτικό κόσμο (οι πρ. Πρωθυπουργoί, κ.κ. Κ. Καραμανλής και Π. Πικραμένος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Β. Λεβέντης, ο Υπουργός κ. Τ. Κουίκ και ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ., οι Υπουργοί της Κυβέρνησης, κ.κ. Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Αλεξιάδης, Μπόλαρης κ.α., οι πρ. Πρόεδροι της  Βουλής, κ.κ Δ. Σιούφας και Απ. Κακλαμάνης, 40 περίπου βουλευτές απ’όλα τα κόμματα και οι περιφερειάρχες κ.κ. Τζιτζικώστας, Αγοραστός και η κα. Καλογήρου), αρκετοί Δήμαρχοι, σχεδόν το σύνολο της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, Πρυτάνεις και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Μουρμούρας, ο κ. Γιαννόπουλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο Άνθιμος Θωμόπουλος και σημαντικοί επιχειρηματίες, στελέχη της διοίκησης, ξένοι και Έλληνες Πρέσβεις, όπως ο Πρέσβης της Βρετανίας, της Ουκρανίας κ.α. και μεγάλο πλήθος κόσμου με εντονότατη την παρουσία της νεολαίας.

Ο συγγραφέας. Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, έκλεισε την εκδήλωση σε συγκινητικούς τόνους ευχαριστώντας τους παρευρισκομένους για τη μαζική και θερμή τους συμμετοχή, λέγοντας:

” Κυρίες και Κύριοι,

σας θυμίζω ότι η Θράκη, παρά τις διαχρονικές θυσίες των Θρακών, άλλαξε πάντα χέρια όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές και σας υπενθυμίζω ότι αυτή η περιοχή της χώρας διαθέτει σήμερα τα φυσικά και επίκτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, που της επιτρέπουν είτε να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε ρόλο περιφερειακού πρωταγωνιστή ή να αποτελέσει το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί το πρώτο και να αποτραπεί το δεύτερο, είναι η ύπαρξη εθνικής ενότητας και διακομματικής συνεννόησης, ώστε να προετοιμαστεί και να εφαρμοστεί διαχρονικά ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, που θα την καθιστά:

  • Διεθνές Πρότυπο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα λειτουργώντας ως καθρέπτης της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Μοντέλο εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης
  • Εμπορικό και διαμετακομιστικό σταυροδρόμι
  • Ενεργειακός κόμβος
  • Εκπαιδευτικό κέντρο με φάρο το ΔΠΘ
  • Πολιτιστικό, ιστορικό και περιβαλλοντικό πάρκο
  • Ιδανικός διεθνής επενδυτικός προορισμός
  • Όχι απλά πύλη, αλλά γέφυρα της Ευρώπης προς νέες αγορές και κοινωνίες.

Όλα εξαρτώνται από εμάς, τοπικά και κεντρικά. Αν η ενότητα, η διορατικότητα και η εθνική λογική υποκαταστήσουν τη φαυλότητα, τη μικρονοητικότητα και τη μικροκομματική λογική που πολλές φορές οδήγησαν το εθνικό κέντρο στην εγκατάλειψη της Θράκης, τότε να είστε βέβαιοι ότι η Θράκη θα ανταποδώσει για ακόμα μια φορά, πολλαπλάσια τα οφέλη στην Ελλάδα και θα δικαιώσει αυτό που προέβλεψε ο Γιώργος Σεφέρης:

“Είμαι ο τόπος σου. Ίσως να μην είμαι κανείς, αλλά μπορώ να γίνω αυτό που θέλεις…”

Ελάτε λοιπόν κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, όλοι μαζί να κάνουμε το Επόμενο Βήμα…

Η Θράκη μας ενώνει!”

stylianidhs h trakh mas enonei (10) stylianidhs h trakh mas enonei stylianidhs h trakh mas enonei (1) stylianidhs h trakh mas enonei (2) stylianidhs h trakh mas enonei (3) stylianidhs h trakh mas enonei (4) stylianidhs h trakh mas enonei (5) stylianidhs h trakh mas enonei (6) stylianidhs h trakh mas enonei (7) stylianidhs h trakh mas enonei (8) stylianidhs h trakh mas enonei (9)

 

_____________________________________________________________________

* Επισυνάπτονται φωτογραφίες από την εκδήλωση και η ομιλία του συγγραφέα, Ευριπίδη Στυλιανίδη.

 

 

Σχετικά Άρθρα