slider Γυναίκα και Παιδί Τελευταία Νέα

Εσείς φοράτε γυαλιά ηλίου στο παιδί σας; Δείτε γιατί πρέπει να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας

Το καλοκαίρι είναι εδώ και όλοι λίγο πολύ αρχίσαμε να το απολαμβάνουμε. Όμως το καλοκαίρι έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά είναι ο έντονος ήλιος που πολλές φορές μπορεί να είναι ευεργετικός άλλες όμως είναι επιβλαβής και έτσι θα πρέπει να προστατευτούμε και εμείς και τα παιδιά μας. Ας σας αναφέρω για αρχή κάτι ελαφρώς σοκαριστικό. Αν στο παιδί σας φοράτε γυαλιά ηλίου που δεν έχουν καλό φακό, τότε όχι απλά δεν προστατεύετε τα μάτια του από τον ήλιο, αλλά αντιθέτως, με τον κακό φακό το παιδί έχει τη δυνατότητα να κοιτάξει προς τον ήλιο, χωρίς όμως καμία προστασία και έτσι τα μάτια του ίσος βλάπτονται πολύ περισσότερο από το να μην φορούσε καθόλου γυαλιά!!!

Αυτά έμαθα μιλώντας προχθές με την Μαξίν Τερζιάν υπεύθυνη στα GRAND ΟΠΤΙΚΑ της Ξάνθης και ένιωσα λίγο να μου κόβονται τα πόδια που ενώ για τα δικά μου γυαλιά ηλίου επενδύω ανέκαθεν ένα σωρό χρήματα, στα γυαλιά των παιδιών μου είχα δώσει ελάχιστη σημασία μέχρι σήμερα.

 

  • Tips: Αγοράζετε γυαλιά ηλίου αποκλειστικά από καταστήματα οπτικών. Τα γυαλιά ηλίου που πωλούνται σε καταστήματα παιδικών ρούχων και παιχνιδιών, ακόμα και επωνύμων, όσο στιλάτα ή φθηνά κι αν είναι, δεν έχουν πάντα ελεγχθεί ώστε να έχουν την απαραίτητη πιστοποίηση ISO για την ποιότητα και την ασφάλειά τους. Μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα υλικά, ενώ ο σκελετός ή οι φάκοι μπορεί να μην είναι αρκετά ανθεκτικά και να σπάσουν εύκολα, ακόμα και μέσα στα μάτια του παιδιού.

 

Δείτε εδώ μερικές συμβουλές για τα ματάκια των παιδιών μας…

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση για τις συνέπειες της ακτινοβολίας του ήλιου. Ποιες είναι οι συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης των ματιών στον ήλιο;

1.Ο καταρράκτης, δηλαδή η θόλωση στην όραση .Το 20% των περιπτώσεων καταρράκτη οφείλεται στην ηλιακή ακτινοβολία…

2.Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας (καταστροφή του κερατοειδή), δηλαδή τύφλωση.

3.Το πτερύγιο, ανάπτυξη δηλαδή ιστού στο λευκό του ματιού που αλλάζει την κυρτότητα και προκαλεί αστιγματισμό.

Σε ποια ηλικία βάζω γυαλιά ηλίου στο παιδί μου;

Από 2 χρονών που τα παιδιά ξεκινούν να περνούν πιο πολλές ώρες έξω είναι απαραίτητα τα γυαλιά. Σε αυτή την ηλικία μπορείς να τους εξηγήσεις γιατί πρέπει να φοράνε τα γυαλιά και να τους μάθεις πόσο απαραίτητα είναι!

Πώς επιλέγω τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου;

Το υλικό των φακών θα πρέπει να είναι οργανικό (όχι κρύσταλλο), ελαφρύ, να απορροφάει τους κραδασμούς και να είναι 100% απορροφητικό στις ακτίνες UV. Το υλικό του σκελετού θα πρέπει φυσικά να είναι υποαλλεργικό. Επιπλέον το γυαλάκι θα ήταν καλό να είναι λίγο πιο μεγάλο για να εμποδίζει την άμμο και τα σκουπιδάκια να μπαίνουν στα μάτια των παιδιών!

Τα οικονομικά γυαλιά ηλίου τι κακό μπορούν να προκαλέσουν στα μάτια των παιδιών μου;

Τα φτηνά γυαλιά με αυτοκόλλητα UV block δεν προσδιορίζουν το ποσοστό. Οι φακοί είναι χαμηλής ποιότητας και δεν προσφέρουν καθαρή όραση με αποτέλεσμα το παιδάκι να μη βλέπει καθαρά και να τα πετάει. Του δημιουργούμε λανθασμένη πρώτη εντύπωση για τα γυαλάκια και στο μέλλον μπορεί να αρνείται να τα δοκιμάσει. Επιπλέον όταν φοράμε γυαλιά χαμηλής ποιότητας δημιουργείται σκιά στα μάτια και η κόρη διαστέλλεται με αποτέλεσμα να μπαίνει περισσότερη ακτινοβολία μέσα στο μάτι. Περισσότερη και από το να μην φορούσαμε καθόλου γυαλιά.

Τα μωρά φοράνε γυαλιά;

Εξαρτάται από το μωρό. Εάν είναι δεκτικό σε γαντάκια και καπέλα θα φορέσει και τα γυαλιά. Απλα τα μωρά κάτω των δύο ετών δεν μένουν πολλές ώρες έξω και οι γονείς προσέχουν τις «επικίνδυνες ώρες», οπότε δεν είναι υποχρεωτικά τα γυαλιά. Όταν το παιδί ξεκινάει να αυτονομείται και να περνάει αρκετές ώρες έξω είναι η σωστή στιγμή να φορέσει γυαλιά. Όσο πιο νωρίς τόσο το καλύτερο!

Πώς να πείσω το παιδάκι μου να τα φορέσει αν δεν τα θέλει;

Εμείς οι γονείς αποτελούμε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας. Αν σας βλέπουν να φοράτε γυαλιά μόλις βγείτε από το σπίτι θα αρχίσουν να ζητάνε κι αυτά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και να δείτε σχέδια για τα παιδιά σας μπορείτε να επισκεφθείτε το GRAND ΟΠΤΙΚΑ στην 28 ης Οκτωβρίου 66 Ξάνθη. Τηλέφωνο 2541022705.

Βρείτε μας και στο Facebook: Grand Optika

Σχετικά Άρθρα