Κόμματα Τελευταία Νέα

Ερώτηση του ΚΚΕ για το κλείσιμο των εργοστασίων Ζάχαρης

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών

 DIAMANTO-MANOLAKOY

Έγκλημα το κλείσιμο των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Εγκληματικό για ένα προϊόν που καταναλώνει κάθε σπίτι και για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας είναι ο σχεδιασμό κλεισίματος άμεσα των δύο από τα τρία εργοστάσια ζάχαρης. Μάλιστα, οι ποσοστώσεις ζάχαρης που είχαν αποφασιστεί από την ΕΕ θα καταργηθούν από το 2017. Αυτό  σημαίνει ότι η κάθε χώρα θα μπορεί να προγραμματίσει την οργάνωση του τομέα της ζάχαρης σύμφωνα με τις εγχώριες ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της.

Στη χώρα μας εξ αιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, αν και είχαμε παραγωγή καλής ποιότητας ζάχαρη που κάλυπταν τις ανάγκες του λαού και υπήρχαν δυνατότητες και για εξαγωγές, οι Κανονισμοί της ΕΕ επέβαλαν και οι ελληνικές κυβερνήσεις συμφώνησαν και υλοποίησαν τη δραστική μείωση στο 50% των εγχώριων αναγκών και καταστροφή των δύο από τα πέντε εργοστάσια που διέθετε η χώρα.

Σήμερα ακόμα και από αυτή την ποσόστωση των 160.000 τόνων (50%) παράγονται στην Ελλάδα μόνο οι 40.000 τόνοι από 3.000 τευτλοπαραγωγούς και οι άλλοι 120.000 που υπολείπονται, το μεγαλύτερο μέρος παράγεται φασόν για λογαριασμό της ΕΒΖ σε ευρωπαϊκά εργοστάσια, ενώ το υπόλοιπο εισάγεται από τις θυγατρικές της στη Σερβία. Εάν υπήρχε προγραμματισμός παραγωγής όλης της ποσότητας στη χώρα μας θα μειωνόταν το κόστος παραγωγής και θα υπήρχαν περισσότερες θέσεις εργασίας, από τους 250 εργαζόμενους περίπου που είναι τώρα στην ΕΒΖ και φυσικά το εισόδημα των τευτλοπαραγωγών θα ήταν καλύτερο.

Αντί λοιπόν να προγραμματίζεται η ανάπτυξη των υπαρχόντων εργοστασίων, ενόψει και του 2017, για την αύξηση της παραγωγής, αυτά απαξιώνονται και πρόσφατα η Διοίκηση ανακοίνωσε το κλείσιμο των δύο εργοστασίων από τα τρία και μάλιστα παραμεθόριων περιοχών.  Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και προκλητικό θα αυξηθεί η ανεργία και η φτώχια, όταν την ίδια στιγμή παραχωρούνται προκλητικά και σκανδαλώδη προνόμια και παροχές σε καπιταλιστές, σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, για να φέρουν ξένες επενδύσεις!!

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί,

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να μην κλείσει κανένα από τα τρία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης.

Γιατί δεν παράγεται ολόκληρη η ποσότητα των 160.000 τόνων στα υπάρχοντα εργοστάσια της ΕΒΖ ;

Τι προγραμματισμός υπάρχει για την ανάπτυξη και όχι τη συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας και εγχώριας παραγωγής ζάχαρης από την κυβέρνηση.

Η Βουλευτής

Διαμάντω Μανωλάκου

Σχετικά Άρθρα