slider Κόμματα Τελευταία Νέα

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ για την βιομηχανία Diana και τους απολυμένους εργαζομένους

Προς Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και   Οικονομικών 

Θέμα: Καταβολή των δεδουλευμένων-αποζημιώσεων στους εργαζομένους της πτωχευμένης «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.»

 

Επανερχόμαστε στην Ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 6693/27.03.2019, σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων-αποζημιώσεων στους εργαζομένους της πτωχευμένης «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.», η οποία παραμένει αναπάντητη από τα Υπουργεία, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Πάνω από 7 χρόνια πέρασαν από το πέταγμα στο δρόμο 116 εργαζομένων στην Ξάνθη και 180 συνολικά που δούλευαν στην «Χαρτοποιία Θράκης-Diana A.E.». Από τότε μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν τα δεδουλευμένα τους 8 μηνών αλλά και τις αποζημιώσεις δεκαετιών δουλειάς.

Βέβαια ο όμιλος  Zeritis Group συνεχίζει την κερδοφόρα δραστηριότητά του σε άλλες περιοχές και κλάδους την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι, με τον ιδρώτα και το αίμα των οποίων δημιουργήθηκε μια τεράστια περιουσία, περιμένουν ακόμα να πάρουν το αυτονόητο. Ας σημειώσουμε πως το 2012 είχε επιχειρηθεί προκλητικά να διασωθούν από την πτώχευση οι εκτάσεις πέριξ του εργοστασίου, για να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, για το οποίο είχε βγει έγκριση από τη ΡΑΕ στο όνομα των υιών Ζερίτη, ωστόσο αυτή ναυάγησε καθώς το δικαστήριο δεν εξαίρεσε τις επίμαχες εκτάσεις από την υπό ρευστοποίηση περιουσία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες γιατί ενώ ακολουθεί τον ίδιο αντεργατικό δρόμο των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ που πρώτο μέλημα είχαν τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών, εδώ και τόσα χρόνια δεν έχουν ακόμα αποδοθεί τα δεδουλευμένα και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Το τελευταίο διάστημα κι ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν να πάρουν ένα ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10% των χρωστούμενων μετά από πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχειών της πτωχευμένης εταιρείας, με παρέμβαση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ καθώς και του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ) έχουν μπλοκάρει ουσιαστικά την απόδοση των χρημάτων στους εργαζόμενους, αφού από το συνολικό ποσό πλειστηριασμού των 1.280.000 €, μετά την αφαίρεση ποσών του ΕΝΦΙΑ, του ΤΑΠ, των ποσών εξόδων της διοίκησης πτωχευτικής περιουσίας και διάφορα άλλα έξοδα το ποσό που απομένει είναι 972.108,75 €. Οι αξιώσεις της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ φτάνουν το ποσό των 631.870,79 € (ή 65% επί του παραπάνω ποσού) με την ανακοπή που έκανε προς την απόφαση, ενώ ο ΕΦΚΑ ζητά με αγωγή του, το ποσό των 240.461,75 € (ή 25% επί του παραπάνω ποσού) από οφειλές της πτωχευμένης εταιρίας προς το πρώην ΙΚΑ. Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ουσιαστικά από το ποσό του πλειστηριασμού μένει ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων για τους εργαζόμενους.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να αποδοθεί άμεσα το χρηματικό ποσό στους εργαζόμενους αλλά και για την εξόφληση, επιτέλους, του συνόλου των χρωστούμενων (δεδουλευμένα – αποζημιώσεις) στους εργαζόμενους;

 

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

 

Σχετικά Άρθρα