Κοινωνία Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Επιτυχής άλλη μια δράση «Χωρίς Μεσάζοντες» στην Ξάνθη

2014-02-09 11.20.43(1)

Και πάλι με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε άλλη μια πρωτοβουλία για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων απευθείας από παραγωγούς σε καταναλωτές της Ξάνθης, την Κυριακή 09/02. Η κίνηση Ενεργών Πολιτών Ξάνθης και η Ομάδα Δράσης Ξάνθης «Χωρίς Μεσάζοντες» ευχαριστούν τους Παραγωγούς και τους Καταναλωτές που συμμετείχαν σε μια ακόμη δράση για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων “Χωρίς Μεσάζοντες” την Κυριακή στο γήπεδο του ΑΟΞ. Η νέα διάταξη των παραγωγών, πιστεύουμε είναι περισσότερο χρηστική και ευχάριστη για όλους.

Παράλληλα, με την ευκαιρία του αυξανόμενου ενδιαφέροντος από όλους για τις πρωτοβουλίες οι Κινήσεις των Πολιτών που διοργανώνουν τις δράσεις θέλουν να ενημερώσουν κοινό και παραγωγούς για ορισμένες σημαντικές παραμέτρους.

Επίσης, καλούν μέσα στον επόμενο μήνα και μέχρι την επόμενη δράση, όσους παραγωγούς επιθυμούν να επικοινωνήσουν με το mail [email protected] ή με τα τηλέφωνα 6949208482 – 6998 166416 προκειμένου να εκδηλώσουν το όποιο ενδιαφέρον τους.

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Παραγωγών

Ξεκάθαρο όμως είναι ότι για τη συμμετοχή παραγωγών, τα υποχρεωτικά κριτήρια/ προδιαγραφές που τίθενται είναι τα εξής:

Υποχρεωτική έκδοση όλων των φορολογικών στοιχείων για τη διακίνηση και διάθεση των προϊόντων (χρήση ταμειακής μηχανής)

Τιμή ίση ή μικρότερη με τη μικρότερη τρέχουσα λιανική τιμή της αγοράς

Εντοπιότητα ή χωρική συνάφεια κατά προτεραιότητα και όπου είναι δυνατόν

Έλεγχος της ποιότητας των προϊόντων πριν από τη διάθεση από τους εθελοντές του κινήματος (επιβάλλεται να στέλνονται δείγματα)

Παραγωγοί που δεν συμφωνούν με τα παραπάνω ΔΕΝ θα γίνονται δεκτοί ενώ όταν διαπιστώνονται αποκλίσεις ανάμεσα σε όσα έχουν ελεγχθεί και όσα, τελικά, διατίθενται, οι παραγωγοί αποκλείονται από τις δράσεις.

Τέλος, με αφορμή την ύπαρξη κάποιων παραγωγών ή μικροπωλητών, εκτός του χώρου που οργανώνει και ελέγχει η Πρωτοβουλία της Ξάνθης,τα μέλη της οφείλουν να διευκρινίσουν ότι δεν έχουν σχέση και ουδεμία διασφάλιση παρέχουν καθώς μόνο όσοι βρίσκονται εντός του χώρου, έχουν εκπληρώσει τις παραπάνω προϋποθέσεις έναντι των εθελοντών.

Το κίνημα αυτοοργανώνεται και αυτορυθμίζεται με βάση τις ανάγκες του κοινού και των συμπολιτών παραγωγών. (Σημείωση της εφημερίδας: Οι διαμαρτυρίες των Ξανθιωτών παζαρτζήδων θα πρέπει να σταματήσουν. Ας δουν κι αυτοί πως θα αυτό-οργανωθούν και πως θα γίνουν ανταγωνιστικοί!).

Σχετικά Άρθρα