slider Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα πυρετού του Δυτικού Νείλου σε γαϊδούρι σε εκτροφείο στην Ξάνθη

Φώτο αρχείου

Επιβεβαιωμένο κρούσμα πυρετού του Δυτικού Νείλου σε γαϊδούρι σε εκτροφείο σε χωρίο της Ξάνθης

Διαβάστε της ανακοίνωση:

Μέτρα για την επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου μετά από την επιβεβαίωση πρόσφατης μόλυνσης σε ίππους στην Λάρισα και την Ξάνθη από την Διεύθυνση Υγείας Ζώων, Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά πρόσφατη μόλυνση ίππου από τον ιό που προκαλεί τη νόσο του Πυρετού του Δυτικού Νείλου, χωρίς την εκδήλωση κλινικών συμπτωμάτων, στη Τοπική Κοινότητα Βρυοτόπου – Δημοτική Ενότητα Αμπελώνος του Δήμου Τύρναβου, της Π.Ε. Λάρισας και στο Δημοτικό Διαμέρισμα «Φελώνη», του Δήμου Αβδήρων, της Π.Ε. Ξάνθης.

Σύμφωνα με το «Πρόγραμμα επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα ιπποειδή, τα πτηνά και σε άλλα ζώα ευαίσθητα στον ιό», θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα ενεργητικής κλινικής επιτήρησης των ιπποειδών και η ενεργητική ορολογική επιτήρηση με χρήση ίππων – μαρτύρων, στις περιοχές αρμοδιότητάς σας, ως ακολούθως:

α) Για την Π.Ε. Λάρισας, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον ίππο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του Δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

β) Για τα τμήματα των Π.Ε. Πιερίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Μαγνησίας οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Λάρισας , η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Λάρισας.

Ακόμα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

γ) Για την Π.Ε. Ξάνθης, όπου επιβεβαιώθηκε το νόσημα στον όνο, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων περιμετρικά του δήμου όπου εντοπίστηκε το περιστατικό.

δ) Για τα τμήματα των Π.Ε. Ροδόπης, Καβάλας και Δράμας, οι οποίες συνορεύουν με την Π.Ε. Ξάνθης, η επιτήρηση αφορά όλες τις εκτροφές που διατηρούν ιπποειδή (ίπποι, όνοι, ημίονοι – γίννοι) και οι οποίες βρίσκονται εντός ζώνης ακτίνας 20 χιλιομέτρων από τα σύνορά τους με την Π.Ε. Ξάνθης.

Ακόμα, θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η παθητική επιτήρηση του νοσήματος στα άγρια πτηνά, με αποστολή νεκρών άγριων πτηνών στο Τμήμα Παθολογίας Πτηνών και Μελισσών, Μικροβιολογίας, Λοιμωδών Νοσημάτων και Βρουκελλώσεων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων τα Τμήματα Κτηνιατρικής των παραπάνω Π.Ε. που δεν έχουν ολοκληρώσει την καταγραφή των ιπποειδών και την αποστολή, σε ηλεκτρονική μορφή, του Μητρώου Εκτροφών Ιπποειδών (οργανωμένες ή μη) της ζώνης αρμοδιότητάς τους στην Κεντρική Υπηρεσία, (Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων), να το πράξουν το συντομότερο δυνατόν.

Πρέπει επίσης, να συνεχιστεί η διενέργεια δειγματοληψιών και σε ιπποειδή που δεν προορίζονται για μάρτυρες, τα οποία όμως βρίσκονται εντός των προαναφερθέντων ζωνών. Αναφορικά με τα αιμοδείγματα των ιπποειδών, αυτά αποστέλλονται, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννοήσεως, στο αρμόδιο εργαστήριο, που είναι το Τμήμα Μοριακής Διαγνωστικής, Αφθώδους Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσημάτων της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών.

 

Σχετικά Άρθρα