Επιστολές Τελευταία Νέα

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ Με αφορμή την εκδήλωση για τον καπνό και την ΞΑΝΘΗ

Με αφορμή την εκδήλωση για τον καπνό και την ΞΑΝΘΗ, την πόλη του καπνού που διοργανώνεται την Παρασκευή στον πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης απο την Ένωση Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό, τ. Βουλευτή, Γενικό Διευθυντή της ΣΕΚΕ Α. Ε. Αλέξανδρο Κοντό, το Χρήστο Μιχαλόπουλο συγγραφέα – Πρόεδρο Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Ξάνθης, τον Ιορδάνη Σιναμίδη Αρχιτέκτονα Μηχανικό, Λέκτορα εντ. διδ. ΔΠΘ, συντονιστή το δημοσιογράφο Τηλέμαχο Αρναούτογλου, υπεύθυνους διοργάνωσης το Νεκτάριο Καλαντζή – Πρόεδρο ΕΝΑ και Αλεξία Γκιρτζίκη – Δημοτική Σύμβουλο Ξάνθης- Ταμία ΕΝΑ, παραθέτω την άποψή μου, αναλογιζόμενος αν θα κερδίσουμε ποτέ τον χαμένο καιρό.

Zούμε στην πόλη που μεγαλούργησε απο τον καπνό ανατολικού τύπου, τον μ π α σ μ ά. Γύρω απο την παλιά μας πόλη όπου ήταν τα αρχοντικά των καπνεμπόρων η Ιστορία, ο Θρύλος, η Αρχοντιά, το Μεγαλείο, η Ακτινοβολία, η Παράδοση, ο Μύθος, η Λογοτεχνία έπλεκαν, έπλεξαν το εγκόμιο μιας πόλης που έμελλε να γίνει γνωστή στα 4 σημεία του ορίζοντα.

Στην πάροδο του χρόνου πολλά άλλαξαν, πλην του μεγαλείου ένεκεν του καπνού. Ο αείμνηστος Αλέξανδρος Μπαλταζής ανακεφαλαιοποίησε κάποτε με την σύσταση του Συνεταιριστικού Κινήματος αυτό το μεγαλείο. Στις μέρες μας η ΣΕΚΕ Α. Ε. και η ΣΕΚΑΠ Α. Ε. συνεχίζουν με μύρια όσα προβλήματα, απο τα περιοριστικά μέτρα. Ο Αλέξανδρος Κοντός, γνώστης όσο κανείς άλλος του θέματος, πρωτοστάτησε να ξεκινήσει στην περιοχή της γενέτειρας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή και τα γύρω χωριά η καλλιέργεια κάποιας ποικιλίας με μεγάλη ζήτηση.

Έγιναν και κάποιες κινήσεις να συσταθεί Μουσείο Καπνού. Απέναντι απο το πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης. Την ίδια εποχή, λίγο πριν ίσως, ο Αναστάσης Σουϊτάρης απο τη Χρύσα κυκλοφορεί το σύγγραμμα : Ο μ π α σ μ ά ς καπνός του πρώτου γιακά. Εξιστορούνται εκεί ολα οσα συνέβαλαν στο μεγαλείο του προϊόντος, τη μορφολογία του εδάφους καλλιέργειας, το λόγο που το Κιρέτσιλερ ονομάστηκε ΧΡΥΣΑ. Απο το χρήμα που έρεε…στους παραγωγούς, εμπόρους. Υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες.

Μήπως ο καιρός καλεί για κάτι αντίστοιχο με αυτό που γίνεται στην Κύπρο σχετικά με το ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ; Θέλω να πιστεύω ΝΑΙ. Συνηγορούν τα πάντα για κάτι τέτοιο. Επιγραμματικά επεκτείνω το συλλογισμό λέγοντας.

Σε τρεις τομείς.

ΚΑΠΝΟΛΟΓΙΑ – ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ – ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ.

Υπάρχει ωκεανός γνώσεων, πληροφοριών, συγγραμμάτων.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ.

Συστηματική καταγραφή πλείστων όσων στοιχείων υπάρχουν για το Μάνο Χατζηδάκη, τον καπνό, τη γαστρονομία.

Θα σπεύσουν κάποιο να πουν πως το Αριστοτέλειο έχει τμήμα μουσικολογίας. Ο προτεινόμενος θα είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων της Κύπρου. Ιδιωτικός. Με τεχνοκράτες, καθηγητές, ό, τι επιβάλλεται. Ενας διευρυμένος φορέας, με εγκυρότητα, κύρος, ακτινοβολία, που θα φέρει την επανάσταση στη γνώση και την εξ αποστάσεως μετάδοσή της. Καλές οι ημερίδες. Τις χαιρετίζουμε.

Το δια ταύτα όμως. Τι προκύπτει απο αυτές;

Τι απαιτούν οι καιροί;

Ταχύτητα – γνώση – καινοτομία.

ΣΕΚΕ Α.Ε. – ΧΑΤΖΙΔΑΚΕΙΟ – ΕΒΕ οι έδρες.

Ο πρύτανης του ΔΠΘ Αθανάσιος Καραμπίνης τι θάλεγε για κάτι τέτοιο; Τεχνογνωσία έχουμε. Τόλμη θέλουμε, φαντασία, αρετή, καινοτομία.

 

Στέλιος Αρσενίου

Σχετικά Άρθρα