Οικολογία Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Επίδειξη πτητικών μέσω από την ΠΑΜΘ για τη καταπολέμηση των κουνουπιών

P1030696 P1010742

Επίδειξη πτητικών και επίγειων μέσων που δραστηριοποιούνται στο έργο «Καταπολέμηση των κουνουπιών στην Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, 2013-2014», καθώς και παρουσίαση των μεθόδων, θα πραγματοποιηθεί την Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου 2014, την 10.00 πρωινή,  στο Γήπεδο του οικισμού Φανάρι  Ν.Ροδόπης, από την Γεν. Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, της  Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Την ίδια μέρα και πριν την επίδειξη, θα προηγηθούν αεροψεκασμοί σε περιοχές της Π.Ε. Καβάλας και Π.Ε. Ροδόπης.

Η ΠΑΜ-Θ είναι η πρώτη, για το έτος 2014, Περιφέρεια, που πέτυχε να της δοθεί άδεια αεροψεκασμών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας, η οποία θεωρείται αυτή τη στιγμή, διεθνώς, ως η πλέον αποτελεσματική και περιβαλλοντικά συμβατή μέθοδος καταπολέμησης κουνουπιών, ενώ σύντομα αναμένεται και η άδεια αεροψεκασμών με τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας (χρήση μικροσταγονιδίων από εδάφους εντός των οικισμών).

Ήδη η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜ-Θ κατά τη διάρκεια του χειμώνα πραγματοποιούσε δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών σε επιλεγμένους οικισμούς και σταυλικές εγκαταστάσεις της περιφέρειας, κυρίως σε χώρους διαχείμασης, ενώ οι πρώτοι ψεκασμοί από εδάφους ξεκίνησαν μέσα στο Μάρτιο του 2014.

Τα κουνούπια αποτελούν ένα σοβαρότατο παράγοντα κινδύνου για την εξάπλωση πολλών ασθενειών, ενώ εξίσου δυσμενείς είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιφέρειάς μας, αλλά και των επισκεπτών μας. Σκοπός τους προγράμματος είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση και ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών και εφαρμόζεται από την ΠΑΜ-Θ με υπευθυνότητα που αρμόζει στις περιστάσεις. Να σημειωθεί τέλος, ότι είναι σημαντική και η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας όπως η απομάκρυνση στάσιμων νερών από μπαλκόνια και αυλές, η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα, σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα, κουνουπιέρες, ανεμιστήρες ή κλιματιστικά, χρήση κίτρινων λαμπτήρων κ.α. και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατά τόπους υπηρεσιών μας και του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το οποίο η Περιφέρεια  ΑΜΘ, έχει αδιάλειπτη συνεργασία.

Σχετικά Άρθρα