Γενική

Επένδυση μα(ϊ)μούθ ήταν τελικά…



«Δεν έχει κατατεθεί φάκελος για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικής μονάδας για την εφαρμογή ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου», απαντάει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης στην ερώτηση του βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέκου Κοντού σχετικά με την επένδυση μαμούθ που τελικά ήταν ένα πυροτέχνημα. Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας Δευκαλίων που βασίζονταν σε μια επαναστατική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων που η παρουσίαση της έγινε στην Αθήνα με την παρουσία του κ. Ξυνίδη και του Προέδρου του ΤΕΕ.

Και ο Αναπλ. Υπ. Σωκράτης Ξυνίδης απαντάει ότι δεν έχει κατατεθεί φάκελος

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου


Μια επένδυση φάντασμα ακόμη πλανιέται πάνω από το Νομό Ξάνθης. Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας Δευκαλίων που επρόκειτο να στήσει στην πόλη μας τρεις βιομηχανικές μονάδες, η κάθε μία από τις οποίες θα στοίχιζε περίπου 70- 80 εκατ. ευρώ. Η μία θα παρήγαγε μαζικά «το μυστικό», δηλαδή τον αντιδραστήρα νικελίου- υδρογόνου, η δεύτερη, με βάση τον αντιδραστήρα, και θα παρήγαγε μονάδες οικιακής χρήσης για την παραγωγή θερμικής ενέργειας δυναμικότητας 10- 30 KW και η τρίτη θα παρήγαγε μεγάλες μονάδες 1- 3 MW.

Τότε οι πληροφορίες έλεγαν για χρηματοδότηση που θα προέρχονταν από «κεφάλαια που διαθέτουν εννέα Ελληνοκαναδοί, οι οποίοι έχουν συστήσει τη μητρική κυπριακή εταιρεία, η οποία θα συμμετείχε κατά 64% στην εταιρεία Defkalion Green Technologies SA που θα υλοποιήσει τις επενδύσεις. Το υπόλοιπο 36% ανήκει σε διάφορους Έλληνες επενδυτές, κανείς εκ των οποίων δεν έχει μεγάλο ποσοστό».

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΙΔΕ ΚΑΝΕΙΣ

Ο βουλευτής ΝΔ Ξάνθης Αλέκος Κοντός είχε καταθέσει ερώτηση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, αναφέροντας την έντονη ανησυχία των πολιτών η οποία «επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που πιθανολογείται ότι μπορεί να υπάρξουν, στην υγεία των κατοίκων, στο περιβάλλον, αλλά και αν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους, δεδομένου ότι οι αντίστοιχες μονάδες θα βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου, στην απάντηση του ανέφερε ότι «δεν έχει καμία ενημέρωση για την εν λόγω επένδυση». Τώρα με έγγραφο του ο κ. Σωκράτης Ξυνίδης επιβεβαιώνει ότι δεν έχει κατατεθεί φάκελος για την άδεια εγκατάστασης της επένδυσης.

Στα χέρια μας έχουμε και μια σειρά άλλων εγγράφων από υπουργεία και υπηρεσίες που ισχυρίζονται το ίδιο ακριβώς.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στις 21 Ιουλίου αναφέρει ότι «Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί αίτημα στη Διεύθυνση που να αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση μονάδας ψυχρής σύντηξης νικελίου και υδρογόνου» και το έγγραφο αυτό προωθεί και ο Γενικός Γραμματέας της Μακεδονίας Θράκης Θύμιος Σώκος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντάει με έγγραφο της Διεύθυνσης Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ για περιβαλλοντική αδειοδότηση βιομηχανιών. Στην απάντηση στον κ. Κοντό αναφέρει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας: «Δεν έχει υποβληθεί αίτημα για την εγκατάσταση βιομηχανικής μονάδας σχετική με το θέμα και ως εκ τούτου δεν διαθέτουμε σχετικά στοιχεία».

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΡΟΥΔΑ ΕΛΠΙΔΑ ΕΣΒΗΣΕ

Η εφημερίδα μας είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε. Για ποιο λόγο υπήρξαν αυτές οι βαρυσήμαντες δηλώσεις; Σε λίγους μόνο μήνες διαψεύστηκαν και οι Ξανθιώτες έχασαν την φρούδα ελπίδα που είχαν για το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

Άλλωστε ποιος επενδυτής θα ήθελε να επενδύσει στη Θράκη, εφόσον δεν έχει τα μεγάλα κίνητρα; Και όσοι τα είχαν, τα πήραν και αποχώρησαν από την ευαίσθητη περιοχή μας, πηγαίνοντας σε γειτονικές χώρες με φθηνό μεροκάματο και κανείς ποτέ δεν τους ήλεγξε για αυτήν την φυγή τους.

Σχετικά Άρθρα