Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Εορτασμός 74ης Επετείου Μάχης Οχυρών 6-10 Απρ.1941 και εκκλησιασμός στον Εχίνο Ξάνθης στις 5 Απρ.2015 (pics)

 oxeira (12) oxeira oxeira (1) oxeira (2) oxeira (3) oxeira (4) oxeira (5) oxeira (6) oxeira (7) oxeira (8) oxeira (9) oxeira (10) oxeira (11)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 74η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941) και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν και στον Γερμανό κατακτητή τον Απρ.του1941 , μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, στο βουνό πάνω από  Πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί) 29 ήρωες (18 χριστιανοί και 11 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.

Φέτος ο εορτασμός της μάχης των οχυρών, που ετησίως διοργανώνει το Δ’ Σ. Στρατού,  άρχισε νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με την ενεργό συμμετοχή και  της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, που διοργάνωσε παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας των οχυρών, αλλά και κάλεσμα επίσκεψης σε αυτά.

Στην Ξάνθη, λειτούργησε, από 2-6 Απριλίου, έκθεση ιστορικών φωτογραφιών, στην είσοδο του ισογείου του μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, από τη συλλογή του κ. Αν. Τεφρωνίδη. Ανήμερα της εορτής, η έκθεση μεταφέρθηκε στον υπαίθριο χώρο του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου και μπορούσαν να την επισκεφθούν όσοι ανέβηκαν στον Εχίνο.

Κυριακή των Βαΐων, 5/4/2015. Ο εορτασμός άρχισε με τη θεία λειτουργία, στην ανακαινισμένη και προσφάτως πλήρως αγιογραφημένη εκκλησία του Ι.Ν.Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου. Στην ιερή λειτουργία ιερούργησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, πατέρα Σωφρόνιο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα και τους συντελεστές της προετοιμασίας της εορτής, όπως και τον δωρητή του νέου τέμπλου  και της αγιογράφησης  κ. Αντώνιο Γαβρίλη από τον Περαιά, που παρευρέθηκε Οικογενειακώς στον εκκλησιασμό και στον εορτασμό της Μάχης των Οχυρών, που επακολούθησε.

Την λειτουργία παρηκολούθησαν, πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορεία που μίσθωσαν για τα μέλη τους η ΕΑΑΣ οι «Ανάδοχοι» Σύλλογοι και Ενώσεις του Ν. Ξάνθης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Πολυπληθής  και υψηλόβαθμη ήταν και η αντιπροσωπεία του Δ’  Σ. Στρατού, με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Υποστράτηγο Δαβιτίδη Σπυρίδωνα, καθώς  και οι Δικαστικές Αρχές του Στρατοδικείου Ξάνθης. Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι Αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς  και  Πρόεδροι και αρκετά μέλη  Ενώσεων και Συλλόγων

Εντύπωση, ωστόσο,  προκάλεσε η απουσία και των τριών βουλευτών μας, καθώς και του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος.

Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.

Εκεί, με τη συμμετοχή και των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, τελέστηκε διαδοχικά η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονα για τους Ηρωικώς πεσόντες 18 Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους 11 πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας.

Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών. Επιτρέψτε μου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, να αναφέρω τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων ηρώων, που είναι με απόλυτη αλφαβητική σειρά:

Λοχίας Γιαννούλης Ηλίας
Στρατιώτης Ζουμπρέ Χασάν
Στρατιώτης Καμτζέ Τζεμαλί
Στρατιώτης Καμτζέ Τζεμαλί
Στρατιώτης Καραμπέσης Ιωάννης
Υποδεκανέας Καραπιπέρης Μιχαήλ
Στρατιώτης Καφεδάκης Ηλίας
Στρατιώτης Κεχαγιά Ερχάς
Στρατιώτης Κοντόπουλος Μιχαήλ
Στρατιώτης Κουρουτζή Σαλή
Στρατιώτης Κρετσόπουλος Παναγιώτης
Στρατιώτης Κυρατζή Αχμέτ
Στρατιώτης Κωστόπουλος Παναγιώτης
Στρατιώτης Λάμαρης Ευθύμιος
Στρατιώτης Λουρεξής Γεώργιος
Λοχίας Λυμπερίου Ιωάννης
Στρατιώτης Μαυραγάνης Ιωάννης
Στρατιώτης Μπαζίνης Γεώργιος
Στρατιώτης Μπατέ Τζαφέρ
Στρατιώτης Νταϊφώτης Αθανάσιος
Στρατιώτης Ντελή Λατίφ Χασάν
Στρατιώτης Παπαδέρος Εμμανουήλ
Λοχίας Ρήγας Δημήτριος
Στρατιώτης Σκη Τζεμαλή Χουσεΐν
Στρατιώτης Σταύρου Σταύρος
Στρατιώτης Στρίγκας Ανδρέας
Στρατιώτης Τζαλαλή Καδίρ Ρεφάτ Αχμέτ
Στρατιώτης Τζημούλης Ελευθέριος
Στρατιώτης Τιπολιτάρχης Παύλος

Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Σάρρο Γεώργιο, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.

Με το τέλος της τελετής ,με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού και με την συμμετοχή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Οχημάτων 4Χ4 και του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Ξάνθης,  μεταφέρθηκαν στο οχυρό, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.

Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.

Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν  του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος».

Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους διδασκάλους και τους προϊσταμένους αυτών του 12-θέσιου Μειονοτικού  Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, που για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια  παρευρέθηκαν στον εορτασμό, μαθητές και μαθήτριες  με επικεφαλής τη Σημαία μας, ενώ στη συνέχεια 2 μαθήτριες κατέθεσαν στεφάνι, καταχειροκροτούμενες θερμά από όλους τους παρευρισκομένους.

Η συμμετοχή του κόσμου φέτος ήταν η πολυπληθέστερη από τις προηγούμενες χρονιές. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων  ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αγαστή συνύπαρξη στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες του εορτασμού του ηρωισμού τους.

Αιωνία τους η μνήμη!! Και του χρόνου.

Αργύριος Ανδριώτης

Ταξίαρχος ε.α.

Σχετικά Άρθρα