slider Εκδηλώσεις Τελευταία Νέα

Εορτασμός του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης στην παλιά πόλη

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου

Στις 17 Ιανουαρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων, στην πόλη της Ξάνθης ο εορτασμός του Αγίου θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο στον ιερό ναό Τιμίου Προδρόμου όπου φυλάσσονται μόνιμα τμήμα ιερών λειψάνων του Αγίου Γεωργίου.

Σήμερα Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020  στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου θα τελεσθεί Αγρυπνία στις 8 με 12 και 30 το βράδυ χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμονα. Αύριο  κυριώνυμο μέρα της εορτής το πρωί μέχρι την 1 το μεσημέρι ο ναός θα είναι ανοιχτός  για όποιον θέλει να προσκύνησε τα ιερά λείψανα ενώ  απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός και παράκληση του Αγίου.

Όπως μας διηγείται ο πατέρας Ιωακείμ προϊστάμενος του Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης ο Άγιος Γεώργιος, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους σε ηλικία 30 ετών, στις 17 Ιανουαρίου 1838, στον πλάτανο που υπήρχε στην τοποθεσία Κουρμανιό, κοντά στην πύλη του κάστρου της πόλης, όταν αρνήθηκε να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό. Αν και το σώμα του Αγίου έμεινε μέρες κρεμασμένο, δεν αλλοιώθηκε, ενώ ταυτόχρονα ένα φωτεινό σημάδι ήταν μόνιμα πάνω από το κεφάλι του τις νύχτες και έγιναν πολλά θαύματα σε ασθενείς. Αυτά έπεισαν τους Τούρκους να αποδεχθούν την αγιότητα του Αγίου Γεωργίου και έδωσαν εντολή να ενταφιαστεί με τις μεγαλύτερες τιμές, κάτι που έγινε από τον τότε μητροπολίτη Ιωακείμ, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου. Η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου, έγινε το 1971.

Δείτε Φωτογραφίες:

Λείψανα του Αγίου Γεωργίου φυλάσσονται μόνιμα στο ναό και εκτίθενται προς προσκύνηση την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων
Η παραπάνω εικόνα είναι προσωπογραφία και την ζωγράφισε ένα φίλος του Αγίου, ο Φίλιππος Γιαννιώτης και απεικονίζει ακριβώς τη φυσιογνωμία του Αγίου όπως τον θυμόταν.
Αντίγραφο της εικόνας αυτής φιλοξενείται νόμιμα στο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης στην Παλιά πόλη.

Σχετικά Άρθρα