slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Ενέργειες του Χρήστου Μέτιου για τις περιοχές που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Αυτοψία σε περιοχές της Ροδόπης που επλήγησαν από τη σφοδρή βροχόπτωση, τη χαλαζόπτωση και τους θυελλώδεις ανέμους που σημειώθηκαν την περασμένη Τετάρτη 10 Ιουλίου πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Νίκο Τσαλικίδη, τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Μουλταζά Ταρκάν Μουλταζά, τους περιφερειακούς συμβούλους Ροδόπης κ. Αχμέτ Ιμπράμ και κ. Μουσταφά Κατραντζή και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Βενετίδη, Δημάρχων, Αντιδημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου.

Στη σύσκεψη, και λαμβάνοντας υπόψη και τα αιτήματα των Δήμων Κομοτηνής και Μύκης, αποφασίσθηκαν οι εξής ενέργειες:

  1. Να αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης την κήρυξη περιοχών των Δήμων Ιάσμου, Μαρωνείας – Σαπών και Μύκης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.
  2. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία οριοθέτησης των περιοχών που επλήγησαν στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Μαρωνείας – Σαπών και Ιάσμου μετά και από αιτήματα των Δημάρχων. Για αυτόν τον λόγο, μετά από επικοινωνία του κ. Μέτιου με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κλιμάκιο του Υπουργείου θα προβεί σε επιτόπου οριοθέτηση των περιοχών τις αμέσως επόμενες μέρες.
  3. Η ενεργοποίηση την ερχόμενη Δευτέρα των αρμόδιων επιτροπών της Περιφέρειας και των Δήμων και η άμεση έναρξη της καταγραφής των ζημιών σε σπίτια και επιχειρήσεις.
  1. Σε ό,τι αφορά την έγκαιρη καταγραφή των ζημιών που υπέστη ο αγροτικός κόσμος, η Περιφέρεια ΑΜΘ θα διαθέσει όλους τους γεωτεχνικούς της υπαλλήλους προκειμένου ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει άμεσα τις εκτιμήσεις ζημιών. Ήδη έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας οι περιοχές που υπέστησαν ζημίες της τάξης του 100% και τα στοιχεία αυτά θα διατεθούν στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, ο κ. Περιφερειάρχης θα αιτηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον άμεσο προσδιορισμό της περιοχής των ζημιών και την κατάθεση στους πληγέντες της μεγαλύτερης δυνατής προκαταβολής της αποζημίωσης.

Σχετικά Άρθρα