Γενική

Εκπαιδεύοντας τους αυριανούς ενεργούς πολίτες

Ανακύκλωση με μεράκι από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μειονοτικού Σχολείου Μάνταινας

 

 

«Ο κόσμος μας, ένα μεγάλο χωριό … Ένα χωριό όπου η συνήθειες του ενός επηρεάζουν τον άλλον, όσο μακριά και να βρίσκεται. Ένα χωριό όπου όλοι μαζί μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν ώστε να γίνει καλύτερο. Αυτόν τον κόσμο τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας και από τα παιδιά των παιδιών μας. Τον δανειστήκαμε από όλες τις επόμενες γενιές και χρωστάμε να τους τον παραδώσουμε καλύτερο από όσο τον παραλάβαμε.»
Ασπαζόμενοι τα παραπάνω, μαθητές / μαθήτριες, δάσκαλοι και γονείς σε μια μικρή γειτονιά του παγκόσμιου χωριού, στην ορεινή Μάνταινα της Ξάνθης, συμβάλλουν με τη δική τους προσπάθεια ώστε να μείνει ο κόσμος μας καθαρός και να είναι φιλόξενος για τις επερχόμενες γενιές. Έτσι, στο 2/θ Μειονοτικό Σχολείο Μάνταινας, εδώ και δύο χρόνια μια σημαντική προσπάθεια σταδιακά ξεδιπλώνεται μέσα από ένα πλέγμα δράσεων και επισκέψεων με σκοπό την μετάδοση αξιών και την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών από τα παιδιά φιλικών προς το περιβάλλον.
Μαθητές και μαθήτριες με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, την υποστήριξη των οικογενειών τους και της τοπικής κοινωνίας συμμετέχουν από την περσινή χρονιά (2011-2012) σε ένα εξελισσόμενο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο «Ανακύκλωση … Συμμετέχω κι εγώ». Έφτιαξαν αυτοσχέδιους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό, χαρτί και αλουμίνιο με πρώτη «ύλη» κούτες, που προμηθεύτηκαν από τοπικό κατάστημα τροφίμων και ψιλικών. Εκεί έκαναν περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Παράλληλα, συνεργάστηκαν με εταιρεία ανακύκλωσης φορητών μπαταριών και τοποθετήθηκε ειδικός κάδος στο σχολικό κτήριο. Στη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης είδαν από κοντά τους κάδους ανακύκλωσης, όπου μεταφέρονταν τα ανακυκλώσιμα υλικά, που με τόσο μεράκι μάζευαν.
Με την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (2012-2013) συνεχίστηκε η περισυλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με τους ίδιους ρυθμούς, καθώς έχει γίνει πλέον βίωμα και αγαπημένη-δημιουργική συνήθεια για τα παιδιά να μην πετούν σε κοινούς κάδους τίποτε το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί.
Ως επιβράβευση των προσπαθειών τους από την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 ένας ειδικός κάδος ανακύκλωσης «κοσμεί» το Μειονοτικό Σχολείο Μάνταινας, παραχώρηση γνωστής εταιρείας συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Η υποδοχή του έγινε με μεγάλη χαρά από τα παιδιά, που είχαν ήδη συγκεντρώσει σημαντική ποσότητα ανακυκλώσιμων ειδών για να τον «χορτάσουν». Στο εξής, θα έχουν πρόσβαση στον ειδικό κάδο όποτε χρειαστεί και θα είναι και πιο άμεση η διαδικασία ανακύκλωσης. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους. Επίσης, καλλιεργείται πιο μεθοδικά ο απώτερος στόχος της παραπάνω διαδικασίας που είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς και φυσικά η υιοθέτηση εκ μέρους των παιδιών αξιών, στάσεων και συμπεριφορών που θα τους ωθήσουν να είναι οι ενεργοί πολίτες της κοινωνίας του … αύριο!

Σχετικά Άρθρα