Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Εκδηλώσεις του ΦΔ στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2014

aponomi vraveion aponomi vraveion (1) aponomi vraveion (2) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (1) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (2)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο εορτασμός της οποίας γίνεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου- το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης διοργάνωσε πολλές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Κεντρική εκδήλωση, όπως και πέρυσι, ήταν οι γιορτές νεολαίας που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, στις 5 Ιουνίου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης. Τα παιχνίδια στήθηκαν από νωρίς το πρωί και περίμεναν τους δεκάδες μαθητές για να διασκεδάσουν μαθαίνοντας για το περιβάλλον.Το τεράστιο φιδάκι και ο λαβύρινθος αποτέλεσαν πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους οι οποίοι συμμετείχαν στα παιγνίδια με ενθουσιασμό.Στο φιδάκι τα παιδιά χωρισμένα σε τρεις ομάδες πουλιών (σταχτοτσικνιάδες, αβοκέτες και καλαμόκιρκους) προσπαθούσαν να φτάσουν στις φωλιές τους διανύοντας ένα μακρινό και δύσκολο ταξίδι, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα εμπόδια και τις δυσκολίες που συναντούν τα πουλιά κατά την μετανάστευση αλλά και τις απειλές που αντιμετωπίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Στο λαβύρινθο τώρα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να φωνάξουν με την ψυχή τους, καθώς έπρεπε να καθοδηγήσουν τους φίλους τους που υποδύονταν τις πάπιες και είχαν κλειστά μάτια μέσα από δαιδαλώδεις διαδρόμους για να φτάσουν γρήγορα στην φωλιά τους πριν τους πιάσει το αρπακτικό.Μέσα από τις φωνές και τα γέλια τα παιδιά έμαθαν για την τροφική αλυσίδα, τα θηράματα και τους θηρευτές του ζωικού βασιλείου.

Την Κυριακή  08 Ιουνίου και ώρα 18.3 έγινε η απονομή των βραβείων του σχολικού διαγωνισμού ζωγραφικής, με θέμα «Η μετανάστευση των πουλιών και των ψαριών», στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης, με Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ΑΜΘκαι  συμμετείχαν μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού, των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης.

Τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μαζί με γονείς και φίλους, θαύμασαν την έκθεση με τα 179 έργα ζωγραφικής (περιλαμβάνοντας τα 33 έργα των πολύ μικρών μας φίλων της Α΄ τάξης δημοτικού που ήταν εκτός συναγωνισμού). Συνολικά συμμετείχαν 15 σχολικές μονάδες, εκ των οποίων οι δέκα (10) ήταν από την ΠΕ Ξάνθης, οι δύο (2) από την ΠΕ Ροδόπης και οι τρεις (3) από την ΠΕ Καβάλας.

Η τελετή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα παιδιών και γονέων που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.Χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δρ. Μάνος Κουτράκης, ο οποίος ενημέρωσε και για τις δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών του Εθνικού Πάρκου, ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ΑΜΘ που εξήρε τη συμμετοχή των μαθητών αλλά και τη στήριξη των δασκάλων σε παρόμοιες προσπάθειες καθώς και ο κ. Γερμαντζίδης διευθυντής του ΚΠΕ Φιλίππων που τόνισε τη σημασία της συνεργασίας για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών.

Φέτος οι νικητές του Διαγωνισμού Ζωγραφικής, ήταν κορίτσια και ήταν:

1η η Βασιλική Βαρβάρα Πλευρίδη, μαθήτρια 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, η οποία κέρδισε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή.

2η η Νίκη Βαρελίδου, μαθήτρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, η οποία κέρδισε ένα πλήρες σετ ζωγραφικής.

3η η Κατερίνα Μοσχίδου, μαθήτρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης και η Νάνσυ Τσασμέα, μαθήτρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, οι οποίες ισοβάθμησαν στην 3η θέση και κέρδισαν από ένα σετ ζωγραφικής.

Όλες οι νικήτριες κέρδισαν από ένα T-shirt μπλουζάκι, με την εκτύπωση του έργου τους και όλοι οι συμμετέχοντες από ένα αναμνηστικό καπελάκι, έναν παιδικό οδηγό πουλιών κι έναν Έπαινο Συμμετοχής. Επίσης δόθηκε και αναμνηστικό συμμετοχής στα σχολεία των νικητριών.

Την επιτροπή αξιολόγησης των έργων αποτελούσαν οι εξής:

Ο κ. Σάββας Μιχαηλίδης, Δήμαρχος Νέστου και Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης.

Ο κ. Κρυωνάς Σεργκενλίδης, Ζωγράφος- Επιμελητής Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο κ. Ιωάννης Μενεσίδης, Ζωγράφος και Ιατρός.

Τα βραβεία στις μαθήτριες απένειμαν οι: ο κ. Σάββας Μελισσόπουλος- Περιφερειακός Διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης ΑΜΘ, η κα. Σοφία Αμπεριάδου- Υπεύθυνη Τμήματος Πολιτισμού, ο κ. Νικόλαος Γερμαντζίδης- μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ. και Υπεύθυνος ΚΠΕ Βιστωνίδας και ο Δρ. Μάνος Κουτράκης- Πρόεδρος ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης.

Σχετικά Άρθρα