Πολιτισμός Τελευταία Νέα

Εκδήλωση στην Ξάνθη για την Αρμενική Κοινότητα (προβολή ταινίας)

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, στις 20.00, η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αφορμή την 101η επέτειο της Γενοκτονίας 1.500.000 Αρμενίων από την Τουρκία, προβάλουν την ταινία του σκηνοθέτη Φατίχ Ακίν με τίτλο,

«Η μαχαιριά»

(The Cut)

Το φιλμ «Η Μαχαιριά» (The Cut) μας μεταφέρει στο Μαρντίν, το 1915. Μία νύχτα, η Τουρκική αστυνομία συλλαμβάνει όλους τους Αρμένιους άντρες. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο νεαρός σιδεράς Ναζαρέτ Μανουγκιάν (Nazareth Manoogian) – τον υποδύεται υποδειγματικά ο Ταχάρ Ραχίμ / Tahar Rahim – που αναγκάζεται να αποχωριστεί την οικογένειά του με τη βία.

Αφού καταφέρνει να επιβιώσει από τη φρίκη της γενοκτονίας, χρόνια αργότερα ο Μανουγκιάν πληροφορείται ότι οι δίδυμες κόρες του, ίσως να είναι ζωντανές. Ακολουθώντας τα ίχνη τους, ο ήρωας μας ταξιδεύει από τις ερήμους της Μεσοποταμίας, στην Αβάνα της Κούβας, για να καταλήξει στα άγονα λιβάδια της Βόρειας Ντακότα. Κατά τη διάρκεια της Οδύσσειάς του θα συναντήσει πολλούς και διαφορετικούς χαρακτήρες ανθρώπων. Μερικοί θα σταθούν στο πλάι του, θα νιώσουν τον πόνο του και θα τον βοηθήσουν, ενώ άλλοι θα προσπαθήσουν να τον εκμεταλλευτούν, στο επώδυνο αυτό οδοιπορικό του.

fatix

Ο Φατίχ Ακίν γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου του 1973 στο Αμβούργο, από Τούρκους γονείς. Σπούδασε οπτικές επικοινωνίες στη σχολή Καλών τεχνών του Αμβούργου, απ’ όπου κι αποφοίτησε το 2000. Το 1995, έγραψε και σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία μικρού μήκους, “Sensin – You’re The One!” (“Sensin – Du Bist Es!”), η οποία απέσπασε το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο Αμβούργο. Η δεύτερη μικρού μήκους του, ήταν το “Weed” (“Getuerkt”, 1996).

Ο σκηνοθέτης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1998 με την ταινία “Βαθιά Κοφτά Ανθρώπινα” (Short Sharp Shock), η οποία προβλήθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ του Λοκάρνο και του χάρισε το Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ. Την ίδια χρονιά στο 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης η ταινία προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ με τον τίτλο «Ακαριαίο Χτύπημα» και κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ά Ανδρικής Ερμηνείας, για τον πρωταγωνιστή του, Mehmet Kurtulus (Μεχμέτ Κουρτουλούς).

Έκτοτε ο Φατίχ Ακίν επισκέφθηκε αρκετές φορές της χώρα μας. Τελευταία φορά είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, όπου παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του “Ο Παράδεισος Δεν Είναι Εδώ” (Polluting Paradise / Der Müll im Garten Eden / Garbage in the Garden of Eden).

Χαιρετισμό εκ μέρους της Αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης θα απευθύνει ο Πρόεδρος κ. Τακβόρ Καραογλανιάν.

Σύντομη αναφορά στην ταινία και τον σκηνοθέτη θα κάνει η κα. Ζέφη Σβέρκου εκ μέρους του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στην Καπναποθήκη «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σχετικά Άρθρα