Κύριο Θέμα Τελευταία Νέα Τοπικά νέα

Εκδήλωση για την επέτειο του ΟΧΙ από τα παιδιά του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης

ekklisiastiko ekdhlosh oxi ekklisiastiko ekdhlosh oxi (1)

Το απόγευμα της Τρίτης, 27 η Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 3 ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης, επετειακό αφιέρωμα στην 28 ης Οκτωβρίου του 1940 από το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο- Γυμνάσιο Ξάνθης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, οι ιεροσπουδαστές τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, την 75η επέτειο του ΟΧΙ. με ποιήματα, ύμνους και τραγούδια,

Η Εκκλησιαστική Σχολή μας συνήθιζε σε άρτιες τεχνικά, ολιστικές προσπάθειες, που συνδύαζαν το οπτικοαουστικό ψηφιακό θέαμα με τη ζωντανή παράσταση, την απαγγελία και τη χορωδιακή απόδοση ύμνων. Εφέτος, μαζί μ’ όλα αυτά, μας επιφύλαξε και κάτι διαφορετικό.

Ένας κεντρικός ομιλητής ανέλαβε τον ρόλο του παρουσιαστή του ιστορικού των πιο συνταρακτικών στιγμών του ένοπλου αγώνα στις κορυφές της Πίνδου, και όχι μόνον εκεί. Σπάνιο κινηματογραφικό υλικό της εποχής παρουσιάστηκε με τη μορφή αποσπασμάτων, μαζί με φωτογραφίες από τα πεδία των μαχών καθώς και επεξηγηματικούς στρατιωτικούς χάρτες. Ακολουθήθηκε πιστά η παρουσίαση της χρονολογικής σειράς των σημαντικότερων γεγονότων και έγινε αναλυτική αναφορά στα πολεμικά συμβάντα και πέραν του κοινώς γνωστού πολεμικού μετώπου της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και της Βόρειας Ηπείρου.

Αυτήν τη φορά είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και για εξίσου ηρωικές μάχες με τους εισβολείς Γερμανούς στα οχυρά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, κοντά στον τόπο μας, στη γειτονική Δράμα. Η παρουσίαση των επικών μαχών των προγόνων μας ολοκληρώθηκε με τη μάχη της Κρήτης με έμφαση στο πώς οι απλοί αλλά «πολεμικότατοι» κάτοικοί της ¨καλωσόρισαν¨ τους εισβολείς με ό,τι όπλο βρήκαν στα χέρια τους.

Όλη αυτή η ιστορικού χαρακτήρα παρουσίαση είχε διπλό σκοπό. Αφενός να μνημονεύσει στη νέα γενιά, όπως είθισται, την ανδραγαθία των προγόνων και να τιμήσει την αυτοθυσία τους για την πατρίδα και, αφετέρου, να συγκινήσει αγγίζοντας λεπτότατες χορδές της ψυχής του σύγχρονου Έλληνα. Και αυτό το πέτυχε, κατά τη γνώμη μας, με την πολύ εύστοχη ιδέα οι πεσόντες των μαχών, που παρουσιάστηκαν, να τιμηθούν από σύγχρονους απογόνους τους.

Έτσι, για τους Ποντίους του λόχου των ¨Λύκων του Πόντου¨ που έπεσαν στη μάχη της Κλεισούρας, χόρεψαν τον πυρρίχιο προς τιμήν τους νέοι του συλλόγου Ποντίων Ξάνθης.

Στους Κρητικούς που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και έχασαν τη ζωή τους αφιέρωσαν το λεβέντικο χορό τους οι Κρήτες φοιτητές Ξάνθης.

Τέλος, οι χορευτές του συλλόγου Ηπειρωτών νομού Ροδόπης, εκπροσωπώντας τον ηρωικό τόπο τους, θέατρο των συγκλονιστικών πολεμικών γεγονότων του χειμώνα 1940-41, με δωρική μεγαλοπρέπεια απέδωσαν την περηφάνια της ηπειρώτικης ψυχής, της ελληνικής ψυχής.

Το κοινό ενθουσίασε ιδιαίτερα η προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών που με ήθος και σοβαρότητα άγγιξαν το βαθύτερο νόημα του επετειακού αφιερώματος και αφομοιώνοντάς το επιδόθηκαν στη συνέχεια στη μεταλαμπάδευσή του στους παρισταμένους θεατές.

Η εορτή έκλεισε με έναν σύντομο αλλά γεμάτο συγκίνηση και πατρική αγάπη λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Παντελεήμονος, ο οποίος, αφού συνέδεσε την κρισιμότητα της εποχής εκείνης με τη σημερινή εποχή, απηύθυνε την παραίνεση προς τη νέα μας γενιά να φανεί αντάξια των προγονών εκείνων, αν οι συνθήκες απαιτήσουν ξανά αγώνες και θυσίες.

Εμπνευστής της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής και παρουσιαστής της ήταν ο κ. Αργύριος Διαμαντής, καθηγητής Φυσικής του Εκκλησιαστικού Σχολείου, ο οποίος κατάφερε να μεταδώσει στους παρευρισκομένους τη συγκίνησή του αλλά και να υπενθυμίσει το χρέος μας απέναντι στους ήρωες, νεκρούς του πολέμου, τα κόκκαλα των οποίων ακόμη βρίσκονται σκορπισμένα στις βουνοκορφές της Πίνδου.

Πρέπει, επίσης, να επισημανθεί στο σημείο αυτό η συμβολή και των υπολοίπων εκπαιδευτικών στην προαναφερθείσα προσπάθεια. Η οργάνωση, η επιλογή και η προετοιμασία της παρουσίασης του έργου των μαθητών ήταν ευθύνη του φιλολόγου κ. Κωνσταντίνου Καβανόζη. Τη μουσική επένδυση της παράστασης με τα τραγούδια, τη χορωδιακή απόδοση των ύμνων και γενικά την σύζευξη θεάματος και ακροάματος είχε υπό την ευθύνη του ο κ. Ιωάννης Κατσούλης , καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής της Εκκλησιαστικής Σχολής. Τέλος, τα οπτικοακουστικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν και δημιούργησαν το συγκεκριμένο τελικό αποτέλεσμα, είχε υπό την εποπτεία του ο καθηγητής της Πληροφορικής του Σχολείου κ. Αθανάσιος Καραθανάσης.

Σχετικά Άρθρα