Γενική

«Είναι υπόθεση όλων η προστασία του περιβάλλοντος»

Πετυχημένες εκδηλώσεις του Δήμου Ξάνθης για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η 5 η Ιουνίου ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πριν από 37 χρόνια για να θυμίζει τη σημασία της Διάσκεψης της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον, στις 5 Ιουνίου του 1972. Είναι ένα από τα βασικά μέσα που χρησιμοποιεί ο διεθνής οργανισμός για να δίνει κάθε χρόνο μια νέα ώθηση στον προβληματισμό, την ενεργοποίηση και τη δράση κυβερνήσεων και πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Σε κάθε πόλη του κόσμου, στις 5 Ιουνίου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, για να μας θυμίζουν ότι, το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Έτσι και στην Ξάνθη, ο δήμος, σε συνεργασία με το τμήμα πρασίνου, προέβη σε ενέργειες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον. Χθες το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας, μοιράστηκαν εκατοντάδες δενδρύλλια στους πολίτες, δίνοντας το μήνυμα για ένα μέλλον γεμάτο πράσινο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιποίηση των υπαρχόντων φυτών στο άλσος Ευμοίρου με παιδιά από το ψυχολογικό κέντρο Ξάνθης, καθώς και με προσκόπους, ενώ έλαβε χώρα και καθαρισμός του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, με την ομάδα εργασίας του ΚΑΠΗ.
Μιχάλης Στυλιανίδης: «Το μήνυμα «Προστασία του Περιβάλλοντος», πρέπει να περάσει σε όλους»
Μέσα σε 200.000 χρόνια ο άνθρωπος κατέστρεψε την εύθραυστη ισορροπία με την οποία η Γη ζούσε επί 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, ο αφανισμός των ειδών δείχνουν ότι ο άνθρωπος θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή του. «Ο Δήμος Ξάνθης με το τμήμα πρασίνου και την αντιδημαρχία, δε θα μπορούσε, παρά να συμμετέχει ενεργά, ευαισθητοποιώντας τους συμπολίτες μας. Αποφασίσαμε να μοιράσουμε πάνω από 1.000 δενδρύλλια και λουλούδια στους δημότες, ώστε να πρασινίσουμε ακόμη περισσότερο την όμορφη πόλη μας», ανέφερε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο οποίος μοίραζε και ο ίδιος δενδρύλλια στους πολίτες και συμπλήρωσε: «Η γη εκπέμπει ΣΟΣ και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι, τα περιθώρια έχουν στενέψει».
Ο κ. Στυλιανίδης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τη στάση κάποιων κρατών της γης, λέγοντας ότι «τα μεγάλα συμφέροντα, μπαίνουν πάνω από το περιβάλλον».
Σοφία Καραγιαννίδου: «Πρέπει να προστατεύουμε όλοι το περιβάλλον, το οποίο αποτελεί υπόθεση όλων»
Παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις ήταν φυσικά και η Αντιδήμαρχος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης Σοφία Καραγιαννίδου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι να μην κόβουμε τα δέντρα, να μην σπάμε τα κλαδιά, να προστατεύουμε τα παρτέρια, διότι το περιβάλλον είναι αυτό που χαρίζει υγεία σε μας όλους τους ανθρώπους».
Στο τέλος του αιώνα, η υπερβολική κατανάλωση θα έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών πόρων της Γης. Δεν υπάρχει καιρός για θρήνους. Απομένουν το πολύ δέκα χρόνια για να αναστραφεί αυτή η πορεία.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα