Γενική

Δύο Ξανθιώτισσες ανάμεσα σε εξέχουσες προσωπικότητες παγκοσμίως

Βίκυ Μπαφατάκη και Μέρω Κεσεσίογλου στο επίκεντρο των Διεθνών Βραβείων «Giuseppe Sciacca» στο Βατικανό

Σε ιδιαίτερα λαμπρή και αυστηρή τελετή έγιναν πριν από λίγες μέρες τα 8 α Διεθνή Βραβεία Giuseppe Sciacca, βραβεία που προωθούν τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό παγκοσμίως, στην Αula Magna του Πανεπιστημίου Urbaniana στο Βατικανό. Προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο παραβρέθηκαν στην τελετή, όπως ο Κολομβιανός Καρδινάλιος Dario Castrillòn Hoyos, o πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν γερουσιαστής Giulio Andreotti, o Πρόεδρος των Διεθνών Βραβείων και Καθηγητής Αιδεσιμότατος Don Bruno Lima, φιλέλληνες και λάτρεις κι οι τρεις του Ελληνικού πολιτισμού.
Η Ελλάδα είχε την «τιμητική» της στο Βατικανό, αφού δυο Ελληνίδες βρέθηκαν στο επίκεντρο των Διεθνών Βραβείων, η δημοσιογράφος- επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη και η Πρόξενος της Ακτής του Ελεφαντοστού στην Ελλάδα Μέρω Κεσεσίογλου.
Φέτος στην Κριτική Επιτροπή των Διεθνών Βραβείων Giuseppe Sciacca συμμετείχε ένα νέο μέλος, η Ελληνίδα και μάλιστα Ξανθιώτισσα Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη, η οποία είναι η πρώτη μη Ιταλίδα που εκλέχθηκε μέλος της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Βίκυ Μπαφατάκη: «Ένιωσα μεγάλη τιμή ως νέο μέλος της Κριτικής Επιτροπής ανάμεσα σε εξέχουσες προσωπικότητες»
Η Βίκυ Μπαφατάκη έλαβε Διεθνές Βραβείο Επικοινωνίας το 2005 και κατόπιν ως μέλος της Επιτροπής Προεδρίας από το 2006, εργάστηκε με συνέπεια και συνέβαλε στη σύσφιξη των ιδιαίτερων σχέσεων ανάμεσα στα Διεθνή Βραβεία και την Ελλάδα καθώς και με άλλες χώρες του κόσμου, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και πραγματοποιώντας πολλαπλά projects με κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ένιωσα μεγάλη τιμή ως νέο μέλος της Κριτικής Επιτροπής ανάμεσα σε εξέχουσες προσωπικότητες, όπως o Καρδινάλιος Dario Castrillon Hoyos, o Πρόεδρος των Διεθνών Βραβείων και Καθηγητής Αιδ. Don Bruno Lima και πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Μου δίνεται πλέον ένα «βήμα» σε διεθνές επίπεδο και όλοι μαζί να προωθήσουμε τον Ελληνικό πολιτισμό, να συστήσουμε σημαντικούς Έλληνες και να βοηθήσουμε όλοι σε διεθνείς εθελοντικές δραστηριότητες», δήλωσε σε δελτίο τύπου η Ξανθιώτισσα Δημοσιογράφος- Επικοινωνιολόγος Βίκυ Μπαφατάκη.
Το 2005 το Παγκόσμιο Βραβείο Πολιτισμού έλαβε ο Πάπας Βενέδικτος. Έλληνες που βραβεύτηκαν έως σήμερα, είναι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι επιχειρηματίες Γιώργος και Βασίλης Αποστολόπουλος καθώς επίσης η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η «Πόλη κι οι Κάτοικοι της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης».
Βίκυ Μπαφατάκη: «Η Μέρω Κεσεσίογλου είναι μια κυρία που έχει αφιερώσει τη ζωή της στους ανθρώπους της Αφρικής»
Διεθνές Βραβείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού απονεμήθηκε στη Μέρω Κεσεσίογλου Πρόξενο της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και Πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης για την Αφρική, για το τεράστιο κοινωνικό έργο της και την αφοσίωσή της στον άνθρωπο. Η Μέρω Κεσεσίογλου αγωνίζεται για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά της Αφρικής και να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Στα σχολεία, στα ορφανοτροφεία, στα κέντρα υγείας που έχει ιδρύσει σε αρκετές χώρες της Αφρικής κυματίζει η Ελληνική σημαία. Η κ. Μπαφατάκη μίλησε για την προσφορά της Πρόξενου της Ακτής του Ελεφαντοστού στην Ελλάδα Μέρω Κεσεσίογλου, λέγοντας: «Η Μέρω Κεσεσίογλου είναι μια Κυρία που έχει αφιερώσει τη ζωή της στους ανθρώπους της Αφρικής. Αγωνίζεται για να προσφέρει ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά και να δώσει ελπίδα σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Στα σχολεία, στα ορφανοτροφεία, στα κέντρα υγείας που έχει ιδρύσει σε αρκετές χώρες της Αφρικής κυματίζει η Ελληνική σημαία και θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι για αυτήν. Φέτος το καλοκαίρι που επισκέφτηκα την Ακτή Ελεφαντοστού συνειδητοποίησα το μεγάλο της έργο και την ανυπέρβλητη προσφορά της στον άνθρωπο. Οφείλουμε να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει τον ευγενή σκοπό της».
«Ποια είναι η Βίκυ Μπαφατάκη;»
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και μεγάλωσε στην Ξάνθη. Σπούδασε Ιστορία- Αρχαιολογία και μετέπειτα Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Σε νεαρή ηλικία, σπούδασε την Ιταλική γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο για Ξένους της Περούτζια. Ξεχώρισε ιδιαίτερα για τις δραστηριότητές της και έτσι το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, σε μια παγκόσμια διεπιστημονική συνάντηση το 2006, της απένειμε τον τιμητικό τίτλο της «Πρέσβειρας του Ιταλικού Πολιτισμού ανά τον κόσμο».
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο και με τα δύο παιδιά της, τον Γιώργο 13 ετών και την Νίκη 11 ετών, αλλά ταξιδεύει πολύ εξαιτίας των επαγγελματικών της υποχρεώσεων.
«Αγαπώ πάρα πολύ την πόλη της Ξάνθης και τους Ξανθιώτες. Έρχομαι συχνά στην Ξάνθη. Έχω πάρα πολλές παρέες και πολύ καλούς φίλους. Οι φίλοι μου με στηρίζουν σε κάθε βήμα. Να φανταστείτε η Ξανθιώτισσα φίλη μου η Ελένη Κίτσου, με συνόδευσε σε ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό ταξίδι μου στην Αφρική. Επίσης στην Ξάνθη μένουν οι γονείς μου, καθώς και ο αδερφός μου με την οικογένειά του. Έχει ένα μυστήριο αυτή η πόλη και ειδικά η παλιά πόλη. Όλο αυτό με γοητεύει», ανέφερε η Βίκυ Μπαφατάκη.
Σε συνέχεια των δηλώσεών της στην «ΧΝ», είπε ότι έχει τρέλα επάνω της, η οποία την αυτοπροσδιορίζει. Δήλωσε ότι σκέφτεται αιρετικά και δεν της αρέσει τίποτα το συμβατό, όταν αντικρούει στη λογική της.
«Μου αρέσει πάρα πολύ η αλήθεια, ακόμα και όταν με πληγώνει πολλές φορές. Θέλω να κοιτάζω τους άλλους στα μάτια, διότι θεωρώ ότι μόνο μια «βαθειά» ματιά, μπορεί να σε κάνει απόλυτα ειλικρινή με τον άλλον», ανέφερε.
Η επιτροπή των διεθνών βραβείων την επέλεξε ως εκπρόσωπο των βραβείων σε παγκόσμιο επίπεδο, στις μεγάλες εκδηλώσεις, καθώς και όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Τα παιδιά του δρόμου στην «πρώτη γραμμή»
Το διάστημα αυτό η κ. Μπαφατάκη, συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο αφορά στα παιδιά του δρόμου, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
«Αξίζει όλοι να το «ακούσουμε» αυτό το πρόγραμμα και να δούμε πώς τελικά μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά του δρόμου. Εγώ μελετώ ένα πρόγραμμα και για τους δασκάλους του δρόμου, σε συνεργασία πάλι με τα βραβεία. Είναι προγράμματα, τα οποία με «εξιτάρουν» απίστευτα. Μαθαίνω την άλλη πλευρά της ζωής και νομίζω ότι όλοι, αν βγούμε από το μικρόκοσμό μας και δώσουμε πέντε λεπτά την ημέρα να σκεφτούμε κάτι και να μπορέσουμε να δώσουμε κάτι στον κόσμο από το δικό μας μετερίζι, ειδικά εμείς οι δημοσιογράφοι, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δε χρειάζεται να είσαι μέσα σε όλα. Ο καθένας βοηθάει από τη δική του την πλευρά.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα