slider Οικολογία Τελευταία Νέα

Δυστυχώς η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων έφτασε στα βόρεια σύνορα της Ξάνθης

Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει τις αρμόδιες αρχές ότι το απόγευμα της 9ης Αυγούστου 2019, δηλώθηκαν από τις κτηνιατρικές αρχές της Βουλγαρίας κρούσματα ΑΠΧ σε δύο αγριόχοιρους που είχαν εντοπισθεί νεκροί, στην επαρχία Smolian (χωριό Zmeitsa), σε απόσταση 13 km περίπου από τα ελληνικά σύνορα βόρεια της Ξάνθης.

Λόγω της μικρής πλέον απόστασης εστιών ΑΠΧ από τα ελληνικά σύνορα, καλούνται οι Κτηνι- ατρικές Αρχές των Περιφερειακών Ενοτήτων ολόκληρης της χώρας και ιδιαιτέρως αυτές που βρίσκονται στα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία για την αναγκαιότητα αυξημένης επαγρύπνησης και τήρησης των μέτρων που αναφέρονται στην υπ. αριθμ. 1795/182966/19-07-2019 εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ.

Ειδικότερα για τις ΠΕ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνεται η αναγκαιότητα εντατικής επαγρύπνησης με αυξημένη επιτήρηση της νόσου (ορισμός ζωνών αυξημένης επιτήρησης σε απόσταση 50km από τα ελληνικά σύνορα) συμπεριλαμβανομένων της καταγραφής & κλινικής εξέτασης των χοίρων όλων των εκμεταλλεύσεων, τον έλεγχο περί υποχρεωτικής διαμονής των χοίρων εντός περιφραγμένων εκμεταλλεύσεων και τήρησης μέτρων βιοασφάλειας, τον κλινικό έλεγχο των ζώων πριν από οιαδήποτε μετακίνηση, την ενημέρωση κυνηγών και χοιροτρόφων, την τήρηση αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στα σφαγεία και κατά τη μεταφορά των ζώων κ.α.

Σχετικά Άρθρα