slider Αγροτικά Τελευταία Νέα

Δυο χρόνια αδράνειας για το υποχρεωτικά προσφερόμενο εμφιαλωμένο ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Νίκος Κατσαρός

Π.Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Διευθυντής Τμήματος ΔιατροφολογίαςNewYorkCollege

Μία σημαντική κατάκτηση των ελαιοπαραγωγών ολοκληρώθηκε  την 1η Ιανουαρίου του 2018 όπου το ελαιόλαδο στα εστιατόρια της χώρας θα προσφέρεται εμφιαλωμένο σε συσκευασίες των 100 mlή των 250 mlή σε όποιο μέγεθος  επικρατήσει στην αγορά ,σε μη επαναχρησιμοποιούμενες πλαστικές  ή γιάλινεςφιάλες.Οι φιάλες αυτές στην ετικέτα θα αναφέρουν το όνομα και την διεύθυνση του παραγωγού  και φυσικά όλα τα υποχρεωτικά από τον νόμο χαρακτηριστικά του ελαιολάδου,οξύτητακλπ.Η χρέωση ή μη του εμφιαλωμένου ελαιολάδου αφήνεται στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου.Επισημένεται ότι με το μέτρο αυτό εχει συμφωνήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.).

Υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 10.000 τόνοι ελαιόλαδο, θα πρέπει να συσκευάζονται και να διατίθενται στα εστιατόρια για κατανάλωση στο τραπέζι.Αποδεκτό  θα είναι πλέον μόνο το ελαιόλαδο με ετικέτα και προδιαγραφές.

Τα πλεονεκτήματα από το μέτρο αυτό είναι πολλά και σημαντικά:

Α.Θα συντελέσει στην προστασία της υγείας των καταναλωτών αφού στα εστιατόρια θα υπάρχει μόνο το εμφιαλωμένο και όχι αυτό στο επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι εκτεθειμένο στον ήλιο και τον αέρα και με άγνωστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Β.Θα συντελέσει  στην αποφυγή της νοθείας του ελαιολάδου και θα ευνοήσει την εμπορία  τυποποιημένου ελαιολάδου και όχι το ελαιόλαδο χύμα.

Γ. Θα ευνοήσει τους παραγωγούς ελαιολάδου  και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς αφού το προΪόν τους θα προβάλλεται επώνυμα από τα εστιατόρια όλης της χώρας.

Δ.Θα ευνοήσει τους τυποποιητές ελαιολάδου και ιδιαίτερα τους μικρούς αφού υποχρεωτικά θα αυξηθεί η συνολική η ποσότητα του τυποποιημένου ελαιολάδου.

Ε.Θα αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερομένων εδεσμάτων στα εστιατόρια  αφού πολλά ήδη ενημερώνουν τους πελάτες <<Μαγειρεύουμαι Μόνο με Ελαιόλαδο>>αλλά  θα βελτιώσει και την  συνολική τους εικόνα.

ΣΤ.Θα ευνοήσει την οικονομία της χώρας, αφού θα περιορισθούν οι εξαγωγές ελαιολάδου χύμα κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία και θα αυξηθεί η παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου που τα τελευταία .λόγω της οικονομικής χρήσης έχει μειωθεί από 34% σε 22%.

Βέβαια το μέτρο αυτό ήρθε με καθυστέρηση. Πρίν πέντε περίπου χρόνια το Ευρωκοινοβούλιο είχε ψηφίσει αυτήν την διάταξη αλλά ουδέποτε εφαρμόσθηκε από την ευρωπαϊκή επιτροπή λόγω αντιδράσεων των βορείων χώρων.Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, ΣΕΒΙΤΕΛ) ξεκίνησετότε δυναμικά μια εκστρατεία  για την καθιέρωση του μέτρου στην χώρα μας. Τότε είχα γράψει και εγώ πολλά άρθρα και προτείνει ψηφίσματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα σε συνέδρια ελαιολάδου αλλά και υπομνήματα και παραστάσεις στο ΥΠΑΑΤ.Είχα συγκεκριμένα προτείνει ότι μπορούσαμε ως χώρα να εφαρμόσουμε το μέτρο αυτό μεμoνομένα ως χώρα-μέλος της Ε.Ε. Kάτι πού έκανε η Ιταλία,η Ισπανία από το 2014 και στην συνέχεια η Πορτογαλία,η Κύπρος και η Μάλτα, όχι όμως και η Ελλάδα που σχετική πρόταση απορρίφθηκε από επιτροπή του  ελληνικού κοινοβουλίουεπί κυβερνήσεως Ν.Δ..

Υπάρχει  ένα  πρόβλημα στην όλη προσπάθεια.Ενώ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ,Π.Ο.Ε.Σ.Ε,δηλαδή ο κλάδος των εστιατορίων , ομόφωνα υιοθέτησε το μέτρο από την πρώτη στιγμή, δεν συνέβη το ίδιο και με τα εστιατόρια των ξενοδοχείων ισχυριζόμενοι ότι ήδη εφαρμόζουν το μέτρο.Ετσι η σχετική ρύθμιση υπεγράφει από το Υπουργεό Ανάπτυξης και όχι και από το υπουργείο Τουρισμού.Πιστεύω ότι το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο,ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Τουριστικών Επαγγελμάτων,Σ.Ε.Τ.Ε. και το Υπουργείο Τουρισμού,πρέπει να μεσολαβήσουν ώστε ο χρυσός της ελληνικής γής να αναγνωρισθεί και να επικρατήσει  όχι μόνο στην Ελλάδα αλλάπαγκόσμια.

Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δύο χρόνια μετά την σχετική ρύθμιση στην ουσία το μέτρο δεν εφαρμόσθηκε.Καμμία σοβαρή προσπάθεια δενέγινε κύρια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας για να εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό και από την άλλη πλευρά οι εστιάτορες φοβούμενοι τα πρόστιμα προμηθεύτηκαν μεν τα μιας χρήσεως εμφιαλωμένα ελαιόλαδα ,αλλά δεν τα προσφέρουν στους  πελάτες δέ.παρόλο που το μέτρο είναι υποχρεωτικό.Μάλιστα η προηγούμενη κυβέρνήση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της αναγνώρησε την ολιγωρία στην εφαρμογή του μέτρου και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον ΕΦΕΤ τον συντονισμό των ελέγχων,πάλι όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Παρατηρώ αυτόν τον καιρό την τεράστια επιτυχημένη εκστρατεία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους μαζικής εστίασης που συνοδεύεταιαπό συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα ,αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα μέτρο,που είχε αγνοηθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια. Κύριε Υπουργέ ΥΠΑΑΤ,κ.Βορίδη ,εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εφαρμόσει το μέτρο κάντε ότι έγινε με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος,κάντε ότι έγινε στην Ιταλία,την Ισπανία και την Μάλτα ο

όπου το μέτρο εφαρμόζεται στο 90%,με αυστηρούς ελέγχους  και συνοδευόμενο από μια απλή ενημερωτική διαφήμιση στα ΜΜΕ ότι είναι υποχρεωτικό στα εστιατόρια (και σε αυτά των ξενοδοχείων κατόπιν ρύθμισης))να σερβίρεται ελαιόλαδο σε φιάλες μη επαναγεμιζόμενεςμιάς χρήσης.

Σχετικά Άρθρα