slider Κοινωνία Τελευταία Νέα

Δυναμική κινητοποίηση από του φοιτητές για το ζήτημα της στέγασης

Χθές Πέμπτη 11/10/2018 πραγματοποιήσαμε μια ακόμα δυναμική κινητοποίηση με μεγάλη μαζικότητα στις 11 π.μ. στο γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, λόγω  του  οξυμένου ζητήματος της στέγασης των φοιτητών. Όπως είναι γνωστό στην πόλη φοιτούν περίπου 4000. Τα διαθέσιμα δωμάτια των εστιών είναι περίπου 540. Αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αίτηση 110 πρωτοετείς οι οποίοι περιμένουν ακόμα να πάρουν δωμάτιο, 2 εβδομάδες μετά την έναρξη των μαθημάτων. Παράλληλα επειδή υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα δωμάτια, η διοίκηση του Πανεπιστημίου  καλεί περίπου 80 φοιτητές που είναι μεγαλύτεροι του 7ου έτους να φύγουν, καλλιεργώντας με χυδαίο τρόπο στους νεότερους φοιτητές ότι «φταίνε οι παλιοί που δεν μπαίνετε». Οι φοιτητές και οι ανάγκη για  δωρεάν στέγαση κάθε χρόνο αυξάνονται αλλά οι εστίες όχι!

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κινητοποίησης ήρθαμε σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κα Γαβριηλίδου, η οποία είναι  Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, και δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί μας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Προφανώς, εμείς δεν επαναπαυόμαστε και συνεχίζουμε τον δίκαιο αγώνα μας μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για τα δικαιώματα μας και την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, των αναγκών αυτών δηλαδή που μπορούν να καλυφθούν το 2018 με βάση τις δυνατότητες της επιστήμης, τις νέες τεχνολογίες καθώς και το διαθέσιμο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με κινητοποίηση στην Σύγκλητο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 17/10/2018 στις 10 π.μ. Καλούμε κάθε φοιτητικό Σύλλογο και Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών, του ΔΠΘ να παρευρεθεί στην κινητοποίηση και να οργανώσει τον αγώνα και τα αιτήματά του.

Παρακάτω παραθέτουμε τα αιτήματα του Συλλόγου Οικότροφων Φοιτητών Ξάνθης:

Διεκδικούμε:

Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις σχολές και τις εστίες στο ύψος των αναγκών

Δωρεάν σίτιση-στέγαση-βιβλία-αναλώσιμα-μετακινήσεις για όλους.

Άμεση χορήγηση έκτακτου στεγαστικού επιδόματος σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους, συμπεριλαμβανομένου και των πρωτοετών. Διεύρυνση των δικαιούχων και άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος για την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά.

Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας εισδοχής στις εστίες.

Υπενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για όσους φοιτητές έκαναν αίτηση και δεν πήραν δωμάτιο σε εστία.

Να μην πεταχτεί κανένας φοιτητής έξω απ’ τις εστίες ακόμα κι αν ξεπερνάει το ν+2.

Δήμευση εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων και αξιοποίηση της περιουσίας του πανεπιστημίου προκειμένου να ανεγερθούν νέες σύγχρονες εστίες, που να καλύπτουν τις ανάγκες, στην ευθύνη του κράτους χωρίς ιδιώτες και νοίκια.

Επισκευή και ανακαίνιση των παλιών εστιών με κρατική δαπάνη. Μέτρα αντιπυρικής-αντισεισμικής θωράκισης.

Δημιουργία ενιαίου φορέα στην ευθύνη του κράτους που θα διαχειρίζεται τις εστίες με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό.

Έξω οι εργολάβοι από τις εστίες και τις σχολές.

Να σιτίζονται όλοι οι φοιτητές δωρεάν στις υπάρχουσες λέσχες με ποιοτικό φαγητό. Οι λέσχες να είναι στην ευθύνη του πανεπιστημίου με μόνιμους εργαζόμενους με δικαιώματα.

 

Σχετικά Άρθρα