Οικονομία Τελευταία Νέα

Δικαίωση και διάσωση κύριας κατοικίας… πως γίνεται και μέχρι πότε…

Νόμος 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με τον Ν. 4346/2015 (ΦΕΚ Α΄ 152/20-11-2015) Άρθρο 9παρ. 2: Μέχρι 31-12-2018 ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, εφόσον στο πρόσωπο του οφειλέτη, πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α)το συγκεκριμένο ακίνητο χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του, β) το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό του εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές προσδιορίζονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 5 του παρόντος, προσαυξημένες κατά εβδομήντα τοις εκατό (70%), γ) η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο συζήτησης της αίτησης δεν υπερβαίνει τις (180.000) ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά (40.000) ευρώ για τον έγγαμο οφειλέτη και κατά (20.000) ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία (3) τέκνα και δ) ο οφειλέτης είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι 31-12-2018 μπορεί ο δανειολήπτης να προσφύγει στο δικαστήριο και να ζητήσει την εξαίρεση για μη εκποίηση της κύριας κατοικίας του. Μετά την ημερομηνία αυτή θα μπορεί μεν να προσφύγει στο δικαστήριο και να υποβάλει πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, αλλά όχι και την εξαίρεση από την εκποίηση της κύριας κατοικίας. Με λίγα λόγια μετά την ανωτέρω ημερομηνία λαμβάνει τέλος η προστασία της κύριας κατοικίας. Βέβαια αν ο δανειολήπτης ενταχθεί στο νόμο, αλλά δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, επιτρέπεται στον πιστωτή να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη και της μοναδικής κατοικίας του.

Αυτά ισχύουν σήμερα, στο μέλλον δεν ξέρουμε. Αλλά η πρώτη φορά αριστερά θα μεριμνήσει για τον φτωχό λαό λέγοντας μόνο αλήθειες και ποτέ ψέματα, όπως έπραξε μέχρι σήμερα.

Όσοι θέλουν περισσότερες πληροφορίες ας στείλουν ένα mail στο [email protected] και θα τους συστήσουμε δικηγόρο που ασχολείτε με τα θέμα….

Σχετικά Άρθρα