Ιστορικά Τελευταία Νέα

Διάλεξη με θέμα την Μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα στο μουσείο των Αβδήρων

Η χρήση των μετάλλων έδωσε το έναυσμα για την εντυπωσιακή εξέλιξη των κοινωνιών εκείνων που κατόρθωσαν να κάνουν κτήμα τους τη μεταλλουργική διαδικασία και να απολαύσουν τα αποτελέσματά της.

Τα μέταλλα προώθησαν την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς έπρεπε να εξευρίσκονται μέσα και τεχνικές για την επεξεργασία τους. Είναι παρόντα σε κάθε φάση της ζωής: εργαλεία και σκεύη, εξαρτήματα πλοίων και κτηρίων, κοσμήματα και νομίσματα. Επομένως, αυτός που τα κατείχε ήταν ισχυρός.

Η επιθυμία για την απόκτησή τους ήγειρε εκστρατείες και πολέμους, προκάλεσε αποικισμούς, πολιτικές συμμαχίες και ανταγωνισμούς. Ο Τρωϊκός Πόλεμος, η Αργοναυτική εκστρατεία, ο αποικισμός των θρακικών παραλίων, οι συγκρούσεις με τους γηγενείς Θράκες, η έναρξη και εξέλιξη της νομισματοκοπίας, είναι κάποια από τα μυθολογικά και ιστορικά γεγονότα της περιοχής μας που σχετίζονται με τα μέταλλα.

Η διαδικασία από το στάδιο της εξόρυξης του μεταλλεύματος έως αυτό της εμπορικής διάθεσης των προϊόντων που παράγονταν είναι γοητευτική, αλλά ελάχιστα γνωστή. Ο Δρ. Νεραντζής Νεραντζής, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Lille-3 (Γαλλία), θα προσπαθήσει να φωτίσει κάποιες από τις δραστηριότητες αυτές που αφορούν την περιοχή μας.

 Αφίσα

Σας προσκαλούμε λοιπόν το Σάββατο, 16 Απριλίου 2016, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του Δρ. Ν. Νεραντζή «Μεταλλευτική δραστηριότητα και μεταλλουργία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από την Προϊστορία έως την Ύστερη Αρχαιότητα». Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά Άρθρα